Blisko 3/4 dorosłych Polaków uważa, że w szkołach marnowane jest jedzenie. Federacji Polskich Banków Żywności przekonuje, że istotny wpływ ma na to długość i organizacja przerwy obiadowej. Raport z badania „Nie marnuj jedzenia 2016. Szkoła niemarnowania jedzenia”, pokazuje, że optymalna długość przerwy obiadowej to 30 minut. Podczas 20 minutowej, obowiązującej w większości polskich szkół, uczniowie mają spożywać posiłki w pośpiechu, zostawiając resztki jedzenia na talerzach i rezygnując z warzyw i owoców. Na świecie jest inaczej: w Holandii to 35 minut, w Danii, Austrii, Wielkiej Brytanii po 50 minut, a w Hiszpanii 90 minut.
- 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment na zmianę organizacji przerwy obiadowej. Wystarczy, że wydłużymy ją o 10, nawet o 5 minut i zaczną się dziać prawdziwe cuda. Te cuda to zdrowe jedzenie! Więcej warzyw, więcej owoców – apeluje Marek Borowski, z Federacji Polskich Banków Żywności.
A co na to dyrektorzy śląskich podstawówek?
- W naszej szkole są dwie przerwy obiadowe, najpierw dla dzieci z klas 1-3 i one mają na zjedzenie obiadu 20 minut, a druga dla uczniów z klas 4-6, która trwa 15 minut. Zupa w talerzach jest na chwilkę przed dzwonkiem i z naszych obserwacji wynika, że 20 minut to wystarczający czas - mówi Teresa Szczęsna, dyrektor SP nr 19 w Świętochłowicach, gdzie obiady je około setka dzieci.
Dyrektor Szczęsna zwraca również uwagę, że tu nie chodzi o zbyt krótki czas na zjedzenie warzyw, ale brak takiego przyzwyczajenia wyniesionego z domu.
O zdanie zapytaliśmy także Marię Lorens, dyrektorkę w SP nr 24 w Rudzie Śląskiej w dzielnicy Halemba, gdzie ze stołówki korzysta około 130 dzieci.
-Wydłużenie czasu na jedzenie obiadu?U mnie nie ma takiej konieczności, mamy w szkole trzy, 20-minutowe przerwy obiadowe, a dzieci są podzielone grupami. Tak jest od lat - mówi pani dyrektor Lorens.
O wydłużenie przerwy obiadowej Federacja Polskich Banków Żywności zaapelowała podczas konferencji „Szkoła niemarnowania jedzenia”, która odbyła się w 13 października w Szkole Podstawowej nr 109 w Krakowie. Mecenat nad działaniami Banków Żywności objęła w tym roku IKEA.
- Jesteśmy przekonani, że kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, czyli niejedzenia w pośpiechu i niewyrzucania żywności, to najlepsza inwestycja w przyszłość naszą i naszej planety- mówiłai Natalia Leszczyńska, Koordynator ds. Zrównoważonego Rozwoju IKEA Kraków.
Kto decyduje o długości przerwy obiadowej? Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej, szczegółowe zasady korzystania ze stołówki szkolnej, w tym m.in. godzinę wydawania posiłków, a także czas przeznaczony na zjedzenie posiłku określa statut szkoły. To dyrektor ustala więc zasady organizacji pracy stołówki, w tym kolejność korzystania z niej przez uczniów poszczególnych klas i długość samej przerwy obiadowej.
MASZ CIEKAWĄ INFORMACJĘ, ZROBIŁEŚ ZDJĘCIE ALBO WIDEO?
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?
PRZEŚLIJ WIADOMOŚĆ NA dz24@dz.com.pl
DZ24 WIADOMOŚCI CZYTELNIKÓW I INTERNAUTÓW
*Śląskie jest NAJ... Ciekawe, czy to wiecie ROZWIĄŻCIE QUIZ
*Tragedia w Częstochowie. Para 18-latków zginęła w wypadku
*25 lat więzienia dla Krakowiaka, a on stoi z kamienną twarzą ZDJĘCIA
*Równica bez schroniska? Niestety to koniec
*Zaginął Akadiusz Burak. Chłopaka szuka detektyw Rutkowski