Co jeść, żeby ładnie się opalić? Tych produktów nie może zabraknąć w twoim codziennym jadłospisie. One gwarantują piękny kolor skóry

Katarzyna Dębek
Opracowanie:
Znasz to uczucie, gdy mimo godzin spędzonych na słońcu skóra nadal jest blada, a opalenizna znika po kilku dniach? Kluczem do trwałej i intensywnej opalenizny może być... dieta!
Znasz to uczucie, gdy mimo godzin spędzonych na słońcu skóra nadal jest blada, a opalenizna znika po kilku dniach? Kluczem do trwałej i intensywnej opalenizny może być... dieta! Freepik
Co najbardziej przyspiesza opalanie? Oprócz kosmetyków dostępnych w drogeriach możesz sięgnąć po zdrowe i smaczne produkty, które również zagwarantują ci efekt, o którym marzyłaś, czyli o brązowej skórze!

Spis treści

Lato to czas, kiedy chętnie wystawiamy skórę na słońce, marząc o złocistej, równomiernej opaleniźnie. Ale czy wiesz, że to, co jesz, może znacząco wpłynąć na to, jak szybko i ładnie się opalisz oraz jak długo utrzymasz ten efekt? Poznaj kluczowe składniki diety, które pomogą ci cieszyć się pięknym kolorem skóry na dłużej.

Co najbardziej przyspiesza opalanie?

Najważniejszym składnikiem wspomagającym opalanie jest beta-karoten – naturalny barwnik z grupy karotenoidów, który nadaje skórze lekko złotawy odcień i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która wspiera regenerację skóry i poprawia jej koloryt.

Inne składniki, które wspierają opalanie to:

  • Likopen – występuje w pomidorach, arbuzie, czerwonym grejpfrucie; działa przeciwutleniająco i wspiera skórę podczas ekspozycji na słońce.

  • Witamina E – silny antyoksydant, który chroni komórki skóry przed uszkodzeniami (znajdziesz ją w orzechach, nasionach, olejach roślinnych).

  • Witamina C – wzmacnia naczynia krwionośne i przyspiesza regenerację skóry (cytrusy, papryka, brokuły).

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 – nawilżają skórę od środka, poprawiają elastyczność (ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie).

Co jeść, żeby mieć ciemniejszą skórę? Te produkty są nie tylko zdrowe

Jeśli chcesz uzyskać naturalnie ciemniejszy odcień skóry, postaw na produkty bogate w karotenoidy, przede wszystkim beta-karoten. Regularne spożywanie tych produktów przez kilka tygodni sprawi, że skóra nabierze cieplejszego, bardziej „opalonego” tonu – nawet przed wakacjami!

Produkty, które pomagają uzyskać ciemniejszy koloryt skóry:

  • marchew,

  • dynia,

  • bataty,

  • mango,

  • morele.

  • szpinak i jarmuż (ciemnozielone liście też zawierają beta-karoten!)

Pamiętaj, że przesadne spożywanie beta-karotenu może spowodować karotenemię, czyli pomarańczowe zabarwienie skóry – niegroźne, ale warto zachować umiar.

Co pić, aby mieć ciemniejszą skórę? Przepis na zdrowy napój „opalający”

Gdy pragniesz, aby twoja skóra nabrała pięknego brązowego koloru, nie wystarczy tylko jeść prodykty z powyższej listy! Warto również sięgnąć po odpowiednie płyny. Królem napojów opalających jest oczywiście sok marchwiowy, ale nie tylko:

Kobieta

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • smoothie z mango, marchewki i pomarańczy,

  • sok z buraka,

  • herbata z pokrzywy,

  • złote mleko (kurkuma + mleko roślinne).

Poniżej przepis na przepyszny napój wspomagający opalanie. Tak go zrobisz krok po kroku. Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże marchewki;

  • 1 dojrzałe mango (lub 1 szklanka mrożonego mango);

  • 1 duża pomarańcza (lub sok z połowy cytryny, jeśli chcesz bardziej orzeźwiający smak);

  • 1 mały kawałek imbiru (opcjonalnie – działa rozgrzewająco i poprawia krążenie);

  • ½ szklanki wody kokosowej lub zwykłej wody;

  • 1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek (dla lepszego wchłaniania beta-karotenu – ważne!);

  • kilka listków świeżej mięty (dla smaku);

Przygotowanie:

  • Obierz marchewki i mango, pokrój na mniejsze kawałki.

  • Obierz pomarańczę (lub wyciśnij sok).

  • Wszystkie składniki wrzuć do blendera – dodaj wodę, olej i imbir.

  • Zblenduj na gładki sok lub smoothie.

  • Podawaj schłodzony, z listkiem mięty i kilkoma kostkami lodu.

Pij ten sok regularnie, najlepiej codziennie przez 1–2 tygodnie przed intensywnym opalaniem, a twoja skóra szybciej nabierze zdrowego, lekko brązowego koloru i utrzyma go dłużej.

Chcąc ładnie i bezpiecznie się opalić, warto działać nie tylko zewnętrznie (stosując filtry UV i nawilżające kosmetyki), ale również od środka – poprzez dietę. Produkty bogate w beta-karoten, likopen, witaminy C i E oraz zdrowe tłuszcze wspierają proces opalania, pomagają uzyskać głębszy odcień skóry i przedłużają trwałość letniego blasku.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kobiet codziennie.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet