Bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla Ukrainy i poleca przepisy

Anna Daniluk
Olia Hercules to Ukrainka, której książki były fenomenami wydawniczymi.
Olia Hercules to Ukrainka, której książki były fenomenami wydawniczymi. materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann/Sebastian Nevols
Olia Hercules to Ukrainka mieszkająca w Londynie. Jej książki poświęcone między innymi kuchni ukraińskiej okazały się fenomenem wydawniczym. Aktualnie autorka włączyła się w akcję #cookforukraine. Sprawdź jej przepisy na wyśmienite dania z kuchni ukraińskiej.

Spis treści

Olia Hercules zachęca do Cook for Ukraine

Olia Hercules urodziła się na Ukrainie w miasteczku Kachowka w 1984 roku. Studiowała italianistykę, rusycystykę i anglistykę. Zamiłowanie do gotowania rozwinęła w Leith’s School of Food and Wine. Na początku pracę w gastronomii znalazła w Union Market w Londynie. Sukcesywnie rozwijała swoje umiejętności, które doprowadziły ją do upragnionego stanowiska, jakim było chef-de-partie w restauracji Yotama Ottoleghi’ego. Pisała felietony kulinarne dla magazynów „The Guardian”, „The Recipe Kit” i „Sainsbury’s”. W Polsce nakładem wydawnictwa Buchmann ukazały się jej książki „Mamuszka”, „Kaukasis” i „Sielskie smaki”. Obecnie Olia Hercules w związku z agresją Rosji na Ukrainę zachęca do włączenia się w inicjatywę Cook for Ukraine.

Czym jest akcja Cook for Ukraine?

Po polsku hasło akcji oznacza gotowanie dla Ukrainy. Na Instagramie coraz popularniejszy staje się hashtag #cookforukraine, którym oznaczane są dania gotowane z książek Olii Hercules lub mające ukraiński rodowód. Brytyjski oddział UNICEF-u koordynuje akcję, która została stworzona w bliźniaczy sposób jak wcześniejsza inicjatywa Cook for Syria.

Celem akcji jest zwiększenie świadomości wobec zbrodniczych działań na Ukrainie oraz skupienie się na pomocy dzieciom w obecnej sytuacji kryzysowej. W Wielkiej Brytanii restauratorzy i autorzy książek kucharskich włączyli się w akcję pomocową poprzez sprzedaż swoich książek kulinarnych. To m.in. Olia Hercules, Zuza Zak i Alissa Timoszkina.

UNICEF zachęca do włączenia się w akcję poprzez:

  • organizowanie własnego klubu kolacyjnego lub sprzedaż wypieków i zasugerowanie dotacji na zbiórkę prowadzoną przez organizację UNICEF na stronie justgiving.com. Można też samemu zebraną kwotę ze sprzedaży ciast wpłacić na szczytny cel.
  • gotowanie w domu ukraińskich potraw i wstawianie zdjęcia na Instagram z #cookforukraine oraz informacją o zbiórce, która zwiększy świadomość potrzeb.

Kuchnia ukraińska – przepisy na pyszne dania

Kuchnia ukraińska to bogactwo dań znanych Polakom poprzez podobieństwo smaków, np.: jako barszcz ukraiński lub nieco egzotyczne kiszone pomidory. Zebraliśmy przepisy na wyjątkowe posiłki pochodzące z książki „Mamuszka” autorstwa Olii Hercules.

Bezy z orzechami i makaronem - przepis

Porcja dla 8 osób

Składniki:
Ciasto

  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki miałkiego
  • cukru
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki, plus nieco do poprószenia

Beza

  • 2 białka
  • 75 g miałkiego cukru
  • 75 g miękkiego cukru trzcinowego
  • 200 g orzechów pekan, włoskich lub pistacjowych, grubo posiekanych

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto: w dużej misce ubić widelcem żółtka z cukrem i olejem. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając zwarte ciasto, podobne do makaronowego. Zagnieść krótko i odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
  3. Poprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na kwadrat o boku 20 cm. Zwinąć w trąbkę i pokroić
  4. w poprzek w możliwie jak najcieńsze plasterki. Rozwinąć je palcami i ułożyć na przygotowanej blasze. Tak przygotowany makaron piec przez 10 minut, aż wyschnie i przyrumieni się na złocisty kolor.
  5. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 120°C. Wyłożyć blachę nowym kawałkiem papieru do pieczenia.
  6. W dużej suchej misce ubić białka z cukrem i cukrem trzcinowym na sztywną pianę. Dodać makaron i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszać. Choć będzie się wydawać, że piany jest za mało, w rzeczywistości służy ona tylko zlepieniu makaronu i orzechów.
  7. Nałożyć po łyżce ciasta na blachę (powinno być ich osiem). Piec godzinę, aż bezy przyrumienią się na złocisty kolor.

Bułeczki czosnkowe - przepis

8 bułek

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych instant
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 225 ml ciepłej wody
  • 400 g białej mąki chlebowej, plus nieco do poprószenia
  • 8 g miałkiej soli morskiej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego, plus nieco do smarowania
  • 20 g młodego lub starego czosnku, wyciśniętego
  • 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanego
  • 1 jajko kurze lub kacze, rozkłócone, do posmarowania

Przygotowanie:

  • Przyrządzić zaczyn, rozpuszczając drożdże i cukier w podanej ilości wody (powinna mieć temperaturę pokojową – gorąca zniszczy drożdże). Dodać 200 g mąki i lekko wymieszać. Przykryć folią kuchenną i wstawić na noc do lodówki.
  • Następnego dnia rano dosypać resztę mąki i miałką sól morską. Starannie zagnieść na obficie posypanej mąką stolnicy, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie łatwo odchodzić od palców.
  • Podzielić ciasto na 8 kawałków i uformować z nich bułki. Ułożyć je obok siebie w nasmarowanej olejem okrągłej formie lub naczyniu żaroodpornym o średnicy 24 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kulki ciasta powinny podwoić objętość i złączyć się.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać olej z czosnkiem, małą szczyptą soli i natką pietruszki, po czym odstawić, aby olej wchłonął aromaty.
  • Wyrośnięte pampuszki posmarować obficie jajkiem. Piec 20–25 minut, aż powstanie lśniąca, złocista skórka. Wyjąć z piekarnika i posmarować olejem czosnkowym. Podawać natychmiast.

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii ukraińskich potraw

Olia Hercules to Ukrainka, której książki były fenomenami wydawniczymi.

Bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla...

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet