Jesienna kuchnia. Sprawdź, dlaczego dynia, buraki, gruszki i śliwki powinny znaleźć się na twoim stole

Anna Szałkowska
Dynia, buraki, gruszki i śliwki. Te oraz inne sezonowe warzywa i owoce powinny się znaleźć w codziennej diecie zwłaszcza teraz, gdy chłodniejsze, deszczowe dni skłaniają do przygotowania innych potraw. Ciepłe, bardziej sycące posiłki rozgrzeją i dodadzą energii, a zdrowe sałatki urozmaicą dania główne. Jesień obfituje bowiem w warzywa sezonowe – pyszne i bogate w wartości odżywcze. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni.

Wyprawa na targ czy stoisko z warzywami w twoim sklepie to teraz czysta przyjemność. Półki i ławy uginają się od pięknych i smakowitych jesiennych rarytasów. Oczy cieszą czerwone i zielone jabłka, gruszki, a także soczyste śliwki. Marchewki, buraki i pietruszka są teraz wyjątkowo jędrne i świeże. A nad wszystkim królują pokaźne dynie.

Dynia – królowa jesieni
Małe, średnie i naprawdę olbrzymie, pomarańczowe i żółte, ale też białe, zielone czy niebieskie. Istnieje kilkadziesiąt odmian dyń o różnych wielkościach, kolorach i kształtach. To fotogeniczne warzywo podbija teraz Instagram i jest chętnie wykorzystywane do tworzenia malowniczych kompozycji, stając się symbolem jesieni. Nie zapominajmy jednak, że dynia ma nie tylko zalety dekoracyjne. To przede wszystkim niezwykle pożywny i pełen dobroczynnych składników produkt spożywczy o wysokich walorach smakowych. I ma mało kalorii, zaledwie 26 na 100 gramów.

- Miąższ dyni dostarcza nam dużą dawkę beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i pozytywnie wpływa na skórę – wymienia Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw. – Warzywo to jest też bogate w cynk i witaminę C, co wzmacnia odporność. Słynie z działania antynowotworowego, poprawia wzrok oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i trawiennego, a także obniża poziom cholesterolu. Jest łatwostrawne, może więc być spożywane nawet przez dzieci, osoby starsze i chorych. Pestki, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały, są wykorzystywane w walce z pasożytami jelitowymi. Przy tym dynia ma niewiele kalorii i jest po prostu smaczna – dodaje ekspert.
Dynia daje nam kulinarnie szerokie pole do popisu. Zrobimy z niej zarówno rozgrzewającą, aromatyczną zupę krem, jak też pyszne ciasto. Upieczona świetnie sprawdzi się w połączeniu z pożywną kaszą. Jej słodki smak i delikatną konsystencję doskonale przełamie również świeża roszponka.

Znane warzywa kryją moc
Na dyni jesienne skarby się nie kończą. Choć wydawać się mogą niepozorne, wiele dobrego mają nam do zaoferowania również warzywa korzeniowe, które posiadają długą tradycję w naszej strefie klimatycznej.
- Buraki, marchew, pietruszka czy seler to niezaprzeczalne źródło witamin i składników mineralnych – podpowiada Katarzyna Głębocka. - Wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu. Burak szczególnie polecany jest osobom walczącym z anemią, marchew poprawia wzrok i stan skóry, a pietruszka przeciwdziała schorzeniom układu moczowego. Najwięcej swoich drogocennych składników zachowują, gdy zjadamy je na surowo, dlatego warto dodawać je na co dzień do sałatek. Znając ich dobroczynne działanie, wzbogaciliśmy nimi nasze miksy sałat, takie jak np. Bolero mix czy Fitness mix.
Nie zapominajmy też o najpóźniejszym jesiennym warzywie, czyli jarmużu. Można go jeść na surowo, jak również poddawać obróbce termicznej. Razem z burakiem i marchwią posłuży do zrobienia zdrowego koktajlu, a także pysznej zupy.

Jesienne danie: Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią
Składniki:

  • 3 garście Roszponki marki Eisberg
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 50 g sera koziego dojrzewającego
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości - przez około
25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.W rondelku zeszklić szalotkę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wsypać kaszę i wlać bulion. Gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Burak na zdrowie
Buraki mają mało kalorii (38 kcal w 100 g produktu), za to są bogate w witaminy i minerały. Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten. Grupa barwników, które zawierają buraki to bardzo mocne przeciwutleniacze, które powodują, że tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki. Dlatego lekarze uważają, że buraki wpływają bardzo pozytywnie na układ krwionośny.

Warzywo zawiera też sporo kwasu foliowego, znajdziemy w nim również dużo różnych składników mineralnych, m.in. wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód.

Barszcz ukraiński z i bez mięsa
Do pysznych jesiennych dań z burakiem zaliczamy barszcz ukraiński, którzy przygotowuje się z czerwonych buraków, z dodatkiem ziemniaków, marchwi, pietruszki, selera i świeżej kapusty oraz białej fasoli. Może to być barszcz z mięsem (np. na wywarze z żeberek wieprzowych) lub wegetariański.

W tym drugim przypadku źródłem biała jest fasola, którą najpierw namaczamy, a potem odcedzamy, znowu zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie. Oczywiście fasola powinna się też znaleźć w wersji mięsnej. Potrzebny nam są też przyprawy, czosnek i koncentrat pomidorowy. Zupę można podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jest syta i zdrowa, w dodatku to danie dość łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej i mięsnej. Wystarczy przygotować mięsny wywar i na końcu część zupy połączyć z nim i zostawić na wolnym ogniu.

Gruszki - soczysta i zdrowa
Jesienią łatwiej o infekcję, warto więc wzmocnić układ odpornościowy. Sok z gruszki w połączeniu z miodem leczy zapalenie strun głosowych. Gruszki średniej wielkości mają około 60 kalorii, czyli jak na owoc, kalorii w gruszce jest bardzo niewiele. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Są bogate także w: fosfor, wapń, magnez, sód miedź, żelazo, bor oraz jod. Można przygotować ciasto gruszkowe, jako alternatywę dla szarlotki z jabłek, ale może ten owoc wykorzystać w przygotowaniu wyjątkowej zupy.

Rozgrzewająca zupa gruszkowo-pietruszkowa
Pietruszkę dusimy na oliwie na małym ogniu. Potem dodajemy starty imbir. Do garnka wlewamy obrane i pokrojone w większą kostkę gruszki i gotujemy. Wszystko razem miksujemy do kremowej konsystencji. Doprawiamy solą.
Na wierzch możemy posypać prażonymi migdałami lub orzechami. Kto lubi może dodać jogurtu naturalnego.

Śliwki przeciwdziałają zaparciom
Śliwka to kolejny jesienny owoc. Mają dużą ilość błonnika, więc zapobiegają zaparciom. Węgierki zawierają m.in. witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Pomagają przy pękających naczynkach, a nawet redukują proces starzenia się oraz powstawania zmarszczek. Spożywanie świeżych, jak i suszonych śliwek ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie. Te ostatnie mają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże śliwki. Są także bogatym źródłem fosforu i żelaza.

Ciastko ze śliwkami
Nic tak nie kojarzy się z niedzielnym, jesiennym deserem, jak ciasto ze śliwkami i kruszonką. Oprócz owoców na proste ciasto śliwkowe potrzebujemy 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 120 ml oleju, 50 ml mleka i 250 g mąki pszennej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Na kruszonkę przyda się 80 g masła, 80 g cukru i 130 g mąki. Miksujemy jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Wlewamy mleko i olej, lekko miksujemy i wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Po 15-20 minutach wyjmujemy i na podpieczone ciasto nakładamy umyte, przekrojone i oczywiście wypestkowane śliwki. Zrobioną ręcznie kruszonką posypujemy owoce i całość znowu wkładamy do piekarnika na 23-30 minut aż ciasto będzie gotowe.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet