Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
247 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Co warto wiedzieć o kosmetykach naturalnych?
Kosmetyki naturalne to takie, które zawierają co najmniej 90 procent składników pochodzenia naturalnego. Oznacza to, że mogą zawierać również związki przez nas...
Czy szczepienie w ciąży jest bezpieczne? Na pytania odn. COVID-19 odpowiada ekspert
Kobiety w ciąży są narażone na cięższy przebieg COVID-19, który aż 22 razy częściej skutkuje ich śmiercią, a także sprzyja rozwojowi stanu przedrzucawkowego i...
Nietypowe objawy COVID-19 – sprawdź, czy to może być koronawirus!
Objawy koronawirusa to jeden z najważniejszych tematów pandemii. Na ich podstawie można rozpoznać wstępnie zakażenie, problem jednak w tym, że jego oznaki są...
Domowy fast food w wersji FIT – 10 pomysłów na smaczne dania
Fast food w wersji fit? To możliwe, a do tego naprawdę smakowite. Fast food to niemal synonim szkodliwego jedzenia – co wcale nie znaczy, że w zdrowej diecie...
Endometrioza. To warto wiedzieć
Endometrioza jest chorobą, w której tkanka podobna do wyściełającego macicę endometrium rozwija się poza tym narządem, przyczyniając się do rozwoju torbieli...
Menopauza to anomalia?
Menopauza będzie zaczynać się później, a może nawet całkowicie zniknie? Takie przypuszczenia mają badacze z Uniwersytetu McMaster. Ich zdaniem wpływ na to może...
Pomysły na domowe zabiegi SPA z aromaterapią
Naturalne składniki pielęgnują skórę i pomagają przy różnych problemach. Dodane do kąpieli ułatwiają też relaks, koją zmysły i poprawiają nastrój. Sprawdź, jak...
Samobadanie piersi to najlepsza profilaktyka. Jak to robić?
Rak piersi to najczęściej występujący nowotwór złośliwy u polskich kobiet – stanowi ponad 1/5 wszystkich wykrywanych przypadków. Podstawą udanego leczenia jest...
Kawa na zdrowe serce, układ krążenia i odporność!
Wyniki nowych badań zwracają uwagę na ochronny wpływ kawy na układ krążenia, a nawet rzadsze przypadki COVID-19 wśród spożywających ją osób. To wciąż...
Gołe kostki, gołe kolana – co na to lekarz ortopeda?
Moda na noszenie zbyt krótkich spodni i skarpetek nawet przy niskiej temperaturze na zewnątrz sprzyja powikłaniom zdrowotnym. Co sądzi lekarz o gołych kostkach...