Warzywa na grillu. Dietetyk radzi, jak je przygotować

Anna Nowak
Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla.
Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla. Dan Cake
Które warzywa sprawdzą się na grillu? Zazwyczaj wybieramy cukinię, bakłażana i paprykę, ale możliwości jest znacznie więcej. Dlaczego warto wrzucać warzywa na ruszt i jak najlepiej je przygotować podpowiada Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.

Sezon grillowy wystartował, a jego motywem przewodnim zwykle jest mięso. I chociaż trudno wyobrazić sobie tę kulinarną tradycję bez kiełbasy, karkówki czy drobiowych skrzydełek, warto pamiętać o bogactwie grillowanych warzyw, które stanowią zdrową alternatywę dla wysokokalorycznych dań.

Grillowane warzywa zachowują wartości odżywcze

– Warzywa warto grillować na półtwardo tak, aby zachowały swoje wartości odżywcze: witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Jeżeli będziemy trzymać warzywa na ruszcie zbyt długo, stracą one część witamin oraz mikro- i makroelementów. Wyjątkiem są na przykład ziemniaki, które nie mogą być surowe i potrzebują więcej czasu – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.

Oprócz cukinii, bakłażana czy papryki coraz częściej na ruszcie lądują fenkuł, cykoria, bataty i szparagi. Bogaty wybór sprawia, że jarzyny stają się nie tylko skromnym uzupełnieniem tradycyjnych potraw z grilla, ale są również ważnym elementem tego rodzaju posiłku, szczególnie w przypadku osób, które dbają o dietę i ograniczających spożycie mięsa.

5 wskazówek dotyczących grillowania warzyw

Wszystkie rodzaje warzyw nadają się do wrzucenia na ruszt, ale należy pamiętać, że większość z nich powinniśmy grillować krótko, ok. 4-10 minut.

Warzywa, które wymagają szybkiej obróbki termicznej możemy grillować w całości lub w większych kawałkach. Ziemniaki i bataty warto pokroić na mniejsze części.

Nie zapominajmy o nietypowych warzywach - takich jak sałata, kapusta czy ogórek. To ostatnie warzywo trzymajmy na ruszcie wyjątkowo krótko, by nie dopuścić do wysuszenia. Warto również odrobinę je posolić, natrzeć papryką oraz octem.

Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone.
Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone. 123rf

Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone. Dzięki takiemu zestawowi, zapewnimy organizmowi niezbędną do funkcjonowania energię oraz witaminy i składniki mineralne.

Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem grillowanych warzyw, pamiętajmy o ich właściwym przygotowaniu. Korzystajmy z oleju lub oliwy. Ważne jest też użycie ziół i przypraw: imbiru, rozmarynu, cynamonu, tymianku czy bazylii. W połączeniu z dymnym aromatem, nadadzą one warzywom niepowtarzalny charakter.

Sałatka do dań z grilla

Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla.
Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla. Dan Cake

Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami

Składniki:
sałata lodowa (pół główki), parzone krewetki tygrysie (250 g), pomidorki koktajlowe (150 g), łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki płatków chilli, 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, 3 gałązki natki pietruszki, 50 ml wody, płaska łyżka cukru, ząbek czosnku, łyżka sosu rybnego, łyżka soku z limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, ½ papryczki chilli, kawałek korzenia imbiru (1 cm), sól do smaku, 4 kromki chleba tostowego, parmezan

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W naczyniu łączymy sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki marynujemy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Zagotowaną wodę słodzimy, studzimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli.
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polewamy powstałym sosem. Kromki chleba tostowego kroimy w dwucentymetrową kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, aby się zrumieniły. Tuż przed podaniem sałatkę posypujemy startym parmezanem i złotymi grzankami.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

t
true

ja robię na eletrycznym, w ogóle mi się nie nudzą, pyszne i lekkostrawne, mam taki BREVILLE DuraCeramic , nie przypala

m
magda
Sałatka polana zdrowym olejem takim jak np. olej konopny to rzeczywiście samo zdrowie !! Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, międzynarodowych prestiżowych uniwersytetów i instytucji prywatnych, CBD - Kannabidiol ma ogromny, pozytywny wpływ na organizm ludzki. W produkcji oleju nie stosuje się środków konserwujących i substancji chemicznych. Wysoka zawartość kwasów Omega-6 i Omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jest źródłem witaminy K, która wspomaga syntezę białek i enzymów. Duża zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych sprawia, że jest to najlepszy spośród olejów roślinnych ! Kwasy te odpowiedzialne są za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, wzmacnianie układu odpornościowego i łagodzenie stanów zapalnych. Olej konopny posiada również dużą zawartość witaminy E, która opóźnia procesy starzenia, oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego. Olej ten ma wspaniały orzechowy smak, przez co dodaje doskonały smak potrawom. Możemy dodawać go do ciast, sałatek, czy sosów. więcej o oleju na konopiafarmacja pl
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet