Przepisy na dania z dyni: Zupa, ciasto, placki

KQ
Przepisy na dania z dyni
Przepisy na dania z dyni Janusz Wójtowicz
Sezon na dynie trwa. Zobacz przepisy na dania z dyni - zupy, ciasta, placki i racuchy. Smacznego!

Ciasto z dyni - PRZEPIS

Składniki:
• 2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni
• 2 szklanki mąki
• 0,75 szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżeczek cynamonu
• 16 g cukru wanilinowego
• 0,75 szklanki oleju
• jedna łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Do ubitych z cukrem jajek dodajemy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, cynamon i sodę, a następnie całość miksujemy.
Do masy dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto układamy w natłuszczonej formie. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz też:

Zupa z dyni i cukinii - PRZEPIS

Składniki:
• 750 g miąższu z dyni
• 250 g miąższu z cukinii
• 1 l wywaru warzywnego
• 1-2 marchewki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz, świeży koperek

Wykonanie:
Pokrojoną marchew należy pogotować w bulionie tak, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy około 10 minut, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.

Obejrzyj: Dynia nie tylko w zupie krem. Jesienne przepisy z dynią w roli głównej

Źródło: Dzień Dobry TVN

Kolejne przepisy na dania z dyni na następnej stronie

Placki z dyni - PRZEPIS

Składniki:

  • 3 szklanki startej dyni
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Wykonanie:
Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.

Można dodać także tartą cebulkę. Znakomicie smakują z sosami, solą, a nawet cukrem. Są chrupiące i po prostu pyszne - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do mięs.

Dżem z dyni z imbirem - PRZEPIS

Składniki:
• 2 kg oczyszczonej dyni
• 100 g startego świeżego imbiru
• 2 cytryny
• 400 ml wody (1,6 szklanki)
• 700 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1

Wykonanie:
Cytryny wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę na tarce. Z cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku, dolać wodę, miąższ z cytryny i starty imbir. Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Przed końcem gotowania garnek odkryć, by nadmiar wody odparował. Dynię zmiksować. Dodać cukier oraz skórkę z cytryny, wymieszać i gotować 10 minut, aż cukier się rozpuści. Przełożyć do słoiczków, odstawić do góry dnem.

Kolejne przepisy na dania z dyni na następnej stronie

Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem - PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 opakowania kremowego serka topionego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sól

Wykonanie:
Dynię trzeba przekroić na pół. Usuwamy z niej włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę.

Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy wywarem z jarzyn i całość zagotowujemy.

Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut aż dynia będzie miękka. Aby zupa była kremowa przed zmiksowaniem dodajemy śmietankowe serki topione, które świetnie zagęszczą konsystencję.

Po dodaniu serków i dokładnym wymieszaniu miksujemy całość, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku, rozlewamy do talerzy.

Mus dyniowy - PRZEPIS

Wystarczy dynię pokroić na duże kawałki razem ze skórą. Usunąć pestki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej najlepiej folią aluminiową. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Następnie oddzielić miąższ do skóry, odcisnąć wodę i zmiksować go blenderem.

Zamknięte w słoikach mogą poczekać w lodówce na wykorzystanie.

Racuchy z dyni - PRZEPIS

Składniki:

  • 200 g dyni bez skorupy i pestek
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki masła
  • niepełne 1/2 szklanki mąki
  • 1- łyżeczki startego świeżego imbiru
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić solą oraz pieprzem.

Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać np. z sosem pomidorowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
banjo

Risotto dyniowe z kozim serem chavroux.pl/risotto-dyniowe-kozim-serem/ Mega czad, nawet dzieciaki zjadły ze smakiem.

 

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet