Wiosną łatwiej o zdrowe i lekkie menu, które dodatkowo zachwyca kolorami oraz smakiem. Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka.
Dobry start dnia – grzanka z warzywną koroną
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia przekonują nas zarówno dietetycy, jak i lekarze.
– Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych będących paliwem, które pobudzi umysł do pracy. Zapominając o zdrowym starcie, skazujemy się na spowolnienie metabolizmu, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie. Sięgajmy po pełnowartościowe i urozmaicone zestawy, np. pełnoziarniste pieczywo, kolorowe warzywa, jak również nabiał – mówi Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse i poleca prosty przepis na grzankę z warzywną koroną.
Grzanka z warzywną koroną
Składniki:
- 1 bułka razowa bez ziarna
- pomidorki koktajlowe
- kawałek zielonej i żółtej papryki
- kilka oliwek czarnych i zielonych
- parmezan
- cebula
- ząbek czosnku oraz łyżeczka oliwy
(warzywa możemy też zastępować tymi, które w danym sezonie są najbardziej dostępne).
Przygotowanie:
Bułkę należy przekroić na pół. Do łyżeczki oliwy wcisnąć czosnek, wymieszać i posmarować obie połówki. Pieczywo włożyć do piekarnika (100°C, na 5-6 minut, aż będzie miało delikatny kolor). Resztę składników pokroić na kawałki, wymieszać razem, nałożyć na grzanki, a całość posypać parmezanem.
Zdrowo i kolorowo – ratatouille
W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce.
– Przekonanie, że każdego dnia na obiad powinniśmy zjeść kawałek mięsa zdecydowanie nie jest aktualne. Dania warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Przykładem na zdrowe oraz smaczne podanie warzyw jest, zaczerpnięte z kuchni francuskiej danie – ratatouille – poleca dietetyczka.
Ratatouille
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 duże pomidory
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu i cząbru
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.
Zobacz też:marynaty do mięs na grilla według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni krakowskiej restauracji Ed Red
Źródło: Dzień Dobry TVN
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!