Spis treści
Kuchenne rewolucjonistki
Kobieca strona gastronomii wciąż rośnie w siłę. Na kartach historii zapisało się już wiele kobiet, które swoją pasją do kulinariów wniosły bardzo wiele w nasze życie. To kucharki, pisarki, publicystki, restauratorki, dziennikarki i kobiety biznesu.
Wybraliśmy dla Ciebie pięć kobiet, które naszym zdaniem zasługują na miano kuchennych rewolucjonistek. Ich praca odmieniła oblicze gastronomii, ich książki z przepisami sprzedawane są w milionach egzemplarzy, a nagrania programów kulinarnych mają tysiące wyświetleń w mediach społecznościowych.
Julia Child: królowa kuchni francuskiej
Julia Child (1912-2004) to znana amerykańska szefowa kuchni, ikona telewizji i pisarka, która spopularyzowała w USA potrawy francuskie. Jej książki, m.in. Mastering the Art of French Cooking z 1961, są do dziś bestsellerami i pozycjami obowiązkowymi w biblioteczce każdego kucharza. Julia Child zasłynęła także dzięki swoim telewizyjnym programom kulinarnym, przede wszystkim The French Chef.
Julia Child w czasie II wojny światowej rozpoczęła pracę w Office of Strategic Services. Tam poznała swojego męża, Paula Childa. Para przeniosła się do Paryża, gdzie miała okazję zapoznać się z tajnikami francuskiej kuchni.