Spis treści
Co jeść, aby zachować młodą skórę? Lekarz poleca właśnie te nasiona
– Ten superfood pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze oraz produkty do pielęgnacji skóry – mówi dr Adam Sayedi z Herb Docs, który tworzy na TikToku materiały dotyczące medycyny naturalnej. – Zawsze mówiłem na tym kanale, że nasiona są walutą ziemi – dodaje.
O jakich nasionach mówi lekarz? Chodzi o pestki słonecznika! Są świetnym źródłem witaminy E, a jednocześnie silnych przeciwutleniaczy, który pomagają chronić skórę przed działaniem światła UV.
– Oprócz ochrony skóry przed promieniami UV, witamina E jest również niezbędna w produkcji kolagenu i elastyny, które utrzymują skórę jędrną i sprężystą – tłumaczy dr Sayedi.
Należy jednak pamiętać, że włączenie pestek słonecznika do diety, nie zwalnia nas z konieczności używania kremów z filtrem UV. O tym, jak i kiedy należy ich używać, dowiesz się z artykułu: Jak stosować kremy przeciwsłoneczne i kosmetyki do opalania?
Warto wiedzieć, że na jedzeniu pestek słonecznika, skorzystają też nasze paznokcie i włosy. Witamina E zapewnia bowiem lepsze mikrokrążenie pod paznokciami i wzmacnia ich płytkę, wpływa również pozytywnie na kondycję i porost włosów.
Tych 6 produktów chroni skórę przed słońcem i zmarszczkami. Sprawdź przed opalaniem
Ochrona przed słońcem jest ważna przez cały rok. Krem z filtrem to podstawa, ale możemy się też chronić od środka. Jak? Jedząc produkty, które wspierają naszą skórę. Dodając je do naszego jadłospisu p...
Jak włączyć nasiona słonecznika do codziennej diety? Możesz dodać je do każdego posiłku!
Już 30 g łuskanych ziaren słonecznika pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, które wynosi 8 mg dla kobiet i 10 mg dla mężczyzn. Oznacza to, że wystarczy codziennie zjeść garść pestek, aby wpłynąć na kondycję swojej skóry.
Jak włączyć je do swojego menu? Oto kilka sposobów:
- Dodawaj suszone pestki do sałatek – dodadzą im przyjemnej chrupkości i smaku.
- Dorzucaj nasiona słonecznika do porannych potraw, świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu, smoothie czy museli.
- Dosypuj pestki słonecznika do samodzielnie pieczonego pieczywa.
- Zastępuj nasionami grzanki, których zazwyczaj używasz do zup-kremów.
- Podjadaj pestki słonecznika jako przekąskę, to zdecydowanie lepszy wybór niż chipsy. W sezonie wybieraj świeże, samodzielnie łuskane nasiona. Poza sezonem piecz je w piekarniku z dodatkiem przypraw i szczyptą soli.
- Przygotuj z nasion pesto lub kanapkową pastę słonecznikową. Aby zrobić pastę, wystarczy namoczyć na noc szklankę nasion, następnie odsączyć je oraz wypłukać i zmiksować na gładką masę dodając pół łyżki oleju roślinnego i szczyptę soli. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta, można dodać odrobinę wody. Przechowuj ją w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
Te nawyki żywieniowe postarzają twoją cerę! Zobacz, czego unikać
Szybkie tempo życia sprawia, że często nie zwracamy uwagi na to, co jemy. Niestety codziennie popełniane błędy żywieniowe odbijają się niekorzystnie nie tylko na wyglądzie naszej sylwetki, ale też skó...
W czym jeszcze znajduje się witamina E?
Wśród innych, dobrych źródeł witaminy E, wymienia się:
- migdały,
- szpinak,
- awokado,
- orzechy włoskie,
- oleje roślinne, np. olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, oliwa z oliwek i olej z migdałów.
Wszystkie te składniki warto dodawać do sałatek. Pomoże to w naturalny sposób utrzymać poziom witaminy młodości na właściwym poziomie.
Przepis na sałatkę na piękne włosy i zdrowe paznokcie. Wystarczy kilka składników
Marzysz o pięknych włosach i paznokciach? Musisz pamiętać o tym, żeby zadbać o nie przede wszystkim „od środka”. Nawet najlepsze kosmetyki nie zadziałają, jeśli nasza codzienna dieta będzie uboga w wi...