Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Przygotowanie warzyw i owoców.

red
x-news
Warzywa i owoce to główne źródło witamin. Co robić, by ich nie straciły? Jak przygotować żywność?

Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze.

Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.

Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2.

Zobacz także:

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janka

Najlepsze witaminy dla dzieci to te naturalne. Wg. terapiasokami.pl/gdzie-szukac-witamin, najlepiej dawać dzieciom wyciskane soki w wyciskarce wolnoobrotowej, bo wtedy zapewnimy maksymalną ilość i jakość witamin i enzymów które każdy, nie tylko dzieci potrzebuje. Żadnych suplementów czy innych sztucznych witamin nie polecam. Dla młodszych dzieci takie soki można rozcieńczyć wodą. Jeśli się zrobi sok z buraka z dodatkiem jabłka i marchewki, to dziecko chętnie wypije.

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet