Spis treści
Kuchenne rewolucjonistki
Kobieca strona gastronomii wciąż rośnie w siłę. Na kartach historii zapisało się już wiele kobiet, które swoją pasją do kulinariów wniosły bardzo wiele w nasze życie. To kucharki, pisarki, publicystki, restauratorki, dziennikarki i kobiety biznesu.
Wybraliśmy dla Ciebie pięć kobiet, które naszym zdaniem zasługują na miano kuchennych rewolucjonistek. Ich praca odmieniła oblicze gastronomii, ich książki z przepisami sprzedawane są w milionach egzemplarzy, a nagrania programów kulinarnych mają tysiące wyświetleń w mediach społecznościowych.
Julia Child: królowa kuchni francuskiej
Julia Child (1912-2004) to znana amerykańska szefowa kuchni, ikona telewizji i pisarka, która spopularyzowała w USA potrawy francuskie. Jej książki, m.in. Mastering the Art of French Cooking z 1961, są do dziś bestsellerami i pozycjami obowiązkowymi w biblioteczce każdego kucharza. Julia Child zasłynęła także dzięki swoim telewizyjnym programom kulinarnym, przede wszystkim The French Chef.
Julia Child w czasie II wojny światowej rozpoczęła pracę w Office of Strategic Services. Tam poznała swojego męża, Paula Childa. Para przeniosła się do Paryża, gdzie miała okazję zapoznać się z tajnikami francuskiej kuchni.
W 1951 roku Julia Child jako pierwsza kobieta ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Bleu.
Wysportowana i silna, pełna radości z życia, poczucia humoru, dystansu do siebie i miłości do masła, do dziś jest ikoną amerykańskiej gastronomii. Historia jej życia, pełnego pasji i smaków, została uwieczniona w filmie „Julie & Julia”, na podstawie bestsellerowej książki Julie Powell.
Może czas na nową patelnię?
Lucyna Ćwierczakiewiczowa: polska tytanka gotowania
Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1826-1901) – to znana polska kucharka i publicystka. Zrewolucjonizowała naszą gastronomię i była pierwszą osobą w Polsce, która zarabiała na pisaniu książek kulinarnych.
Najbardziej znane książki jej autorstwa to m.in.:
- Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (Warszawa 1858)
- 365 obiadów za pięć złotych (Warszawa 1860)
- Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich (Warszawa 1876),
- Nauka robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (Warszawa i Kraków 1879)
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była znaną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy i inspiracją dla wielu ówczesnych pisarzy i poetów.
"Imponujący wzrost, tusza, postawa, silny głos, ostre, energiczne, nawet zamaszyste ruchy, pewna rubaszność w zachowaniu i manierach" - fragment "Klubu kawalerów" Michała Bałuckiego, w którym autor opisywał Dziurdzilińską, postać, której pierwowzorem była właśnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Eugénie Brazier: matka chrzestna gastronomii Lyonu
Eugénie Brazier (1895-1977) to pierwsza szefowa kuchni, która zdobyła 3 gwiazdki Michelin. Uznawana jest powszechnie za matkę nowoczesnej kuchni francuskiej. Dzięki swoim osiągnięciom ustanowiła Lyon kulinarną stolicą Francji.
Jedną z jej najbardziej znanych potraw jest „beautiful dawn lobster”. To homar podawany z brandy i śmietaną.
„La Mère była twardą i skromną kobietą, która instynktownie wiedziała, jak wybrać najlepszego z nas, w taki sam sposób, w jaki wybierała najlepszy produkt” - opisywał kucharkę jej najsłynniejszy student, Paul Bocuse. Źródło: newsgastro.pl
Brazier łącznie zdobyła aż sześć gwiazdek Michelin - trzy gwiazdki w każdej ze swoich dwóch restauracji (w Lyonie i w Col de la Luere).
Gotuj smacznie i zdrowo!
Nigella Lawson: kulinarna influencerka
Nigella Lawson jest obecnie jedną z najbardziej rozpoznawalnych kucharek i publicystek na świecie. To ona pokazała kuchnię prawdziwą i bez kompleksów.
Jej książki sprzedawane są w milionach egzemplarzy. Fani doceniają m.in. praktyczne porady, ciekawe przepisy i wesołe, pełne dystansu anegdoty.
Nigella jest córką brytyjskiego polityka. Pracę w mediach zaczynała jako redaktorka „The Sunday Times”. Następnie pisała recenzje i artykuły dotyczące jedzenia dla angielskich dzienników i magazynów. Wielką sławę przyniosły jej książki i programy kulinarne. Obecnie swoimi przepisami dzieli się chętnie na Facebooku i Instagramie.
Ewa Wachowicz: gwiazda telewizji dla smakoszy
Ewa Wachowicz jest znaną polską producentką, dziennikarką, kucharką i jurorką polskiej edycji programu Top Chef. Jest pierwszą kobietą w Polsce, która na tak szeroką skalę połączyła karierę telewizyjną z pasją kulinarną.
W 2007 został producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny Ewa gotuje dla Polsatu. Jest właścicielką restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz w Krakowie.
Fani doceniają ją m.in. za sprawdzone przepisy na domowe ciasta, sałatki i szybkie obiady oraz aktywność w social mediach.
źródła: newsgastro.pl, dzieje.pl
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Ciasto z procentami. Wypróbuj przepis na obłędną „pijaną śliwkę” dla dorosłych
- Fenomenalne ciasto z wiśniami. Zemsta teściowej nigdy nie była tak słodka
- Taka sałatka śledziowa to wyjątkowy rarytas. Poznaj przepis na obłędną przystawkę
- Niezwykłe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!