Spis treści
Miejsce zamieszkania a skład kobiecego pokarmu. Naukowcy znaleźli związek!
Czy bliskość terenów zielonych w okolicy zamieszkania może mieć wpływ skład matczynego mleka? Zespół biologów z Uniwersytetu w Turku zbadał ten związek i doszedł do zaskakujących wniosków.
– Wcześniejsze badania wykazały, że czynniki genetyczne i biologiczne, np. otyłość matki, mogą zmieniać skład oligosacharydów w kobiecym pokarmie. Naszym celem było ocenienie, czy i jak zielone środowisko życia wpływa na ich skład w mleku, a więc pośrednio także na odporność i ryzyko zachorowań u dzieci – opowiada dr Mirkka Lahdenperä, główna autorka badania.
W eksperymencie wzięło udział 800 młodych mam karmiących piersią. Próbki mleka pobrano od nich w momencie, gdy ich potomstwo miało trzy miesiące. Skład oligosacharydów przeanalizowano na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.
To, jak bardzo zielone jest środowisko zamieszkania matek i ich dzieci, oceniono na podstawie odległości od parków, lasów i innych obszarów roślinności. Uwzględniono czynniki, które mogłyby wpłynąć na wyniki badania, czyli poziom wykształcenia rodziców, ich zawód, stan cywilny i stan zdrowia oraz sytuację społeczno-ekonomiczną.
Okazało się, że różnorodność oligosacharydów wyraźnie wzrastała, a skład kilku z nich istotnie się zmieniał, gdy okolica zamieszkania matki obejmowała bardziej zielone środowisko.
– Może to wskazywać, że im większy codzienny kontakt z naturą, tym korzystniejszy dla dziecka, ponieważ bardziej zróżnicowany, jest skład matczynego mleka – mówi dr Lahdenperä.
I dodaje, że wyniki badania sugerują, że karmienie piersią odgrywa rolę pośrednika pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a zdrowiem w okresie niemowlęcym.
Mlekiem matki można się dzielić. Sprawdź, czym są Banki Mleka Kobiecego
Mleko matki to najlepsze pożywienie dla dziecka. Jednak nie wszystkie kobiety mają możliwość naturalnego karmienia swoich maluchów. Czy mogą zatem bezpiecznie podawać swoim dzieciom pokarm innych kobi...
Czym są oligosacharydy i jaką pełnią rolę w mleku matki?
Kobiece mleko zawiera składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Znajdują się w nim węglowodany, białka, tłuszcze oraz woda. Obok witamin i minerałów, wśród najważniejszych składników odżywczych, wymienia się białe krwinki oraz komórki macierzyste, nie brakuje w nim również białek, aminokwasów, enzymów, hormonów oraz immunoglobulin. Znajdziemy w nim także ponad 200 złożonych cukrów, czyli oligosacharydów.
Są to węglowodany o niskiej masie cząsteczkowej, zawierające od 2 do 10 połączonych ze sobą cukrów prostych. Po laktozie i tłuszczu są najczęstszym składnikiem mleka kobiecego. W mleku pełnią one m.in. funkcje ochronne – chronią dziecko przed szkodliwymi drobnoustrojami i zmniejszają ryzyko rozwoju alergii oraz chorób. Poza układem odpornościowym są także ściśle związane z mikrobiomem jelitowym niemowlęcia.(PAP)
Katarzyna Czechowicz
kap/ zan/
Dieta matki karmiącej. Co można jeść karmiąc piersią?
Dieta matki karmiącej powinna być odpowiednio skomponowana i zbilansowana, tak by dostarczyć zarówno mamie, jak i karmionemu jej mlekiem dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponieważ ...
Pielęgnacja i zdrowie dziecka
Źródło: