Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Oto 10 pomysłów na oddanie zbędnej żywności

Anna Bartosiewicz
Anna Bartosiewicz
Istnieje wiele sposobów na to, aby uniknąć marnowania żywności. Na początek zalecamy wcielenie w życie idei foodsharingu, czyli przekazywania niepotrzebnego jedzenia innym.  Nie chcesz wyrzucać dobrego jedzenia do śmieci? Zobacz, co z nim zrobić, aby się nie zmarnowało!
Istnieje wiele sposobów na to, aby uniknąć marnowania żywności. Na początek zalecamy wcielenie w życie idei foodsharingu, czyli przekazywania niepotrzebnego jedzenia innym. Nie chcesz wyrzucać dobrego jedzenia do śmieci? Zobacz, co z nim zrobić, aby się nie zmarnowało! Brooke Lark-F / Unsplash.com
Udostępnij:
Co roku wiele osób boryka się z tym samym problemem: co zrobić z nadmiarem jedzenia, które zostało po świętach? Zamiast wyrzucać niepotrzebne produkty spożywcze, przy niewielkim nakładzie energii można przekazać je innym. Sprawdziliśmy najlepsze sposoby na zagospodarowanie jedzenia, które zostało po świętach.

Zalegające po świętach jedzenie to problem wielu Polaków. Często przygotowujemy wigilijne i świąteczne potrawy w zbyt dużych ilościach. W efekcie słodycze i dania, których nie udało się zjeść podczas spotkań z rodziną, lądują w koszu. Niektórym szkoda jest jednak wyrzucać ręcznie robionych ciast czy dodatkowej porcji bigosu.

Co zrobić ze zbędnym jedzeniem? Jak uniknąć marnowania żywności? Dokąd zanieść produkty spożywcze, które zostały po świętach? Podpowiadamy, jak zadbać o to, żeby nadwyżka jedzenia trafiła do osób, które chętnie ją przyjmą.

Jedzenie po świętach – zacznij od najbliższych

Jeżeli goście nie zjedli wszystkiego, możemy spróbować oddać im nadmiar potraw i deserów. Nie każdy jednak jest chętny, żeby zabrać coś na wynos, zwłaszcza że przejedzenie po świętach to „nasza narodowa tradycja”. W takiej sytuacji możemy wybrać się w miejsca, które przyjmują produkty spożywcze. Odwiedzając jedno z nich, zyskamy niemal pewność, że nic się nie zmarnuje. Istnieje również wyjście dla leniwych. Informację o nadwyżkowym jedzeniu do oddania można zamieścić na grupie tematycznej na Facebooku.

Jadłodzielnie

Jeżeli dysponujemy nienapoczętym posiłkiem lub produktami spożywczymi w dobrym stanie, możemy zanieść je do jadłodzielni, czyli dużej, wolnostojącej lodówki umożliwiającej bezpłatną wymianę jedzenia. Jadłodzielnie przeważnie powstają w wyniku inicjatyw społecznych, a o ich czystość dbają nieformalne grupy lub organizacje pozarządowe, np. Stowarzyszenie Jadłodzielnia Foodsharing Polska.

W naszym kraju publiczne lodówki są dostępne od kilku lat i nadal zyskują na popularności. Jadłodzielnie, które przeważnie powstają na ulicy, można znaleźć w różnych dzielnicach Warszawy, Lublina czy Wrocławia. Zasada jest prosta: każdy może przynieść do lodówki niepotrzebne jedzenie lub wziąć z niej coś dla siebie. Takie rozwiązanie sprawdza się nie tylko w przypadku osób potrzebujących, ale każdego, kto nie lubi marnować jedzenia.

Zbiórki żywności

Przed świętami można wesprzeć osoby żyjące w biedzie, dołączając do jednej ze zbiórki żywności. Zbiórki żywności często są organizowane w większych marketach, w sklepach i marketach. W tego typu inicjatywy chętnie włączają się: sieci handlowe, organizacje charytatywne, a nawet producenci produktów spożywczych.

W ramach zbiórek żywności przyjmowane są produkty o długim terminie ważności, np.: olej, mąka, makarony, przetwory czy słodycze. Niepotrzebną żywność można zostawić w specjalnie do tego przeznaczonym koszyku lub kartonie, np. w sklepie.

Banki żywności

Jedzenie ze zbiórek przejmują m.in. banki żywności. W Polsce funkcjonuje 31 takich punktów. Do banków żywności trafiają również produkty z kończącą się datą ważności, pochodzące z placówek handlowych. Następnie jedzenie jest wydawane osobom potrzebującym: starszym, samotnym, bezdomnym i ubogim.

Banki Żywności można wesprzeć pod adresem Bankizywnosci.pl lub bezpośrednio za pośrednictwem lokalnego oddziału. Informacje na temat działania tego typu miejsc można znaleźć na Facebooku i w internecie.

Bankom żywności można także pomagać, kupując produkty wybranych marek (zazwyczaj informują one o swoich przedsięwzięciach w kampaniach reklamowych). Natomiast osoby, które nie chcą przekazywać darów rzeczowych, mogą wziąć udział w zbiórce online, np. pod adresem zbiorkazywnosci.pl.

Grupy na Facebooku

Szukając możliwości przekazania nadwyżki jedzenia osobom potrzebującym, warto także uwzględnić lokalne akcje i inicjatywy. Można poszukać w internecie informacji o zbiórkach organizowanych w naszym miejscu zamieszkania lub dać ogłoszenie w grupie pomocy sąsiedzkiej na Facebooku. Członkowie takich grup chętnie dzielą się z sąsiadami tym, co mają, zasięgają porad i wymieniają się informacjami.

Więcej pomysłów na oddanie niepotrzebnego jedzenia znajdziesz w naszej galerii zdjęć.

W Polsce rokrocznie trafia do śmieci ok. 9 mln ton żywności, podczas gdy ponad 1,5 mln Polaków żyje poniżej granicy ubóstwa. Osoby te mają na przeżycie ok. 500 zł miesięcznie. Zarządzając mądrze domową lodówką, pomagamy walczyć z biedą i ubóstwem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie