Jak pasteryzować słoiki i w jakim celu? Gotowanie słoików gwarancją długowieczności domowych przetworów

Justyna Śmigaruk
Pasteryzacja to jedna z tych czynności, którą powinien znać każdy. Dzięki niej możemy cieszyć się przetworami na zimę, a także ograniczyć marnowanie jedzenia.
Pasteryzacja to jedna z tych czynności, którą powinien znać każdy. Dzięki niej możemy cieszyć się przetworami na zimę, a także ograniczyć marnowanie jedzenia. jarmoluk Pixabay.com
Jak pasteryzować słoiki, by móc cieszyć się ich zawartością za kilka tygodni lub miesięcy? Gotowanie słoików z żywnością, jeśli zostanie przeprowadzone prawidłowo, zabija drobnoustroje i zapobiega psuciu się jedzenia, nie obniżając znacząco zawartości składników odżywczych. Najpopularniejsze sposoby domowego pasteryzowania to pasteryzacja na mokro (w garnku z wodą) oraz na sucho (w piekarniku).

Jeżeli lubimy domowe przetwory i chcemy przedłużyć ich trwałość, należy zabezpieczyć je przed dostępem powietrza. Należy przeprowadzić pasteryzację, więc warto wiedzieć jak gotować słoiki, aby nasze jedzenie przetrwało kilka sezonów.

Co to jest pasteryzacja i na czym polega?

Pasteryzacja to jedna z technik utrwalania żywności, by można było dłużej ją przechowywać. Pasteryzacja zakłada użycie wysokiej temperatury (60 - 85ᴼC) w celu zniszczenia rozwijających się drobnoustrojów, odpowiadających za psucie się żywności. W procesie pasteryzacji niszczone są także enzymy, które powodują niezdatność do spożycia. Dobrze przeprowadzona pasteryzacja nie powinna zmienić smaku ani zapachu jedzenia, nie może też niszczyć większości składników odżywczych i obniżać wartości pożywienia. Proces pasteryzacji nieznacznie obniża zawartość witamin w jedzeniu, nie zmienia za to zawartości składników mineralnych.

Sprawdź proste przepisów na zdrowe przetwory owocowe bez dodatku cukru! Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata...

Pasteryzacja nie sprawia, że jedzenie staje się sterylne. Choć zabija wiele bakterii, grzybów i pierwotniaków, nie wpływa w większości na wirusy oraz na formy przetrwalnikowe (tworzone między innymi przez bakterie lub pasożyty w celu przetrwania niekorzystnych warunków środowiskowych). Sterylizacja to jedna z odmian pasteryzacji - wymaga ogrzania produktu do temperatury 100 °C.

Do najczęściej poddawanych pasteryzacji produktów spożywczych należą mleko, wino, piwo, ale także przetwory z owoców i warzyw, wędliny oraz mięso. Wiele osób pasteryzuje też słoiki z potrawami przygotowanymi na zapas. Planując przygotowanie "słoików" na zimę warto zebrać informacje o poprawnej pasteryzacji i jej technikach dostępnych w zaciszu własnego domu.

Jak pasteryzować słoiki? Znane metody

Istnieje kilka rodzajów i sposobów jak pasteryzować słoiki. Różnią się między sobą sposobem gotowania słoików oraz używaną temperaturą. W zależności od parametrów wyróżnia się trzy rodzaje profesjonalnej pasteryzacji.

Do ich przeprowadzenia potrzebne są specjalne urządzenia:

  • Pasteryzacja niska - proces ten przebiega w temperaturze o wąskim zakresie 63–65ᴼC i trwa od 20 do 30 minut.
  • Pasteryzacja momentalna - wymaga zastosowania wyższej temperatury, 85–90ᴼC, a następnie błyskawicznego ochłodzenia produktu zamkniętego w odpornym opakowaniu.
  • Pasteryzacja wysoka - trwa od 15 sekund do kilkudziesięciu minut, w zależności od typu produktu i wymaga temperatury od 85 do niemal 100ᴼC.

Istnieją dwie popularne metody pasteryzacji, a każda z nich jest równie dobra i skuteczna. Pierwsza to gotowanie słoików w odpowiedni sposób, druga zakłada użycie piekarnika.

Pasteryzacja w garnku z wodą

Gotowe przetwory należy włożyć do czystych, suchych słoików, wcześniej sparzonych gorącą wodą lub podgrzanych w piekarniku w celu sterylizacji. Słoiki trzeba szczelnie i dokładnie zamknąć. Następny krok to przygotowanie garnka - wyłożenie jego dna ściereczką, żeby słoiki nie popękały w trakcie procesu. Do garnka należy włożyć słoiki z przetworami, uprzednio owijając je małymi ręcznikami lub szmatkami, żeby nie stykały się i nie uderzały o siebie.

Prawidłowe zalanie słoików ciepłą wodą zakłada poziom wody sięgający około 2 cm poniżej ich zakrętek. Wodę, w której znajdują się słoiki, należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na mniejszym ogniu przez 10 - 30 minut. Proces jest zakończony, gdy wieczka słoików staną się wypukłe (będzie można z nich "strzelać" naciskając je). Słoiki należy wyjąć z wrzątku i poustawiać do góry dnem do powolnego ostygnięcia.

Warto przeczytać

Pasteryzacja na sucho w piekarniku

Pasteryzację domowych produktów można również przeprowadzić na sucho. W tym celu słoiki ustawia się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkłada do zimnego piekarnika. Ich ścianki nie mogą się dotykać, Następnie należy ustawić grzanie góra-dół i temperaturę 170ᴼC. Tak pozostawione słoiki wymagają obserwacji - gdy pojawią się w nich bąbelki, temperatura powinna zostać zmniejszona do 130ᴼC. Po 30 minutach piekarnik trzeba wyłączyć i nie wyciągając słoików poczekać na ich ostygnięcie.

Pasteryzowanie na sucho warzyw wymaga niższej temperatury początkowej - powinna wynosić 150ᴼC, a cały proces trwać dłużej, do 60 minut. Niektóre produkty wymagają powtórzenia pasteryzacji dwa lub trzy razy - należą do nich grzyby, szpinak, zielony groszek. Przed przystąpieniem do pasteryzowania produktów warto sprawdzić, jakie są zalecenia.

Jak pasteryzować słoiki i na jakie błędy należy uważać?

Jak prawidłowo pasteryzować słoiki? Podstawowym błędem jest niedostatecznie mocne dokręcenie słoików. To często sprawia, że szkło pęka, a zawartość się wylewa. Pękaniu słoików sprzyja też zbyt ciasne ułożenie ich w garnku, niezabezpieczenie dna lub stykanie się ścianek w piekarniku.

Wysoka temperatura poddaje słoiki drganiom, a to sprawia, że mogą pękać. Także wyciąganie gorących słoików z wrzątku lub nagrzanego piekarnika prowadzi do ich pękania.

Przy gotowaniu słoików należy unikać pozostawiania w nich pustej przestrzeni - im więcej tlenu pozostanie w środku, tym większe ryzyko rozwinięcia się pleśni. Ryzyko niepowodzenia w pasteryzacji podnosi także nieosuszenie słoiczków lub ich zakrętek.

Jak najlepiej przechowywać warzywa i owoce zimą?

od 7 lat
Wideo

Nie żyje Stanisław Tym

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet