Choć wieloletnie przyzwyczajenia sprawiają, że grill kojarzy nam się głównie z kiełbaską lub dość tłustym mięsem, w przypadku spotkań, których uczestnikami są dzieci, takie propozycje raczej nie wchodzą w grę. Potrawy przeznaczone dla najmłodszych powinny być przede wszystkim lekkie. Dlatego jako danie główne świetnie sprawdzi się pierś z kurczaka lub indyka, a także dobrej jakości ryby, na przykład polski pstrąg lub morska dorada albo łosoś atlantycki.
Ich doskonałym uzupełnieniem będą warzywa takie jak cukinia, bakłażan, papryka czy kukurydza. Posypane ziołami, koperkiem i polane odrobiną oliwy będą nie tylko pięknie wyglądać, ale i doskonale smakować.
Dla urozmaicenia można je również posypać odrobiną startego parmezanu. Podczas grillowania zarówno mięs, ryb, jak i warzyw, uważać trzeba na to, by się nie zwęgliły! Nadpalona żywność jest bardzo niezdrowa i ciężkostrawna, może więc zaszkodzić maluchom, które mają bardziej wrażliwe żołądki niż dorośli. Dlatego do grillowania niezbędna będzie folia aluminiowa oraz specjalne tacki.
Deser na ruszt!
Na ruszcie przyrządzić możemy również pyszne desery i owocowe przekąski, które z pewnością zdobędą serca i żołądki maluchów. Jedną z propozycji są owocowe szaszłyki.
- Pamiętajmy jednak, że do grillowania trzeba użyć twardszych owoców takich jak ananas, melon, jabłko czy gruszka – radzi Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój. - Przygotowanie takiej przekąski to nie tylko wspaniała rozrywka dla rodziców i dzieci, ale też doskonała okazja do budowani więzi z naszymi pociechami oraz zaangażowania ich do wspólnych, kreatywnych aktywności. Poza tym każdy rodzic wie, że to co maluch miał okazję przygotować samodzielnie, zazwyczaj znacznie bardziej mu smakuje – dodaje Patryk Kotarba.
Grillowane banany
Inny pomysł na owocowego grilla, to pieczony w łupinie banan. – Dzieci uwielbiają tego rodzaju przekąski również ze względu na wygląd – pod wpływem ciepła skórka staje się czarna, zaś konsystencja owocu zaczyna przypominać delikatny, jasny mus. Jako wieńczący dzieło dodatek, możemy w metalowej miseczce umieszczonej na grillu rozpuścić czekoladę, którą udekorujemy rozpływającego się w ustach banana – radzi szef kuchni.
Dobre tacki i ekologiczna podpałka
Podczas grillowania dobrze też pamiętać o jednym drobnym, ale istotnym szczególe. - Przyrządzając szaszłyki, drewniane patyczki warto najpierw zamoczyć w wodzie, co pozwoli uniknąć ich przypiekania a także sprawi, że mięso czy owoce będą się na nich stabilniej trzymały – radzi Patryk Kotarba.
Dbając o bezpieczeństwo zarówno dzieci, jak i dorosłych, pamiętać trzeba również, że grillowanie bezpośrednio na ruszcie może powodować wydzielanie szkodliwych, działających rakotwórczo związków chemicznych. Dlatego rekomenduje się, by zawsze używać specjalnych, wentylowanych tacek, które pozwalają na swobodny ruch powietrza, uniemożliwiając jednocześnie skapywanie tłuszczu.
Jeśli korzystamy z grilla węglowego, do jego rozpalania używamy wyłącznie specjalnego węgla z drzew liściastych i unikamy wszelkich podpałek.
Przepis na pstrąga
Grillowany pstrąg lub dorada dla najmłodszych według przepisu Patryka Kotarby, szefa kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój:
Wypatroszoną, dobrze umytą, świeżą rybę doprawiamy w środku solą morską lub himalajską i odrobiną pieprzu. W zależności od preferencji smakowych dzieci, nadziewamy ją masłem z koperkiem lub czosnkiem i skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną rybę kładziemy na tackę lub zawijamy w folię aluminiową i grillujemy z obydwu stron. Po około 15-20 minutach pyszne, pachnące i zdrowe danie grillowe dla naszych dzieci jest gotowe.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!