Spis treści
- Zdrowe i proste słodycze na Halloween
- Słodycze na Halloween – przepisy
- Paluchy czarownicy na Halloween
- Domowe żelki smaczne i zdrowe
- Przepis na babeczki halloweenowe to zdrowy słodycz
- Przepis na kruche ciasteczka w kształcie nietoperza, dyni lub pająka
- Bananowe duchy są smaczne i pożywne
- Kakaowe kuleczki na patyku
Halloween zbliża się wielkimi krokami. 31 października dzieci przebrane w stroje wampirów, potworów i kościotrupów zapukają do polskich domów, krzycząc: „cukierek albo psikus”! Jak się do tego przygotować i jakie słodycze dawać maluchom? Idealnie sprawdzą się rodzaje, które nawiązują tematyką do tego święta. W większości sklepów spożywczych można bez problemu je dostać.
W tym dniu maluchy z pewnością ucieszą się z czekoladowych cukierków, lizaków czy żelków przypominających dynie, pająki i potwory. Jednak warto zwrócić uwagę na ich skład. Większość z nich zawiera dużo cukru i szkodliwych substancji. Warto zastąpić je zdrowymi przekąskami, które przydadzą ci się również, jeśli sama organizujesz dla swoich pociech imprezę halloweenową.
Halloweenowy makijaż, który stworzysz w kilka minut. Jest piękny!
Makijaż na Halloween czas zrobić! Zapomnij o codziennym make-upie i daj się ponieść wyobraźni. Bez względu na to, czy wolisz klasyczne, upiorne charakteryzacje, czy może bardziej stonowane, ale wciąż ...
Zdrowe i proste słodycze na Halloween
Coraz więcej rodziców nie zgadza się, aby ich pociechy spożywały sklepowe słodycze, dlatego warto przygotować ich bardziej wartościowe zamienniki. Do zdrowych przekąsek na Halloween można również zaliczyć m.in. owoce – karmelizowane jabłko na patyk, czy banan ze straszną miną to znakomita alternatywa dla sklepowych słodyczy. Trzeba jednak zadbać o ich odpowiednie opakowanie, aby maluchy mogły włożyć je do koszyczka lub torby.
Oprócz ciekawie przygotowanych owoców dobrym pomysłem są domowe wypieki i słodycze zawierające odpowiednie składniki. Dlatego warto własnoręcznie przygotować straszne, ale i zarazem zdrowe przekąski na Halloween. Mogą to być ciastka, które zamiast zwykłego cukru zawierają ten trzcinowy lub miód, bądź domowe żelki, których przygotowanie wcale nie jest trudne.
Dowiedz się więcej:
Słodycze na Halloween – przepisy
Rozdawanie słodyczy na Halloween to jedna z tradycji tego święta. W takim razie czym poczęstować maluchy, aby przekąska była słodka, zdrowa i wywołała uśmiech na twarzy „potworów”, które po nie przychodzą? Oto smaczne przepisy na przekąski na Halloween dla dzieci.
Paluchy czarownicy na Halloween
Do przygotowania paluchów potrzebne będzie ciasto francuskie, z którego trzeba wyciąć podłużne paski i je odpowiednio uformować. Po ułożeniu na foremce do piekarnika należy ułożyć z jednej strony migdały, które będą spełniały rolę paznokci. Paluchy czarownicy (nazywane też paluchami wiedźmy) piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopniu przez 15 minut.
Domowe żelki smaczne i zdrowe
Domowe żelki można wykonać na wiele sposobów, ale najlepiej jest wykorzystać syrop owocowy.
Składniki:
- 50 ml syropu owocowego,
- 50 ml wody
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny),
- 1- 2 łyżki soku z cytryny.
Żelatynę wrzucić do garnka, zalać zimną wodą i odczekać 5-10 minut, aż napęcznieje. Po tym czasie podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż żelatyna się nie rozpuści. Do drugiego garnka wlać syrop z cytryną, podgrzać i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tak przygotowany płyn rozlać do wcześniej przygotowanych foremek o różnych kształtach. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin.
Przepis na babeczki halloweenowe to zdrowy słodycz
Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące składniki:
- 100 g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka cukru (może być zwykły lub trzcinowy),
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
Krem:
- 80 g masła,
- 1 budyń waniliowy,
- 0,5 litra mleka,
- 5 łyżek cukru.
- barwniki spożywcze w kolorze niebieskim i czarnym,
Masło trzeba utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dołożyć jogurt, cukier waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Foremki na babeczki należy wypełnić ciastem (około 2/3 wysokości) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Podczas pieczenia się muffinek, czas zabrać się za przygotowanie kremu. W tym celu należy ugotować budyń i utrzeć masło na puch. Nie przestając miksować, trzeba stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń. Po uzyskaniu jednolitej masy dorzucić barwnik spożywczy i dalej miksować. Tak przygotowany krem należy przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić upieczone babeczki.
Przepis na kruche ciasteczka w kształcie nietoperza, dyni lub pająka
Do przygotowania kruchych ciasteczek potrzebne będą:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- foremki.
Wszystkie składniki zagnieść w misce. Gotowe ciasto włożyć na około 30 minut do zamrażarki. Blat lub stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na części i rozwałkować na placki o grubości 1 lub 2 cm i za pomocą foremek wyciąć halloweenowe figurki. Ciastka piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Bananowe duchy są smaczne i pożywne
Banany obrać ze skórki i przekroić na pół. Nabić na nie patyki od szaszłyków i udekorować. Oczy i buźkę można zrobić z kawałków czekolady.
Kakaowe kuleczki na patyku
Potrzebne składniki:
- 220 g herbatników,
- 120 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3 łyżki miodu naturalnego,
- 3 łyżki kakao,
- 50 g orzechów zmielonych np. włoskich, migdałów,
- rodzynki lub migdały (do środka).
- opcjonalnie do obtoczenia wiórki kokosowe, sezam
Herbatniki należy pokruszyć blenderem i odstawić na bok. Masło, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodać miód i przesiane kakao. Na koniec wsypać zmielone orzechy i herbatniki (zostawiając ok. 3 łyżek do obtoczenia) i całość wymieszać. Z gotowego ciasta należy uformować kuleczki (do środka dodając rodzynki lub migdały) i obtoczyć je w zmielonych ciastkach. Gotowe kuleczki można nadziać długą wykałaczką i chłodzić w lodówce przez dwie godziny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kobiet codziennie. Obserwuj StronaKobiet.pl!