Spis treści
Zalegające po świętach jedzenie to problem wielu Polaków. Często przygotowujemy wigilijne i świąteczne potrawy w zbyt dużych ilościach. W efekcie słodycze i dania, których nie udało się zjeść podczas spotkań z rodziną, lądują w koszu. Niektórym szkoda jest jednak wyrzucać ręcznie robionych ciast czy dodatkowej porcji bigosu.
Co zrobić ze zbędnym jedzeniem? Jak uniknąć marnowania żywności? Dokąd zanieść produkty spożywcze, które zostały po świętach? Podpowiadamy, jak zadbać o to, żeby nadwyżka jedzenia trafiła do osób, które chętnie ją przyjmą.
Jedzenie po świętach – zacznij od najbliższych
Jeżeli goście nie zjedli wszystkiego, możemy spróbować oddać im nadmiar potraw i deserów. Nie każdy jednak jest chętny, żeby zabrać coś na wynos, zwłaszcza że przejedzenie po świętach to „nasza narodowa tradycja”. W takiej sytuacji możemy wybrać się w miejsca, które przyjmują produkty spożywcze. Odwiedzając jedno z nich, zyskamy niemal pewność, że nic się nie zmarnuje. Istnieje również wyjście dla leniwych. Informację o nadwyżkowym jedzeniu do oddania można zamieścić na grupie tematycznej na Facebooku.
Jadłodzielnie
Jeżeli dysponujemy nienapoczętym posiłkiem lub produktami spożywczymi w dobrym stanie, możemy zanieść je do jadłodzielni, czyli dużej, wolnostojącej lodówki umożliwiającej bezpłatną wymianę jedzenia. Jadłodzielnie przeważnie powstają w wyniku inicjatyw społecznych, a o ich czystość dbają nieformalne grupy lub organizacje pozarządowe, np. Stowarzyszenie Jadłodzielnia Foodsharing Polska.
W naszym kraju publiczne lodówki są dostępne od kilku lat i nadal zyskują na popularności. Jadłodzielnie, które przeważnie powstają na ulicy, można znaleźć w różnych dzielnicach Warszawy, Lublina czy Wrocławia. Zasada jest prosta: każdy może przynieść do lodówki niepotrzebne jedzenie lub wziąć z niej coś dla siebie. Takie rozwiązanie sprawdza się nie tylko w przypadku osób potrzebujących, ale każdego, kto nie lubi marnować jedzenia.
Zbiórki żywności
Przed świętami można wesprzeć osoby żyjące w biedzie, dołączając do jednej ze zbiórki żywności. Zbiórki żywności często są organizowane w większych marketach, w sklepach i marketach. W tego typu inicjatywy chętnie włączają się: sieci handlowe, organizacje charytatywne, a nawet producenci produktów spożywczych.
W ramach zbiórek żywności przyjmowane są produkty o długim terminie ważności, np.: olej, mąka, makarony, przetwory czy słodycze. Niepotrzebną żywność można zostawić w specjalnie do tego przeznaczonym koszyku lub kartonie, np. w sklepie.
Banki żywności
Jedzenie ze zbiórek przejmują m.in. banki żywności. W Polsce funkcjonuje 31 takich punktów. Do banków żywności trafiają również produkty z kończącą się datą ważności, pochodzące z placówek handlowych. Następnie jedzenie jest wydawane osobom potrzebującym: starszym, samotnym, bezdomnym i ubogim.
Banki Żywności można wesprzeć pod adresem Bankizywnosci.pl lub bezpośrednio za pośrednictwem lokalnego oddziału. Informacje na temat działania tego typu miejsc można znaleźć na Facebooku i w internecie.
Bankom żywności można także pomagać, kupując produkty wybranych marek (zazwyczaj informują one o swoich przedsięwzięciach w kampaniach reklamowych). Natomiast osoby, które nie chcą przekazywać darów rzeczowych, mogą wziąć udział w zbiórce online, np. pod adresem zbiorkazywnosci.pl.
Grupy na Facebooku
Szukając możliwości przekazania nadwyżki jedzenia osobom potrzebującym, warto także uwzględnić lokalne akcje i inicjatywy. Można poszukać w internecie informacji o zbiórkach organizowanych w naszym miejscu zamieszkania lub dać ogłoszenie w grupie pomocy sąsiedzkiej na Facebooku. Członkowie takich grup chętnie dzielą się z sąsiadami tym, co mają, zasięgają porad i wymieniają się informacjami.
Więcej pomysłów na oddanie niepotrzebnego jedzenia znajdziesz w naszej galerii zdjęć.
Zanim wyrzucisz niepotrzebne jedzenie do kosza, zastanów się, czy nie lepiej będzie obdarować nim osoby ze swojego otoczenia. Jeżeli nie masz czasu na zaniesienie żywności we skazane miejsce, możesz m.in.:
- poczęstować sąsiadów,
- skorzystać z pomocy sąsiedzkiej na Facebooku i zamieścić post na temat niepotrzebnej żywności na grupie zrzeszającej mieszkańców twojego osiedla,
- zostawić jedzenie na klatce schodowej z karteczką informującą, że jest do wzięcia,
- zamrozić pokarm, dzieląc go wcześniej na małe porcje i pakując w woreczki foliowe.
W Polsce rokrocznie trafia do śmieci ok. 9 mln ton żywności, podczas gdy ponad 1,5 mln Polaków żyje poniżej granicy ubóstwa. Osoby te mają na przeżycie ok. 500 zł miesięcznie. Zarządzając mądrze domową lodówką, pomagamy walczyć z biedą i ubóstwem.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!