Na grillu idealnie sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki czy cebula. Warzywa możemy przygotować na dwa sposoby: grillując pokrojone w grube paski lub nabite na długie wykałaczki. - Ser żółty to również dobry dodatek do dań z grilla. Możemy pokroić go w kostkę i dodać do sałatek czy szaszłyków. Żeby nie uległ stopieniu, działaniu temperatury poddajmy tylko warzywa lub mięso, a kostki sera dokładamy tuż przed podaniem. Wybierajmy sery, które nie są zbyt miękkie i smakowo dobrze komponują się z innymi produktami. Dobrym wyborem będzie naprzykład ser żółty edamski - wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Jeśli chcecie zaserwować swoim gościom nieco inną wersję popularnych szaszłyków, proponujemy kompozycję z serem żółtym, aromatyczną cukinią i świeżą papryką.
Szaszłyki z serem edamskim i warzywami
Składniki:
- 200 g sera żółtego edamskiego
- pół młodej cukinii
- 6 średnich świeżych pieczarek
- świeża kolorowa papryka
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie, sól,
- płatki chili do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.
Roladki z cukinii i fety
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 100 g sera feta
- świeża bazylia
- pieprz i olej
- sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym.
Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 150g boczku wędzonego parzonego
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, majeranek
- sos tatarski
- szczypior
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową.
Piec w żarze do miękkości (około 45-50 minut). Podawać z sosem tatarskim, posypane obficie szczypiorkiem.
Grillowane szparagi
Składniki:
- szparagi
- masło
- koperek i sól
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem - jako nietypową wersję bruschetty.