Ciasto z dyni - PRZEPIS
Składniki:
• 2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni
• 2 szklanki mąki
• 0,75 szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżeczek cynamonu
• 16 g cukru wanilinowego
• 0,75 szklanki oleju
• jedna łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Do ubitych z cukrem jajek dodajemy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, cynamon i sodę, a następnie całość miksujemy.
Do masy dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto układamy w natłuszczonej formie. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz też:
Zupa z dyni i cukinii - PRZEPIS
Składniki:
• 750 g miąższu z dyni
• 250 g miąższu z cukinii
• 1 l wywaru warzywnego
• 1-2 marchewki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz, świeży koperek
Wykonanie:
Pokrojoną marchew należy pogotować w bulionie tak, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy około 10 minut, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
Obejrzyj: Dynia nie tylko w zupie krem. Jesienne przepisy z dynią w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kolejne przepisy na dania z dyni na następnej stronie
Placki z dyni - PRZEPIS
Składniki:
- 3 szklanki startej dyni
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie:
Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Można dodać także tartą cebulkę. Znakomicie smakują z sosami, solą, a nawet cukrem. Są chrupiące i po prostu pyszne - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do mięs.
Dżem z dyni z imbirem - PRZEPIS
Składniki:
• 2 kg oczyszczonej dyni
• 100 g startego świeżego imbiru
• 2 cytryny
• 400 ml wody (1,6 szklanki)
• 700 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1
Wykonanie:
Cytryny wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę na tarce. Z cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku, dolać wodę, miąższ z cytryny i starty imbir. Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Przed końcem gotowania garnek odkryć, by nadmiar wody odparował. Dynię zmiksować. Dodać cukier oraz skórkę z cytryny, wymieszać i gotować 10 minut, aż cukier się rozpuści. Przełożyć do słoiczków, odstawić do góry dnem.
Kolejne przepisy na dania z dyni na następnej stronie
Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem - PRZEPIS
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- kawałek korzenia imbiru
- 2 opakowania kremowego serka topionego
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- sól
Wykonanie:
Dynię trzeba przekroić na pół. Usuwamy z niej włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.
Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut aż dynia będzie miękka. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione, które świetnie zagęszczą konsystencję.
Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.
Mus dyniowy - PRZEPIS
Wystarczy dynię pokroić na duże kawałki razem ze skórą. Usunąć pestki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej najlepiej folią aluminiową. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Następnie oddzielić miąższ do skóry, odcisnąć wodę i zmiksować go blenderem.
Zamknięte w słoikach mogą poczekać w lodówce na wykorzystanie.
Racuchy z dyni - PRZEPIS
Składniki:
- 200 g dyni bez skorupy i pestek
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki masła
- niepełne 1/2 szklanki mąki
- 1- łyżeczki startego świeżego imbiru
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić solą oraz pieprzem.
Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać np. z sosem pomidorowym.
Kulinaria
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek