14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Na całym świecie najbardziej reprezentacyjne budynki będą podświetlane na niebiesko – błękitne światło to symbol ukazujący, że choroba może dotknąć wszystkich – niezależnie od miejsca zamieszkania.
Na cukrzycę chorują zarówno dzieci, jak i dorośli i osoby starsze. Kluczowe, dla ewentualnego powstrzymania rozwoju tej choroby, jest pierwsze 100 dni życia, choć predyspozycje mogą się rozwijać już w okresie prenatalnym – przyczyną może być nieprawidłowa masa ciała kobiety w ciąży (zbyt niski lub zbyt wysoki jej przyrost).
Przyczyną wystąpienia cukrzycy są najczęściej uwarunkowania genetyczne, jak i zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie. Nadwaga i otyłość przed zajściem w ciążę mogą być przyczyną cukrzycy zarówno u przyszłej matki, jak i później u dziecka.
Kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka, mogących uchronić go w przyszłym życiu przed tą chorobą, rozpoczyna się już w czasie ciąży. Dlatego prawidłowa dieta przyszłej mamy ma tak ogromne znaczenie.
Najważniejsze jest jednak pierwsze 100 dni w życiu malucha. Jeśli w tym okresie przyzwyczaimy go do dosładzanych produktów, będzie to pokutowało w całym jego późniejszym życiu. Jest to jeden z najczęściej popełnianych przez rodziców błędów żywieniowych.
Badanie pokazują, że w Polsce już pięciomiesięczne dzieci dostają słodycze, a aż 75 procent dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru, który – oprócz słodyczy – znajduje się w wielu przekąskach typu fast food, keczupie, słodzonych płatkach śniadaniowych czy dżemach.
Z diety maluchów należy wykluczyć gazowane i słodzone napoje, w ich miejsce wprowadzając wodę, koktajle mleczno-owocowe lub kakao. Słodycze warto zastąpić zdrowymi przekąskami, np. przecierami owocowymi lub samodzielnie przygotowanym budyniem czy kisielem bez dodatku cukru.
Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje aż 2,6 miliona osób, z czego choroba rozpoznana i leczona stanowi jedynie 60 procent przypadków. Bardzo ważna w zakresie zapobiegania epidemii cukrzycy jest więc edukacja rodziców. To oni bowiem mają wpływ na kształtowanie zwyczajów i nawyków żywieniowych, które mają znaczenie dla zdrowia dziecka, także w jego dorosłym życiu.
Zobacz także:
- Otyłość - zmora współczesnego świata
- Uczniowie tyją z roku na rok
- Jak nie jeść? Grzeszki żywieniowe, które rujnują dietę
"Cukrzyca jest epidemią XXI w. Bez świadomości, jak jej zapobiegać, nie będzie zdrowego społeczeństwa"