Walentynkowy deser pełen afrodyzjaków [PRZEPIS]

Redakcja
Walentynkowy deser pełen afrodyzjaków.

Serce ropuchy, nos hipopotama, sproszkowane biedronki. Brzmi niezbyt romantycznie? Na szczęście, te popularne w starożytności afrodyzjaki są dzisiaj bardzo trudne do zdobycia. Z okazji zbliżającego się święta zakochanych, proponujemy zaskoczyć drugą połówkę znacznie smaczniejszą niespodzianką. Oto przepis na babeczki pełne afrodyzjaków!

Składniki na foremki

  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem

  • 40 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 90 g serka mascarpone
  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
  • 100 g mrożonych malin
  • szczypta chilli w proszku
  • szczypta imbiru w proszku
  • 60 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo

  • 12 szt. koktajlowych wiśni z ogonkami
  • 30 g gorzkiej czekolady

Wykonanie
Przygotowanie czekoladowych foremek. Przygotować średniej wielkości silikonowe foremki na muffinki. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie przy pomocy pędzelka posmarować nią wnętrza foremek. Dokładnie zakryć każdą szczelinę, nakładając grubą warstwę. Foremki przełożyć do lodówki na około 30 minut, do zastygnięcia pierwszej warstwy. Po tym czasie nałożyć drugą warstwę i ponownie umieścić w lodówce.

Gdy czekolada będzie już twarda, delikatnie, np. przy pomocy wykałaczki, oddzielić czekoladową foremkę od silikonowej formy i ponownie pozostawić w lodówce na czas przygotowania kremu.

Przygotowanie kremu. Rozmrożone maliny zmiksować do uzyskania musu, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone, cukier puder Królewski, maliny, roztopioną czekoladę, chilli oraz imbir. Całość zmiksować przy pomocy miksera (na wolnych obrotach). Krem przełożyć do lodówki na 10 minut.

Przygotowanie czekoladowych wiśni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie trzymając wiśnię za ogonek posmarować czekoladą przy pomocy pędzelka. Wiśnie umieścić w lodówce, do czasu zastygnięcia czekolady.

Przygotowanie babeczek. Przygotowanym kremem wypełnić każdą czekoladową foremkę. Na samej górze umieścić wiśnię. Babeczki przechowujemy w lodówce do czasu podania.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet