Jeśli tylko nie jesteśmy na którykolwiek owoc uczuleni, możemy korzystać i objadać się nim do woli. Oczywiście najlepiej, gdy spożywamy owoce na surowo, bo wtedy są najbardziej wartościowe. Nie zapominajmy o tym, że każda intensywna obróbka termiczna obniża zawartość witamin i składników mineralnych.
Dlatego prócz surowych owoców polecam właśnie różnego rodzaju lemoniady. Nawet do tych klasycznych z owoców cytrusowych wrzućmy zamiast lodu mrożone owoce – maliny czy truskawki lub kostki zmrożonego arbuza. Nie tylko dodadzą smaku, ale także podniosą walory zdrowotne tego prostego napoju. Podany ze świeżą miętą lub melisą jest znakomitym napojem orzeźwiającym.
Kompoty gotujmy krótko i najlepiej ich nie dosładzajmy, a jeśli już koniecznie chcemy, wybierzmy zdrowe i naturalne słodziki. Obecnie jest ich naprawdę duży wybór.
Pamiętajmy właściwie tylko o jednym – by owocami nie objadać się przed snem. Duża zawartość węglowodanów w większości z nich to również sporo kalorii.