Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
247 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Dieta przy Hashimoto – co jeść, gdy choruje tarczyca?
Liczba zachorowań na Hashimoto wciąż rośnie. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, czyli autoimmunologiczna, która dotyka zwłaszcza kobiet. Jej...
Soki warzywne i owocowe – 10 przepisów na pyszne miksy
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź,...
Jak jeść mniej? 8 trików na zmniejszenie spożycia kalorii
Jak zredukować nadmierny apetyt i jeść mniej? To wcale nie takie trudne, jeśli zna się odpowiednie triki! Proponujemy sprawdzone naukowo sposoby, które pozwolą...
Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów
Zdrowa dieta to nie tylko wybór naturalnej żywności. Nawet najlepszy produkt może stracić swoje cenne właściwości, a nawet stać się źródłem szkodliwych...
10 pomysłów na zdrowe śniadanie
Co na śniadanie? Najlepiej coś zdrowego, pożywnego, a przy okazji szybkiego do przygotowania. Co prawda nie wszystkie dania da się przyrządzić rano od podstaw –...
Kosmetyczka to nie lekarz – zapowiedź zmian w polskim prawie
Czy zabiegi kosmetyczne, zwłaszcza te z zakresu medycyny estetycznej, wkrótce będą dostępne jedynie u lekarza? Propozycje zmian w prawie wskazują na to, że...
10 sposobów na libido
Co robić, by mieć większą ochotę na seks i łatwiej osiągać orgazm? Sprawdź, jak styl życia i dieta wpływają na libido, potencję i satysfakcję w łóżku....