Można, a nawet trzeba, go dobrze schłodzić lub podawać z lodem. Ładnie wygląda przybrany listkiem świeżej mięty lub melisy. A oto kilka naszych propozycji. Na podobnej zasadzie możecie też łączyć inne owoce, te które najbardziej lubicie. Niemal każdy ze składników można podmienić na inny. Jeżeli smoothie będzie zbyt gęste, możecie dodać do niego wody albo wrzucić do koktajlu przed lub po zmiksowaniu kilka kostek lodu.
Zobacz także:- Szwedzki sposób na długie życie: siłownia, spacery co dnia i dieta
- Trujące warzywa i owoce. Których powinniśmy unikać?
1. smoothie arbuzowo-truskawkowe
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 500 g truskawek
- 1 łyżka miodu
- sok z limonki
- świeża mięta
- woda
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. Arbuz kroimy na mniejsze części. Jeżeli w kawałkach znajdują się czarne pestki, możemy je pousuwać. Do kielicha blendera lub naczynia wrzucamy truskawki, kawałki arbuza i dodajemy miód, sok z limonki oraz kilka listków świeżej mięty. Całość dokładnie blendujemy.
2. smoothie melonowo-pomarańczowe
Składniki:
- 1/2 melona (najlepiej Galia, cukrowy lub kantalupa)
- 1 banan
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. Dojrzały melon dzielimy na mniejsze części, banana i pomarańcze obieramy ze skórki i również dzielimy na mniejsze kawałki. Do blendera wrzucamy wszystkie owoce.
Całość blendujemy. Smoothie warto schłodzić dla lepszego smaku lub podać z lodem.
3. orzeźwiające mango lassi
Składniki:
- 1 dojrzałe duże mango
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1/2 szklanki zmrożonej wody
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Mango myjemy i obieramy ze skórki. Miąższ dokładnie oddzielamy od pestki, tak by był bez włókien i wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy resztę składników i blendujemy, aż powstanie gładki mus. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody.
Zobacz także:4. koktajl ananasowo-kokosowy
Składniki:
- 1/2 ananasa
- 1 pomarańcza
- sok z cytryny
- 100 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
Ananas i pomarańczę obieramy i dzielimy na mniejsze części. Owoce wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Schładzamy dla lepszego smaku.
5. smoothie malinowo-porzeczkowe
Składniki:
- 500 g truskawek
- 500 g malin
- 250 g porzeczek czerwonych, białych lub czarnych
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. Truskawki obieramy, a porzeczki ściągamy z gałązek. Wszystkie owoce wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli smoothie będzie zbyt gęste, warto dodać do niego wodę - jej ilość zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Napój schładzamy w lodówce lub na kilka minut wstawiając do zamrażarki.
Zobacz także:Kroplówki witaminowe. Jakie są ich plusy, a jakie minusy?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!