- Jeszcze dwa tygodnie temu cena papryki sięgała około 10 złotych za kilogram, dziś to już połowa ceny. Podobnie ze śliwkami - w minionym tygodniu za śliwkę trzeba było zapłacić w granicach 4,5-5 złotych za kilogram, dzisiaj około 2,5-3 złotych - mówi Marian Sikora, który od około 40 lat prowadzi warzywniak.
Świetne faszerowane, w zupach, sosach
Dary natury możemy wykorzystywać w różny sposób. - Cukinia i papryka sprawdzą się w leczo, natomiast śliwki będą doskonałe do ciasta czy knedli. Osobiście do ciast polecam odmianę lepotica, do smażenia i powideł - węgierkę dobrowicką - mówi Marian Sikora.
A jak jesień w kuchni witają restauratorzy? - Szczególnie polecam sięgać teraz po pomidory. Mają ogromną wartość odżywczą, są niskokaloryczne, sycą i hamują apetyt. Poza tym zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami. A w kuchni ich zastosowanie jest bardzo duże. Możemy podawać je surowe w sałatkach, z oliwą, przygotowywać sosy, doskonałe zupy krem, pomidory będą też świetnym dodatkiem do zapiekanek, ryb - mówi Mirosław Ciołak, szef kuchni restauracji Tęczowy Młyn.
Papryka z kolei doskonale nada się do faszerowania ,sprawdzi się jako komponent zup czy sosów. -Jest łatwa i szybka w obróbce. Możemy ją nadziać farszem do gołąbków, dodać do zup gulaszowych typu strogonow, a dzieciom podać w formie pieczonej, bez skórki. Polecam także zupę krem z papryki i marchwi - to świetnie źródło składników odżywczych - radzi szef kuchni.
Co z jagód? Oczywiście wszelkie wypieki, w tym tradycyjne jagodzianki, ale możemy je dodać także do sosów pieczeniowych - ciekawie przełamią ich smak. Pomysłów jest wiele na lepsze smaki.
Jesienne witaminy
Jesień to nie tylko bogactwo smaku, ale także skarbnica zdrowia na talerzu.
- Właśnie wróciłem ze spotkań autorskich w Ciechocinku, którego okolice są prawdziwym „zagłębiem” żurawinowym. W uzdrowiskowym ośrodku TeoDorka robi się przepyszne przetwory z żurawiny - opowiada Zbigniew Tomasz Nowak, autor bestsellerowych książek poświęconych medycynie naturalnej, chwaląc żurawinę.
- To owoc, który podbija świat, dobry na drogi moczowe, wspomagający sprawność intelektualną, zapobiegający miażdżycy i chorobie Alzheimera - wylicza autor. - Innym darem jesieni, może już nie tak smacznym, ale za to doskonałym na serce, jest głóg, który w tym roku wyjątkowo obrodził. Z kolei jesiennym owocom dzikiej róży nic nie dorówna pod względem zawartości witaminy C. Można z nich przygotować sok - przecier. Dojrzałe, nie za miękkie owoce róży umieszczamy w emaliowanym garnku, zalewamy wrzątkiem na wysokość 2 centymetrów ponad owoce, gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem. Ugotowane - odstawiamy, na drugi dzień miażdżymy i przecieramy przez sito, odrzucając pesteczki, dodajemy cukier trzcinowy - około 40 dekagramów na litr przecieru, doprowadzamy do wrzenia i zlewamy do butelek - zdradza sprawdzony przepis Zbigniew Tomasz Nowak.
W jesiennym sadzie poleca także aronię czy owoce rosnącego w lasach berberysu zwyczajnego. Są szczególnie przydatne w kuchni i kuracjach dla chorych na cukrzycę.
Pyszne powidła
Na okolicznych wzgórzach Krzeszowa rośnie tysiące drzew owocowych w wielu, częściowo zdziczałych sadach. Każdej wiosny wzgórza krzeszowskie pokrywają się kwiatami, a jesienią krzeszowianom towarzyszy zapach smażonych śliwek. Smaży się je w wielkich miedzianych kotłach, przez wiele godzin. Śliwki z Krzeszowa rosnące na nasłonecznionych stokach okolicznych wzgórz nie potrzebują dodatkowego cukru, są jedynym składnikiem wytwarzanych tu powideł. Smak krzeszowskich powideł to wielki atut gminy Krzeszów. Prezentowane były na targach poznańskich, na obchodach Dnia Ziemi w Warszawie oraz w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Krzeszowskie powidła oraz doskonałe krzeszowskie krupiaki tak spodobały się w Polsce, że teraz stanowią główny produkt promocyjny jeśli chodzi o kulinaria północnej części województwa.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!