Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
247 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Dlaczego warto jeść nasiona chia i ile powinna wynosić ich porcja?
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej to pomimo niepozornego wyglądu istna skarbnica cennych składników, takich jak białko, kwasy omega-3, żelujący błonnik,...
Jak nie przytyć? 6 form ruchu przeciwdziałających otyłości
Czy otyłość mamy zapisaną w genach? Dla niektórych niestety to prawda, są jednak sposoby, by zapobiegać odziedziczonym skłonnościom do tycia! Poznaj najlepsze...
Jak upiec chleb na drożdżach i na zakwasie? Sprawdź, z czego zrobić domowy bochenek!
Domowy chleb może być nieporównanie zdrowszy od tego ze sklepu. Niezbędny jest jednak dobry przepis, a w przypadku najbardziej polecanego pieczywa na zakwasie –...
Nadwaga i otyłość u dzieci – jak im zapobiegać? Jak odchudzić pociechę?
Lekarze alarmują, że polskie dzieci ważą coraz więcej. Nadmiar kilogramów dotyczy już co piątej młodej osoby, a najbardziej tyją chłopcy. Nadwaga i otyłość...
Powikłania ciąży przy COVID-19 – wiemy, jak często występują
Zakażenie koronawirusem w ciąży to niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia matki oraz dziecka. Infekcja, zwłaszcza nasilona, stwarza bowiem ryzyko rozwoju...
SPA, wellness i relaks – polecamy TOP 15 zabiegów
Marzy ci się relaks i odnowa biologiczna? Polecamy najskuteczniejsze zabiegi wellness na ciało i twarz – zarówno z tych szeroko dostępnych, jak i najnowszych,...
Nie boję się szczepień - mówi Paweł Grzesiowski
Szczepienie na COVID-19 to jedyny sposób, by zatrzymać pandemię. Temat budzi jednak wiele obaw i wątpliwości, które warto od razu wyjaśnić. Na wszystkie...
Co robić, gdy maseczki ochronne powodują problemy z cerą?
Nakaz noszenia maseczek w miejscach publicznych wciąż nie przestaje obowiązywać, tymczasem coraz więcej osób odczuwa jego negatywne skutki. Należą do nich...
13 mitów o koronawirusie i COVID-19. Sprawdź, co jest prawdą!
Ostrzeżenia przed COVID-19 to nie „bajka o żelaznym wilku”! Rosnąca liczba osób zakażonych już teraz odzwierciedla przewidywany jesienny trend związany z drugą...
10 cennych zastosowań konopi. Czy znasz je wszystkie?
Konopia jest rośliną, która zapewnia wszechstronne korzyści. Jest nie tylko źródłem pożywienia, ale też ubrania czy schronienia. Sprawdź, jakie produkty są z...