Grill w wersji wege [Przepisy]

Anastazja Bezduszna
Ruszt jest dobry nie tylko dla dań mięsnych. Doskonale wychodzą na nim potrawy wegetariańskie

Na grillu idealnie sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki czy cebula. Warzywa możemy przygotować na dwa sposoby: grillując pokrojone w grube paski lub nabite na długie wykałaczki. - Ser żółty to również dobry dodatek do dań z grilla. Możemy pokroić go w kostkę i dodać do sałatek czy szaszłyków. Żeby nie uległ stopieniu, działaniu temperatury poddajmy tylko warzywa lub mięso, a kostki sera dokładamy tuż przed podaniem. Wybierajmy sery, które nie są zbyt miękkie i smakowo dobrze komponują się z innymi produktami. Dobrym wyborem będzie naprzykład ser żółty edamski - wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Jeśli chcecie zaserwować swoim gościom nieco inną wersję popularnych szaszłyków, proponujemy kompozycję z serem żółtym, aromatyczną cukinią i świeżą papryką.

Szaszłyki z serem edamskim i warzywami

Składniki:

  • 200 g sera żółtego edamskiego
  • pół młodej cukinii
  • 6 średnich świeżych pieczarek
  • świeża kolorowa papryka
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie, sól,
  • płatki chili do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

Roladki z cukinii i fety

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 100 g sera feta
  • świeża bazylia
  • pieprz i olej
  • sos czosnkowy

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym.

Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 150g boczku wędzonego parzonego
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, majeranek
  • sos tatarski
  • szczypior

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową.
Piec w żarze do miękkości (około 45-50 minut). Podawać z sosem tatarskim, posypane obficie szczypiorkiem.

Grillowane szparagi

Składniki:

  • szparagi
  • masło
  • koperek i sól
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem - jako nietypową wersję bruschetty.

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

super

R
Rysiek
150g boczku wędzonego parzonego - wersja WEGE :-)
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet