Rogale świętomarcińskie to bardzo tradycyjny wypiek. Przygotowywano je jeszcze w czasach pogańskich. Tradycyjna ta została odnowiona w 19 wieku. Szacuje się, że dziś rocznie w samej tylko Wielkopolsce produkuje się kilkaset ton rogali marcińskich.
Prawdziwe rogale marcińskie mają nadzienie z białego maku.
Co ciekawe, nie każdy może sprzedawać wypieki pod tą nazwą. Zarówno nazwa rogale marcińskie jak i rogale świętomarcińskie jest zastrzeżona - cukiernia która chce je wytwarzać, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. W 2015 certyfikat taki uzyskało 101 piekarni i cukierni.
ROGALE MARCIŃSKIE - PRZEPIS
Rogale marcińskie - składniki
Składniki na ciasto:
- 400 ml mleka
- 1 kg mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła
- 2 jajka
- 4 g soli
- 20 g świeżych drożdży
Składniki na masę makową:
- 500 g białego maku
- 5 jajek
- 300 g pokruszonego biszkoptu
- pół kilograma cukru
- 85 g masła
- 85 g rodzynek
- 85 g orzechów
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Rogale marcińskie - przygotowane
Na początek zaparzamy mak - zalewamy go wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Gdy już ostygnie, przepuszczamy go przez maszynkę. Do zmielonego maku musimy dodać cukier i margarynę, a następnie delikatnie go podsmażyć.
Do podsmażonej masy wsypujemy według uznania dodatki. Mogą to był orzechy, rodzynki, daktyle, może być trochę wanilii. Możemy także dodać jakąś esencję, na przykład migdałową. Gotową masę zostawiamy, by się wystudziła.
Rogale marcińskie: przepisy [JAK ZROBIĆ CIASTO]
Potrzebujemy mąki, drożdży rozpuszczonych w mleku, cukru, soli i jajek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Pod koniec dolewamy oleju. Gotowe ciasto formujemy w prostokąt i pod folią chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu, ponownie je rozwałkowujemy.
Prostokąt składamy na trzy części i sklejamy brzegi. Następnie ciasto musi kilkanaście godzin odstać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroimy wzdłuż na 2 części, a potem każdą część na trójkąty.
Masę układamy na ciasto i zwijamy w rogaliki. Pieczemy je na blaszce w temperaturze 180 C. Ciepłe rogale można polukrować lub czymś posypać.