Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze.
Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.
Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2.
Zobacz także:Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Jackowski nigdy nie pogodził się z Korą. Smutne, co pisała po jego śmierci
- Królikowska z byłą dziewczyną syna i byłą partnerką innego syna (w jednej osobie)
- Szelągowska postawiła Chrystusa obok telewizora! Jest się czym chwalić?
- Janachowska chwali się ozdobami na święta za grube tysiące. W sklepie kosztują grosze