Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną aurę. Jednym z takich produktów jest dynia.
Dyniowate to rośliny jednoroczne. Oprócz bogatych właściwości odżywczych i zdrowotnych, są cenionym produktem kulinarnym. Dynie, znane powszechnie jako główny składnik pysznych kremowych zup, bardzo dobrze sprawdzą się też jako dodatek do kanapek. Można ich użyć też w daniach jednogarnkowych, sałatkach czy nawet deserach. Łączą w sobie to, co najlepsze - niską kaloryczność, dużą zawartość składników odżywczych i minerałów oraz wyborny smak. By zachować walory dyniowatych na dłużej, można przyrządzić z nich marynaty i przetwory.
Sama w sobie dynia ma wszechstronne działanie prozdrowotne. Jest bogata w witaminy: B, PP i A - zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas i wapń, a do tego niskokaloryczna.
- Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem. Możemy na przykład podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki i czosnku na kromce chleba - mówi Wiktor Kowalski, ekspert.
Jeśli bardziej lubimy wykwintne potrawy, skuśmy się na dyniowe tiramisu. Wystarczy, że do tradycyjnego kremu z serka mascarpone dodać puree z dyni. Także dynia w wersji na ostro urzeka smakiem - robimy jej bardzo dużą przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji - możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek.
Zapiekana dynia
Najprostszym sposobem na dynię jest jej upieczenie. Potrzebujemy do tego dynię (najlepiej tu sprawdzi się mała dynia hokkaido), oliwę z oliwek, 1-2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
Dynię wystarczy umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Następnie kroimy ją w kawałki o grubości około 1 cm. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie smarujemy oliwą i nacieramy przyprawami, czyli solą i pieprzem (chociaż możemy użyć też tymianku czy rozmarynu). Plastry wykładamy na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Możemy też posypać dynię startym serem czy pestkami uprażonymi poprzednio na patelni.
Do tak przyrządzonej dyni świetnie będzie pasować sos jogurtowy. Wystarczy jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Tarta z dynią
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 150 g cukru do ciasta
- 2 jajka, sól do smaku
- 500 g miąższu dyni
- 250 ml mleka
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, dodajemy 50 g cukru, sól i miękkie masło pokrojone w drobniejsze kawałki. Rozcieramy całość widelcem. Kiedy wszystkie składniki się połączą w tzw. piasek, dodajemy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto do okrąglej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie zapominajmy o brzegach. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy suszonym grochem i pieczemy przez 15-20 minut przy 200 stopniach. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Dynię obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka razem z cukrem, mlekiem i cynamonem. Dusimy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy laskę cynamonu i miksujemy blenderem na gładką masę. Ze spodu zabieramy groch z folią aluminiową i wylewamy na niego dyniową masę. Zapiekamy całość przez 35-40 minut przy 160 stopniach. Po przygotowaniu odstawiamy tartę do wystygnięcia.
Dynia makaronowa pikantna
Składniki:
- 1 dynia makaronowa - około 1,3 kg
- kurkuma, czosnek
- pół papryczki chilli
- oliwa z oliwek lub masło
- natka pietruszki
- gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na pół i usuwamy pestki. Smarujemy oliwą i solimy. Tak przygotowaną wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 200 stopniach. W tym czasie drobno siekamy rozmaryn i pietruszkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy przyprawy i mieszając dusimy przez 2-3 minuty. Kiedy dynia będzie gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i widelcem dzielimy miąższ na nitki. Wrzucamy je na patelnię i dobrze mieszamy z powstałym sosem. Dusimy przez 2-3 minuty i podajemy.
Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym
Składniki:
- opakowanie tartaletek
- dynia 500 g
- cebula 1 średnia
- pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
- 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki płatków chilli
- sól do smaku
- jajko przepiórcze ugotowane na twardo
- 150 ml wody
Sposób przygotowania:
Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5-6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami.
Krem z dyni, z fasolą i smażoną bazylią
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 250 g drobnej fasoli z puszki
- 1 mały por
- 1 litr bulionu warzywnego
- 15 g bazylii
- 50 g gęstego jogurtu
- oliwa z oliwek extra vergine
- 25 g masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek z masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut.
Następnie wlej litr bulionu i gotuj całość przez 45 minut.
Później zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonym pieprzem i podsmażonymi na oliwie listkami świeżej bazylii.
Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem
Składniki:
- kilogram dyni
- świeży imbir, 5 g
- rozmaryn, duża gałązka
- czosnek, 2 ząbki
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- jogurt naturalny, 2 łyżki
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski. Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy na talerze. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu. Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.
Curry z dyni i ciecierzycy
Składniki:
- 1 kg dyni, 2 cebule
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki pasty curry, łyżka oleju
- garść pokrojonej trawy cytrynowej
- szczypta zmielonego kardamonu
- 1 limonka, liście mięty
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlewamy olej i dodajemy pastę curry. Podgrzewamy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, trawę cytrynową oraz kardamon. Dusimy wszystko przez 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (bez skórki). Mieszamy całość. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy ciecierzycę. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Wyciskamy sok z limonki do curry. Przed podaniem dekorujemy listkami męty.
Pikantne placki z dynią
Składniki:
- dynia
- szklanka mąki
- 2 jajka
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chili i papryki
- gałka muszkatołowa, sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając również jajka i mąkę oraz przyprawy.
Z masy formujemy placki dowolnej wielkości i smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony.
Kulinaria
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!