Samodzielnie możemy wykonać próbę wydolnościową (tak zwana „próba harwardzka”). Badany wchodzi na stopień - wysokość 46 centymetrów dla kobiet i 51 centymetrów dla mężczyzn w tempie 30 wejść na minutę w ciągu 5 minut. Po zakończeniu próby badany siada i wykonuje 3 pomiary tętna w odcinkach 30-sekundowych. Pierwsza próba musi zostać wykonana od pierwszej minuty do półtorej. Liczymy w następujących odstępach:
od 1’ do 1’30” - wartość A
od 2’ do 2’30” - wartość B
od 3’ do 3’30” - wartość C
Wydolność = czas pracy w sekundach (300) x 100 / 2x (A+B+C)
do 55 pkt - zła kondycja
56 - 64 pkt - słaba kondycja
65 - 79 pkt - przeciętna kondycja
80 - 89 pkt - dobra kondycja
powyżej 90 pkt - bardzo dobra kondycja.
Innym badaniem, które możemy wykonać sami w domu jest obliczenie współczynnika WHR. Wynik WHR powstaje przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder. Jest wyznacznikiem określającym rodzaj sylwetki oraz typ otyłości. Aby zrobić taki pomiar, wystarczy zwykły centymetr krawiecki. Obwodu talii należy dokonać w połowie odległości między dolnym łukiem żeber, a górnym brzegiem grzebienia kości biodrowej. Natomiast pomiaru obwodu bioder dokonujemy, prowadząc centymetr przez największą wypukłość mięśni pośladkowych, poniżej talerzy biodrowych. Obliczenie WHR przeprowadza się zgodnie z poniższym wzorem: WHR (Waist / Hip Ratio) = obwód talii [w centymetrach] / obwód bioder [w centymetrach].
Na podstawie WHR możemy zidentyfikować następujące typy otyłości: androidalną (brzuszną, typu „jabłko”), gdy WHR jest większy lub równy 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn albo otyłość gynoidalna (pośladkowo - udową typu „gruszka”) gdy WHR jest niższy niż 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn.