14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Na całym świecie najbardziej reprezentacyjne budynki będą podświetlane na niebiesko – błękitne światło to symbol ukazujący, że choroba może dotknąć wszystkich – niezależnie od miejsca zamieszkania.
Na cukrzycę chorują zarówno dzieci, jak i dorośli i osoby starsze. Kluczowe, dla ewentualnego powstrzymania rozwoju tej choroby, jest pierwsze 100 dni życia, choć predyspozycje mogą się rozwijać już w okresie prenatalnym – przyczyną może być nieprawidłowa masa ciała kobiety w ciąży (zbyt niski lub zbyt wysoki jej przyrost).
Przyczyną wystąpienia cukrzycy są najczęściej uwarunkowania genetyczne, jak i zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie. Nadwaga i otyłość przed zajściem w ciążę mogą być przyczyną cukrzycy zarówno u przyszłej matki, jak i później u dziecka.
Kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka, mogących uchronić go w przyszłym życiu przed tą chorobą, rozpoczyna się już w czasie ciąży. Dlatego prawidłowa dieta przyszłej mamy ma tak ogromne znaczenie.
Najważniejsze jest jednak pierwsze 100 dni w życiu malucha. Jeśli w tym okresie przyzwyczaimy go do dosładzanych produktów, będzie to pokutowało w całym jego późniejszym życiu. Jest to jeden z najczęściej popełnianych przez rodziców błędów żywieniowych.
Badanie pokazują, że w Polsce już pięciomiesięczne dzieci dostają słodycze, a aż 75 procent dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru, który – oprócz słodyczy – znajduje się w wielu przekąskach typu fast food, keczupie, słodzonych płatkach śniadaniowych czy dżemach.
Z diety maluchów należy wykluczyć gazowane i słodzone napoje, w ich miejsce wprowadzając wodę, koktajle mleczno-owocowe lub kakao. Słodycze warto zastąpić zdrowymi przekąskami, np. przecierami owocowymi lub samodzielnie przygotowanym budyniem czy kisielem bez dodatku cukru.
Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje aż 2,6 miliona osób, z czego choroba rozpoznana i leczona stanowi jedynie 60 procent przypadków. Bardzo ważna w zakresie zapobiegania epidemii cukrzycy jest więc edukacja rodziców. To oni bowiem mają wpływ na kształtowanie zwyczajów i nawyków żywieniowych, które mają znaczenie dla zdrowia dziecka, także w jego dorosłym życiu.
Zobacz także:
- Otyłość - zmora współczesnego świata
- Uczniowie tyją z roku na rok
- Jak nie jeść? Grzeszki żywieniowe, które rujnują dietę
"Cukrzyca jest epidemią XXI w. Bez świadomości, jak jej zapobiegać, nie będzie zdrowego społeczeństwa"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kurzajewski wygadał się, co robi z zazdrości o Cichopek. Tak wygląda idealny związek?
- 65-letnia Torbicka z koronkową BIELIZNĄ na wierzchu! Aż nas zatkało [ZDJĘCIA]
- Włodzimierz Nowak ożenił się na chwilę przed śmiercią. Widok jego grobu wzrusza
- Caroline Derpienski wbija szpilę Roxie Węgiel! Aj, to może ją zaboleć...