Jedni problem mają z głowy, bo nie wyobrażają sobie śniadania bez owsianki, najlepiej na mleku, z owocami i orzechami. Innych trzeba przekonać. Ale, uwierzcie, warto! Powiecie, że płatki owsiane są dobre dla dzieci? Owszem, ale dla dorosłych przede wszystkim. Nie ma chyba pomysłu na smaczniejsze, szybsze i bardziej pożywne śniadanie niż owsianka właśnie. Jej przygotowanie w najprostszej wersji trwa zaledwie kilka minut, a otrzymujemy posiłek, który da nam siłę i energię na wiele godzin i – co równie – ważne – uruchomi nasz układ trawienny z rana.
Płatki owsiane, czyli zdrowe, smaczne i dietetyczne śniadanie!
Jeśli te argumenty jeszcze was nie przekonują, dodamy kolejny, koronny - płatki owsiane pomogą utrzymać wagę i doskonale sprawdzą się w diecie, bo są na tyle sycące, że nie będziemy po nich podjadać.
Płatki owsiane pomogą utrzymać wagę i doskonale sprawdzą się w diecie, bo są na tyle sycące, że nie będziemy po nich podjadać.
I dodajmy jeszcze, że płatki owsiane to źródło białka, aminokwasów, witaminy z grupy B, witaminy E, mają żelazo, magnez, cynk, potas, wapń, kwas foliowym idt. I oczywiście zawierają sporo błonnika pokarmowego.
Trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Jakie wybrać?
Na sklepowych półkach mamy do wyboru trzy rodzaje płatków owsianych. Najmniej przetworzone są płatki zwykłe, które trzeba gotować. Drugi rodzaj to płatki owsiane górskie, które wystarczy zagotować, zaś trzeci rodzaj płatki owsiane błyskawiczne, które można jeść na zimno. Które wybrać? Najlepiej przetestować wszystkie i postawić te, które najbardziej nam smakują.
Ale generalnie odpowiedź na to pytanie jest prosta – te najmniej przetworzone, czyli płatki owsiane zwykłe. Zresztą ta zasada odnosi się do większości produktów żywnościowych - im mniej przetworzone, tym lepsze.
Z czym jeść płatki owsiane? Jakie przepisy na płatki owsiane wybrać?
Wiemy już, że warto. Pytanie: z czym jeść płatki owsiane? W internecie znajdziemy zatrzęsienie przepisów na to jak je wykorzystać. I tak płatki owsiane można jeść na ciepło, na zimno, na słodko, na słono, można z owocami, orzechami, czekoladą (jeśli nie chodzi nam o ich niską kaloryczność). Można też wykorzystać je w pieczeniu ciast i ciasteczek, znakomicie sprawdzą się również w przygotowaniu różnych innych deserów.
Jednym słowem zamiast zastanawiać się „z czym jeść płatki owsiane”, lepiej będzie zajrzeć do lodówki i sprawdzić co w niej jest, bo do owsianki na dobrą sprawę nada się wszystko. Zdaje się, że najwięcej fanów mają jednak płatki owsiane gotowane na mleku i podawane z owocami, na przykład jabłkami, albo w sezonie malinami, borówkami, albo truskawkami. Do tego garść orzechów, albo suszonych owoców i pyszne, pożywne śniadanie gotowe. Przygotowanie całości zajmuje kilka minut.
Jeśli jesteście na ścisłej diecie i wybieracie płatki owsiane na wodzie, dobrze dodać do nich miód – będzie i zdrowo i słodko.
Płatki owsiane przed gotowaniem dobrze zalać mlekiem lub wodą, aby je zmiękczyć. Wystarczy odstawić je nawet na kilkanaście minut, a potem gotować mieszając. Owoce dodajmy oczywiście na koniec.
Płatki owsiane można przygotować na zwykłym mleku, ale można także na mleku roślinnym, więc osoby, które mają problem z laktozą nie muszą z nich rezygnować. Podobnie zresztą osoby, które nie tolerują glutenu, bo w sklepach dostępne są już płatki owsiane bezglutenowe.
Ile kalorii mają płatki owsiane?
Ile płatków owsianych zjeść na śniadanie? Na jedną porcję owsianki spokojnie wystarczą cztery łyżki. Osoby na diecie będą liczyły kalorie i liczbę łyżek.
- W 100 gramach płatków owsianych to około 389 kcal.
- Łyżka płatków owsianych waży około 10 gramów
- Szklanka płatków owsianych to około 110 gramów
Jednym słowem niewiele, dlatego płatkami owsianymi warto się zajadać zwłaszcza na śniadanie. Oczywiście im więcej dodatków, w tym orzechów czy suszonych owoców, tym nasza porcja będzie smaczniejsza, ale i bardziej kaloryczna. Więcej kalorii będzie miała też owsianka przygotowana na mleku niż na wodzie.
Owsianka oprócz tego, że jest zdrowa, dietetyczna i napędza nasz układ trawienny, to przede wszystkim jest po prostu smaczna
Czy warto? Zdecydowanie tak, bo owsianka oprócz tego, że jest zdrowa, dietetyczna i napędza nasz układ trawienny, to przede wszystkim jest po prostu smaczna i daje pole do popisu dla wszystkich tych, którzy w kuchni lubią eksperymentować.
Nie bez znaczenia będzie też cena. Pół kilograma płatków owsianych zwykłych to koszt od 3 do 4 zł, a taka ilość starczy nam na przygotowanie śniadań nawet przez dwa tygodnie.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!