Co wiemy o rybach: Jak wybierać te najświeższe i prawidłowo przechowywać?

Anastazja Bezduszna
Polak zjada średnio tylko 11-12 kilogramów ryb w ciągu roku. Daleko nam do rekordzistów - Portugalczyk spożywa ich ponad 50, a Japończyk - nawet 100 kilogramów rocznie. Na szczęście, z roku na rok coraz częściej goszczą one na naszych stołach.

Ryby są zdrowe

Ryby, podobnie jak mięso, składają się przede wszystkim z wody, białka i tłuszczu. Dietetycy zwracają jednak uwagę na to, że te wodne stworzenia mają nad nim sporą przewagę, bo znajdziemy w nich nie tylko tłuszcze nasycone, ale też te nienasycone, w tym bardzo ważne w diecie dziecka kwasy omega-3 i omega-6.
Ryby to towar, który szybko się psuje, a kilkanaście godzin różnicy sprawia, że mogą być one już zupełnie niezdatne do spożycia. Dlatego najlepiej kupować je bezpośrednio od rybaków. Nie każdy jednak ma taką możliwość, zwłaszcza jeśli mieszka daleko od gospodarstw rybackich i dużych akwenów. Dlatego warto wiedzieć na co zwracać uwagę przy wyborze świeżej schłodzonej ryby ze sklepu.

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Świeża ryba musi mieć jaskrawy pigment skóry. Ma ona błyszczeć i być pokryta niewielką ilością przezroczystego śluzu.
Oczy świeżej ryby mają być wypukłe, błyszczące i niezamglone. Też warto poprosić o odsłonięcie skrzeli mają być jaskrawoczerwonego koloru.
Jeżeli kupujemy rybę bez głowy - zwróćmy uwagę na wygląd i kolor jej mięsa. Powinno być jędrne i jaskrawe nie tylko pod lampami na witrynie. Zapach ryby nie powinien być intensywny lub nieprzyjemny.
Kraj i miejsce pochodzenia rybołówstwa z którego pochodzi ryba - to druga kwestia wyboru. Oczywiście, bardziej ekologiczna, ale nie mniej ważna. Bo kupując certyfikowane ryby pomagamy nie tylko chronić zagrożone gatunki ryb ale też możemy mieć pewność co do dobrej ich jakości.
Szukajmy miejsc, gdzie sprzedaje się prawidłowo oznakowane ryby - zarówno żywe, świeże, mrożone, solone jak i wędzone.
Muszą być opatrzone etykietką lub wywieszką z nazwą gatunkową ryby, informacją czy została złowiona w morzu, wodach śródlądowych czy też pochodzi ze zbiornika hodowlanego. Powinna być również informacja o tym, gdzie została złowiona lub wyhodowana (w jakim państwie).

Wybieraj miejsca, w których dostępne są ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC (ang. Marine Stewardship Council). Niebieski certyfikat MSC oznacza, że produkty rybne i owoce morza pochodzą z połowów zrównoważonych, a kupowana ryba pochodzi ze stabilnego łowiska.
Drugim międzynarodowym systemem certyfikacji produktów rybnych i owoców morza, które pochodzą zarówno ze zrównoważonego rybołówstwa, jak i z farm akwakultury jest Friends of the Sea (FOS).
Produkty z tym certyfikatem nie są jeszcze dostępne w Polsce, jednak podczas zagranicznych podróży możemy wybrać certyfikowane FOS-em ryby i owoce morza.

Jak przechowywać ryby?

Świeże ryby najlepiej przechowywać w lodówce w temp. 1-2 stopni nie dłużej niż 1-2 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dlatego najlepiej jeszcze planując wcześniej zamówić rybę na dzień jej gotowania. Kupować, jak i przechowywać rybę najlepiej w całości i wypatroszoną. Filetowanie ryby nie jest takie skomplikowane jak się wydaje. Za to w całości nie tak szybko się psuję. Zakupione ryby mrożone, w stanie nierozmrożonym możemy przechowywać w zamrażalniku zgodnie z informacją na opakowaniu (około 2-12 miesięcy). Nie warto ponownie mrozić ryby. Dlatego kupując je transportować najlepiej w torbie chłodzącej.
Ryby wędzone można przechowywać nawet do kilkunastu dni w temperaturze 2-10 stopni.
Pamiętaj, że stan przechowywanych ryb należy dokładnie kontrolować i dla własnego bezpieczeństwa przechowywać je jak najkrócej i jeść jak najświeższe. Ale to nie znaczy, że musimy wszystko trzymać w głowie, wystarczy napisać datę na opakowaniu.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet