Dieta bez zbóż – co na to eksperci?

Urszula Wiśniewska
pixabay
Czy dieta pozbawiona elementów zbożowych faktycznie uniemożliwia uzyskanie pięknej, zdrowej sylwetki? Dietetycy obalają ten popularny mit!

Portale internetowe, kobiece czasopisma i weekendowe gazety co chwila publikują opisy kolejnych rewolucyjnych diet. Walka ze zbędnymi kilogramami to niekończąca się historia kobiet, które dążą do wymarzonej figury. Dietami interesują się coraz częściej również mężczyźni, którzy nie chcą wyhodować sobie charakterystycznego „piwnego” brzuszka.

W mediach możemy natrafić na wiele „złotych wskazówek”, które namawiają nas do podjęcia restrykcyjnych ograniczeń w codziennym żywieniu. Należy pamiętać, że ograniczenie lub nawet wykluczenie z diety składników niezbędnych dla naszego organizmu, może prowadzić do znacznego osłabienia lub nawet do wyjałowienia go z wartości odżywczych, które prowadzą do poważnych chorób.

Jedną z takich „złotych wskazówek”, na które możemy natrafić, propozycja wykluczenia produktów zbożowych, takich jak makaron, pieczywo, kasze, czy ryż. Faktycznie, efekty spadku wagi możemy zaobserwować bardzo szybko, jednak jakie konsekwencje może mieć pozbawienie naszego organizmu produktów zbożowych?

- Przede wszystkim, eliminując zboża z diety zauważymy znacznie pogorszenie samopoczucia, problemy zdrowotne i napady głodu, które prowadzą do osłabienia woli odchudzania. W dalszej perspektywie zazwyczaj kończy się to efektem jo-jo czyli tym, czego najbardziej obawiają się osoby będące na diecie – komentuje dietetyk Magda Heba.

- Zboża to grupa produktów, która powinna stanowić stały element codziennej diety – także tej ukierunkowanej na utratę zbędnych kilogramów. Jest to podstawa kaloryczna naszych posiłków. Zboża i pseudozboża stanowią podstawę w piramidzie zdrowego odżywiania. Oczywiście najlepiej wybierać pełne ziarna zbóż, gdyż są one bogate w minerały i witaminy. – dodaje dietetyk.

Produkty zbożowe to idealne paliwo, z którego czerpiemy energię umożliwiającą nam aktywność fizyczną i umysłową. Produkty pełnoziarniste są bogate m.in. w błonnik, który odpowiedzialny jest za regulacje pracy układu pokarmowego. To właśnie dzięki niemu nasz metabolizm przyśpiesza, organizm na bieżąco pozbywa się toksyn i nadmiaru złego cholesterolu, a my czujemy się znacznie lepiej.

Całkowita eliminacja produktów zbożowych z naszej codziennej diety, nie jest zdrowa. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej nowych propozycji wykorzystania zbóż, dzięki którym można nie tylko zadbać o swoją dietę ale także urozmaicić codzienne posiłki.

Zobacz także:

Teoria okien żywieniowych - jak to działa?

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wanda

Rzeczywiście ludzie jedzą za dużo, szybko i źle. Do tego dochodzi stres, brak ruchu i mamy zaczątek choroby i przyspieszonego starzenia się. Dlatego proponuję zmienić dietę na soki terapiasokami.pl/telomeraza-jak-spowolnic-proces-starzenia. Sama stosuję ją od kilku lat i jestem zdrowa i pełna energii i wyglądam znacznie młodziej od swoich rówieśniczek.

H
Hanka
Dieta to jedno, Nie mniej w moim przypadku aby walka z nadwaga zakończyła się sukcesem, musiałam zastosować Slimunox.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet