Dietetyk radzi: Smacznie, zdrowo, owocowo...

Nadzieja Szukała
Nadzieja Szukała, dietetyk
Nadzieja Szukała, dietetyk Archiwum
Sezon owocowy w pełni. To dla nas raj, bo bez problemu możemy jeść i pić naturalne witaminy

Jeśli tylko nie jesteśmy na którykolwiek owoc uczuleni, możemy korzystać i objadać się nim do woli. Oczywiście najlepiej, gdy spożywamy owoce na surowo, bo wtedy są najbardziej wartościowe. Nie zapominajmy o tym, że każda intensywna obróbka termiczna obniża zawartość witamin i składników mineralnych.

Dlatego prócz surowych owoców polecam właśnie różnego rodzaju lemoniady. Nawet do tych klasycznych z owoców cytrusowych wrzućmy zamiast lodu mrożone owoce – maliny czy truskawki lub kostki zmrożonego arbuza. Nie tylko dodadzą smaku, ale także podniosą walory zdrowotne tego prostego napoju. Podany ze świeżą miętą lub melisą jest znakomitym napojem orzeźwiającym.

Kompoty gotujmy krótko i najlepiej ich nie dosładzajmy, a jeśli już koniecznie chcemy, wybierzmy zdrowe i naturalne słodziki. Obecnie jest ich naprawdę duży wybór.

Pamiętajmy właściwie tylko o jednym – by owocami nie objadać się przed snem. Duża zawartość węglowodanów w większości z nich to również sporo kalorii.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet