Spis treści
Dzięki przygotowaniu kremu w domu możemy dobrać poszczególne składniki do własnych potrzeb, a co więcej zapłacimy za niego zdecydowanie mniej, niż za krem podobnej jakości w drogerii. Taki kosmetyk świetnie posłuży również jako bożonarodzeniowy prezent.
Jak samodzielnie zrobić krem? Podstawowe zasady
By samodzielnie w domu przygotować krem, należy poznać podstawowe składniki, a także sposoby ich łączenia. Choć z pozoru cała procedura wydaje się skomplikowana, w praktyce nie jest to bardzo trudne. Wystarczy nieco zaangażowania i chęci, by stworzyć domowy, naturalny krem, dostosowany do potrzeb naszej twarzy.
Do wykonania kremu niezbędne są:
- część olejowa;
- część wodna;
- emulgator, czyli substancja, która połączy dwie powyższe frakcje, tworząc gładką emulsję.
We frakcji wodnej można użyć hydrolatu, czyli wody kwiatowej. Jest to produkt uboczny wytwarzania olejków eterycznych, dlatego też znajdziemy w nim śladowe ilości olejków. Ma właściwości odżywiające i nawilżające skórę. Do kremu można użyć między innymi hydrolatu:
- rumiankowego – o działaniu przeciwzapalnym, regenerującym, nawilżającym i antyseptycznym;
- z kwiatów lipy – łagodzący podrażnienia i zmniejszający zaczerwienienie skóry;
- z gorzkiej pomarańczy neroli – zalecanego dla osób zmagających się z wypryskami i zaskórnikami;
- z róży damaceńskiej – inaczej zwanego wodą różaną, która nawilża, ale też delikatnie ściąga skórę, tak więc sprawdzi się u pań zmagających się ze zmarszczkami.
Hydrolat można też zastąpić wodą demineralizowaną.
Do części wodnej kremu, choć nie jest ona obowiązkowa, zalicza się również gliceryna. Ma właściwości nawilżające, jest higroskopijna, a co więcej dodaje kremowi aksamitność i stabilność.
W ramach frakcji olejowej możemy dodać różne rodzaje olejów, a także połączyć je ze sobą. Warto skorzystać z:
- oleju rzepakowego – łagodzi podrażnienia, wspomaga gojenie się ran;
- oliwy – zabezpiecza skórę przed odparowywaniem wody;
- oleju z migdałów – ma właściwości nawilżające i regenerujące;
- olej z dzikiej róży – przy długotrwałym stosowaniu pomoże w pozbyciu się przebarwień i blizn;
- olej tamanu – pomoże w pozbyciu się zmian trądzikowych.
Wodę z olejem połączy emulgator. Może być to na przykład kosmetyczny wosk pszczeli. Nieobowiązkowym składnikiem jest konserwant, który przedłuży żywotność kremu, a który także może być ekologiczny. Dodać można również takie składniki, jak kwas hialuronowy czy też witaminę E.
Wykonanie i stosowanie domowego kremu
Aby przygotować krem w domu, oleje należy wraz z woskiem pszczelim umieścić w naczyniu i połączyć w kąpieli wodnej. Następnie składniki pozostawić do ostudzenia. Kolejno dodawać stopniowo hydrolat z gliceryną, jednocześnie blendując. Pamiętaj, by część wodna miała taką samą temperaturę, jak część olejowa.
Kremy bez konserwantów można przechowywać do około 3-4 tygodni w lodówce. Ważne, by naczynia, w których wykonujemy krem, były czyste, a najlepiej wyparzone oraz osuszone. Użycie konserwantu przedłuży przydatność kremu.
Przed położeniem kremu na skórę, należy wykonać próbę uczuleniową, by upewnić się, że żaden z użytych składników nam nie zaszkodzi.
Jaki krem na zimę na twarz? Skorzystaj z dobrodziejstw natury i pamiętaj o ochronie
Kremy do twarzy na zimę powinien szczególnie natłuszczać, chronić przed utratą wilgoci i chronić przed czynnikami atmosferycznymi. Przygotowując krem na zimę, warto dodać do niego:
- naturalne oleje,
- kwas hialuronowy,
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminę K,
- kwas hialuronowy.
Powyższe składniki dostępne są w aptekach oraz w sklepach internetowych. Witaminy można kupić w kroplach bądź kapsułkach, które należy otworzyć i wlać do przygotowywanej emulsji.
Eksperci podkreślają, że także zimą należy chronić skórę przed promieniowaniem UV. Pomoże w tym tlenek cynku, jeśli jednak potrzebujemy szczególnej ochrony – na przykład wybierając się na narty – skorzystajmy z gotowych kremów ochronnych z filtrem SPF. Taki krem aplikuje się po nałożeniu kremu, który stosujemy na co dzień.
Krem na zimę do twarzy. Sprawdzone przepisy od ekspertek
Samodzielne stworzenie kremu odpowiedniego na zimę może nie być łatwym zadaniem dla osoby początkującej, dlatego poniżej podajemy dokładne składniki i proporcje. Dwie pierwsze receptury pochodzą z kanału youtubowego Czarszka. Blogerka występuje również jako ekspertka w popularnym programie śniadaniowym „Pytanie na Śniadanie”. Trzeci przepis, który szczególnie polecam osobom początkującym, pochodzi z bloga Klaudyny Hebdy.
Tłusty krem z filtrem
Składniki:
- 20 gramów masła shea,
- 3 gramy wosku pszczelego,
- 24 gramy oleju awokado,
- olej z pestek malin 16 gramów,
- 38 gramów tlenku cynku,
- 0,5 grama witaminy E,
- kilka kropel oleju z marchwi.
Masło shea, wosk pszczeli i olej z awokado rozpuścić w kąpieli wodnej w wysokim naczyniu. Po przestygnięciu dodać olej z pestek malin i witaminę E. Do mieszanki dodawać stopniowo tlenek cynku, ciągle mieszając. Tlenek cynku chroni przed promieniami UV, a co więcej matuje skórę. Do kremu można dodać kilka kropel olejku z marchwi. Po wstawieniu do lodówki krem zmieni konsystencję na gęstszą. Warto wiedzieć, że ten krem może bielić skórę, stąd dodatek oleju z marchwi, który zabarwi całość.
Krem nawilżający
Składniki:
- 1,5 grama masła shea,
- 5 gramów olejku arganowego,
- 2 gramy oleju jojoba,
- 4 gramy emulgatora z oliwy,
- 30 gramów hydrolatu różanego,
- 2 gramy sorbitolu,
- 0,5 grama witaminy E,
- 10 kropli konserwantu,
- 1 gram oleju z pestek malin,
- 1 gram oleju marula,
- 3 gramy żelu hialuronowego,
- 0,5 grama alantoiny.
Masło shea łączymy z olejem arganowym i jojoba, dodajemy emulgator i fazę tłuszczową, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do hydrolatu w osobnym naczyniu dodajemy alantoinę, mieszamy, dodajemy sorbitol. Gdy faza tłuszczowa się rozpuściła i przestygła, należy przelać składniki do fazy wodnej i miksować kilka minut. Kolejno dodać olej z pestek malin i olej marula, witaminę E, żel hialuronowy i 10 kropli konserwantu. Krem przelać do słoiczka i przełożyć do lodówki, używać po zastygnięciu.
Krem intensywnie nawilżający
- 125 mililitrów hydrolatu,
- pół łyżeczki gliceryny,
- 90 gramów oleju z migdałów,
- łyżka oleju kokosowego,
- łyżka oleju z awokado
- dwie łyżki masła shea,
- ok. 15 gramów wosku pszczelego.
Wodę kwiatową i glicerynę połączyć. Oleje, masło i wosk przełożyć do naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej, a kolejno schłodzić do temperatury frakcji wodnej. Blendować frakcję olejową i stopniowo dodawać wodę, ciągle mieszając. Można dodać takie składniki jak witamina E. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i trzymać w lodówce.
Źródła:
Blog Klaudyny Hebdy;
Blog Czarszki.
Zadbaj o swoje naturalne piękno!
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!