Fleksitarianizm i dieta fleksitariańska - czym się różnią od innych sposobów odżywiania? Przykładowy jadłospis w diecie fleksitariańskiej

Daniel Grzegorzek
Fleksitarianizm to sposób odżywiania, w którym bazuje się przede wszystkim na warzywach i innych produktach roślinnych.
Fleksitarianizm to sposób odżywiania, w którym bazuje się przede wszystkim na warzywach i innych produktach roślinnych. JillWellington Pixabay.com
Fleksitarianizm może być wartą uwagi alternatywą dla tych osób, które chcą się zdrowo odżywiać, a dieta wegańska lub wegetariańska wydaje im się zbyt restrykcyjna. W artykule wyjaśniamy, co to jest fleksitarianizm i na czym polega dieta fleksitariańska. Przedstawiamy również korzyści płynące z takiego sposobu żywienia oraz przykładowy jadłospis.

Dieta fleksitariańska pomaga zredukować masę ciała, a przy okazji ma pozytywny wpływ na zdrowie. Chroni przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami.

Co to jest fleksitarianizm?

Fleksitarianizm to dieta, która dopuszcza spożywanie mięsa w ograniczony sposób. Termin ten pochodzi od dwóch angielskich słów – „flexible” (elastyczny) oraz „vegetarian” (wegetariański). W dosłownym tłumaczeniu można więc przetłumaczyć go jako „elastyczny wegetarianizm”.

Na czym polega dieta fleksitariańska?

Dieta fleksitariańska jest znacznie mniej restrykcyjna w porównaniu do typowych diet bezmięsnych. Tym samym staje się łatwiejsza w przestrzeganiu. Może również stanowić etap przejściowy pomiędzy tradycyjną dietą mięsną a wegetarianizmem.
Osoby stosujące tego typu sposób żywienia ograniczają zarówno częstotliwość, jak i ilość spożywania produktów mięsnych oraz jego przetworów. Stanowią one zwykle jedynie dodatek smakowy do potrawy na bazie roślin. Fleksitarianie najczęściej w swoim domu przygotowują wyłącznie dania jarskie, podczas gdy mięso jedzą podczas imprez czy odwiedzin znajomych osób. Dzięki temu nie muszą innym sprawiać kłopotu z powodu swoich odmiennych preferencji żywieniowych. Unikają też konieczności ograniczania życia towarzyskiego.

Warto przeczytać

Co można jeść na tej diecie fleksitariańskiej?

Fleksitarianie swoją dietę opierają głównie na produktach pochodzenia roślinnego – warzywach, owocach, zbożach, kaszach, roślinach strączkowych czy orzechach. Spożywają je zarówno w postaci surowej, jak i poddanej różnego rodzaju obróbce cieplnej. W ich jadłospisie, w przeciwieństwie do wegan i wegetarian, może się jednak znaleźć mięso. Spożywają je jedynie sporadycznie – np. raz w tygodniu.

Fleksitariańska dieta, w przeciwieństwie do semiwegetarianizmu, nie wyklucza żadnego rodzaju mięsa zwierząt. Można jeść zarówno ryby, mięso białe, jak i czerwone. Nie ma również żadnych przeciwwskazań, aby w diecie znajdowały się jajka oraz produkty nabiałowe, takie jak mleko, sery, jogurty, kefiry czy masło.

Fleksitarianizm – jakie korzyści zdrowotne zapewnia?

Dieta fleksitariańska zapewnia podobne korzyści, jak weganizm czy wegetarianizm. Wiążą się one z częstym spożywaniem produktów roślinnych. Dieta taka jest bogata w niezbędne składniki odżywcze, enzymy, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które znajdują w owocach czy warzywach. Fleksitarianie nie muszą więc obawiać się niedoborów pokarmowych, na które narażone są osoby stosujące rygorystyczne diety bezmięsne. Swój organizm zaopatrują w wystarczającą ilość białka, którego najlepszym źródłem jest mięso, nabiał oraz rośliny strączkowe. Są także w mniejszym stopniu niż weganie i wegetarianie narażeni na niedobór żelaza, wapnia, jodu oraz witaminy D.

Kobieta

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fleksitarianizm ogranicza ryzyko zachorowania na choroby przewlekle, takie jak nowotwory, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, miażdżyca, osteoporoza czy zespół metaboliczny. Dzięki częstemu i obfitemu spożywaniu produktów roślinnych fleksitarianie mają również niższy niż typowi mięsożercy poziom złego cholesterolu we krwi, są szczuplejsi i rzadziej zapadają na sezonowe infekcje. Cieszą się również dobrym stanem włosów, skóry i paznokci, rzadziej dokucza im bezsenność, chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją czy inne objawy związane z niezdrowym stylem życia.

Zupa z pokrzyw to jedno ze sztandarowych dań z chwastów. Ale jest ich znacznie więcej.

Nie tylko zupa z pokrzywy. Polecamy sprawdzone przepisy na p...

Dieta fleksitariańska chroni przed ortoreksją

Fleksitarianizm, dzięki sporej elastyczności tego rodzaju diety, ogranicza ryzyko zapadnięcia na zaburzenia odżywiania, a zwłaszcza ortoreksję. Fleksitarianie nie podporządkowują swojego życia zdrowemu odżywianiu, lecz podchodzą do tej kwestii z rozsądkiem i umiarkowaniem. Nie odczuwają poczucia winy, kiedy zdarzy im się zjeść coś niezdrowego czy tuczącego. Mają świadomość tego, że sporadyczne odstępstwa od zasad zdrowej diety nie będą dla nich szkodliwe.

Osoby stosujące w swoim życiu fleksitarianizm nie odczuwają także potrzeby, aby inne osoby przekonywać do swojego sposobu żywienia. Wychodzą z założenia, że kwestia ta jest indywidualną sprawą każdego człowieka, a jedzenie ma nie tylko służyć zdrowiu, lecz także sprawiać przyjemność.

Warto przeczytać

Dieta fleksitariańska jadłospis

Nie masz pomysłu, w jaki sposób powinna w praktyce wyglądać dieta fleksitariańska? Jadłospis na cały tydzień ułatwi ci to zadanie. Pamiętaj o tym, aby dania nie były zbyt monotonne – stosuj więc różnokolorowe warzywa i owoce, przyprawy czy inne dodatki smakowe. Nie zapominaj przy tym o głównej zasadzie fleksitarianizmu, zgodnie z którą mięso powinno być jedynie dodatkiem do posiłków roślinnych i być spożywane sporadycznie – nie częściej niż raz w tygodniu. Nie musisz całkowicie rezygnować z czerwonego mięsa. Pamiętaj jednak o tym, że jest ono mniej zdrowe w porównaniu do ryb czy białego mięsa. 

Przykładowe menu w diecie fleksitariańskiej

Poniedziałek:

  • śniadanie – płatki owsiane z bananem, jabłkiem, cynamonem i gruszką z dodatkiem łyżeczki miodu,
  • drugie śniadanie – bułka razowa z białym serem, rzodkiewką i szczypiorkiem,
  • obiad – zupa krem brokułowa z marchewką, selerem i pietruszką,
  • kolacja – chleb posmarowany awokado, z rzodkiewką, zielonym ogórkiem i czerwoną papryką.

Wtorek:

  • śniadanie – pieczywo razowe z humusem i rzodkiewką, 
  • drugie śniadanie – gruszka, dwie mandarynki i jabłko,
  • obiad – ryż z jabłkiem i cynamonem,
  • kolacja – bułka pszenno-żytnia posmarowana pastą z soczewicy.

Środa:

  • śniadanie – kasza jaglana z bananem, kiwi i gruszką, 
  • drugie śniadanie – chleb razowy z pomidorem, sałatą i czerwoną papryką,
  • obiad – falafele z frytkami i surówką z marchwi,
  • kolacja – bułka z makrelą.

Czwartek:

  • śniadanie – płatki orkiszowe z gruszką, bananem i potartym jabłkiem, 
  • drugie śniadanie – sałatka z pomidorów i cebulki,
  • obiad – soczewica z przecierem pomidorowym i surówka z kapusty pekińskiej, zielonego ogórka oraz czerwonej papryki,
  • kolacja – chleb razowy z serem i ogórkiem kiszonym.

Piątek:

  • śniadanie – płatki owsiane z awokado, bananem i pomarańczą, 
  • drugie śniadanie – koktajl z kiwi, szpinaku i jabłka,
  • obiad – kotlet sojowy, ziemniaki i surówka z białej kapusty,
  • kolacja – bułka żytnia z pomidorem, cebulą i czerwoną papryką.

Sobota:

  • śniadanie – chleb razowy z humusem, rzodkiewką i sałatą lodową, 
  • drugie śniadanie – koktajl z bananem, awokado, gruszką i kiwi,
  • obiad – falafele z pieczonymi ziemniakami,
  • kolacja – bułka z zielonym ogórkiem, roszponką i rzodkiewką.

Niedziela:

  • śniadanie – bułka razowa z szynką, musztardą i pomidorem, 
  • drugie śniadanie – koktajl z truskawkami,
  • obiad – kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki i ogórek kiszony,
  • kolacja – chleb z żółtym serem, sałatą i pomidorem.

Co dietetyk Jakub Mauricz sądzi o fleksitarianizmie?

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet