To ulubione dania dzieci. Poznaj przepisy na pancakes, nuggetsy i minipizze

AKPA
Wśród dań dla dzieci są takie, które uwielbia większość naszych pociech. Zaliczamy do nich puszyste placuszki nazywane pancakes oraz nuggetsy i minipizze. Zobacz, jak je przygotować.

Ponieważ uwielbiamy rozpieszczać nasze dzieci, opłaca się poznać przepisy na ich ulubione dania. Czasami warto przygotować obiad lub kolację specjalnie dla dzieci. Zwłaszcza gdy w odwiedziny przychodzą przyjaciele naszych maluchów.

Pancake z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 30 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść sezonowych owoców,
  • 2 łyżki cukru lub jego zmiennika.

Przygotowanie
Masło roztopić. Odstawić na bok do ostudzenia. W jednej misce połączyć przesianą mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i jogurt naturalny. W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i roztopione masło. Następnie połączyć składniki z obu misek. Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, nakładać po 1 dużej łyżce ciasta na jeden pancake. Podawać ze świeżymi owocami.

Przeczytaj też:

Domowe nuggetsy

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 150 g płatków kukurydzianych,
  • 150 ml mleka,
  • 150 g mąki,
  • jajko,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm, doprawić solą i pieprzem. W miseczce pokruszyć płatki kukurydziane. Do oddzielnej miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę i połączyć całość na jednolitą masę. Do miski z ciastem włożyć kurczaka. Odstawić na 30 minut. Następnie wyjąć mięso, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych i wykładać na blaszkę. Piec 15 min w 190°C.

Warto przeczytać poradnik:

Minipizza z pieczarkami i szynką

Składniki:
na wierzch pizzerinek:

  • 4 pieczarki,
  • kilka plastrów szynki,
  • 150 g sera żółtego,

na ciasto:

  • 5 g drożdży suszonych,
  • 0,5 kg mąki,
  • pół szklanki wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli.

na sos:

  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta oregano i bazylii.

Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wymieszać ze sobą produkty na sos.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinać kółka. Każde kółko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pizzerinki posmarować sosem. Następnie kłaść kilka plasterków pieczarek, trochę szynki i sera żółtego.
Minipizze piec w piekarniki nagrzanym do 220°C przez 12 minut.

To przyda się w Twojej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet