Zjedz drugie śniadanie, a będziesz lepiej pracować

Małgorzata Stempinska
Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i urozmaicić kanapki czy sałatki o dodatkowe wartościowe składniki, które będą źródłem energii, tak potrzebnej na cały dzień pracy.
Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i urozmaicić kanapki czy sałatki o dodatkowe wartościowe składniki, które będą źródłem energii, tak potrzebnej na cały dzień pracy. Fot. nadesłane
Posiłek zjedzony w okolicach południa to według ostatnich badań sposób na zwiększenie efektywności w pracy. I to nawet o 20 proc.!

Zeszłoroczne badania World Health Organisation przeprowadzone wśród pracowników polskich firm wyraźnie pokazują, że Polacy bardzo zaniedbują kwestię jedzenia drugiego śniadania, a nieregularność spożywanych w pracy posiłków to ogromny problem. Im bardziej "chaotyczny" jest nasz rozkład posiłków w ciągu dnia, tym większe mamy problemy z koncentracją, wolniej także myślimy.

Kolejny minus to gorsza tzw. termogeneza poposiłkowa. Polega ona na wytwarzaniu przez organizm ciepła potrzebnego do strawienia właśnie spożytego pokarmu. Gdy ona nie zachodzi, zwiększa się bilans energetyczny ciała, czego efektem jest jeden, bardzo niepożądany skutek: nadprogramowe kilogramy.

Nie za dużo, ale za to zdrowo

Druga kwestia dotyczy tego, że jemy za mało wartościowych rzeczy. Większość z nas uważa bowiem, że słodki batonik czy słona przekąska z powodzeniem zastąpią dobrej jakości lekki posiłek. Niestety, to tak nie działa. Bez odpowiedniej dawki wszystkich niezbędnych do pracy składników odżywczych, które zastępuje się prostymi i przetworzonymi węglowodanami, jesteśmy tak naprawdę ciągle głodni. Przez to też nieproduktywni, co prędzej czy później z pewnością odbije się na naszych wynikach.

- Zaspokajanie głodu w ten sposób to najszybsza droga do rozregulowania własnego organizmu - zaznacza Karolina Kawczyńska, z-ca dyrektora marketingu firmy Gzella.

Pamiętajmy jednak jeszcze o jednej rzeczy: lunch to nie tylko jedzenie. To również przerwa dla naszego umysłu i sposób na nabranie dystansu do zawodowych spraw. Warto więc spędzić nawet 15 minut z dala od ekranu komputera nad talerzem.

Zmieńmy swoje nawyki żywieniowe

Praca biurowa wiąże się często z takim tempem i nagromadzeniem obowiązków, że trudno wygospodarować chwilę na zjedzenie w spokoju lunchu. Nie czekajmy z tym jednak do momentu wyjścia z firmy, bo odbije się to niekorzystnie na naszym zdrowiu. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i urozmaicić kanapki czy sałatki o dodatkowe wartościowe składniki, które będą źródłem energii, tak potrzebnej na cały dzień pracy.

***
Czy gwiazdy podrywają "na gotowanie"?, wideo: DD TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kinga

To ja tak właśnie jem :) Rano przed wyjściem do pracy kubek mix fix cao, jakaś kanapka czy jajko albo owoc. Potem w pracy koło południa coś bardziej treściwego - sałatka, większe kanapki czy zupa.

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet