Chcesz schudnąć? Jedz ogórki! Poznaj powody, dla których warto włączyć je do swojej diety. Poprawią cerę i pomogą nawodnić organizm

Marta Siesicka-Osiak
Jedzenie ogórków niesie wiele benefitów dla naszego zdrowia i wyglądu. Zobacz na kolejnych slajdach, jak możemy skorzystać sięgając po nie każdego dnia.
Jedzenie ogórków niesie wiele benefitów dla naszego zdrowia i wyglądu. Zobacz na kolejnych slajdach, jak możemy skorzystać sięgając po nie każdego dnia. Karolina Grabowska / Pexels
Ogórki to jedne z najbardziej popularnych warzyw, które jemy niemal przez cały rok. Warto po nie sięgać, bo dzięki zawartości wody, błonnika i przeciwutleniaczy działają dobroczynnie na nasz organizm. Pomagają nawodnić ciało, regularnie się wyróżniać, a dzięki niskokaloryczność zrzucać nadprogramowe kilogramy. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść zielone ogórki!

Spis treści

Ogórki w 96 proc. składają się z wody. Co jeszcze się w nich skrywa?

Ogórek to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza zaledwie 14 kcal w 100 g. Zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Choć w aż 96 proc. składa się z wody, to dostarcza także sporych ilości witamin i składników minerałów.

W 300-gramowym ogórku znajduje się:

  • witamina K ( taka porcja pokrywa 62 proc. RDI – dziennego zapotrzebowania),
  • witamina C (14 proc. RDI),
  • potas (13 proc. RDI),
  • mangan (12 proc. RDI),
  • magnez (10 proc. RDI).

Aby w pełni wykorzystać właściwości, ogórków należy spożywać je ze skórką. Ich obieranie pozbawia je części witamin i minerałów oraz błonnika. Warto jeść je w szczególności sezonie, który trwa dla ogórków gruntowych od początku lipca do połowy września.

Jakie właściwości mają ogórki? 5 powodów, dla których warto je jeść

Ze względu na dużą zawartość wody i błonnika pokarmowego, ogórki to produkt, który może przysłużyć nam się na wielu płaszczyznach zdrowotnych. Sprawdź w naszej galerii powody, dla których warto je jeść.

Jak jeść świeże ogórki? Możesz dodać je do niemal każdego posiłku

Włączenie ogórków do diety nie jest trudne. Dzień można zaczynać od wody z ogórkiem, na którą znajdziesz przepis w naszym artykule: Jak woda z ogórkiem działa na organizm?

Czytaj też: Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Ogórka można także dodać na kanapkę, a w porze lunchu czy obiadu przygotować na jego bazie pyszną wiosenną surówkę z ogórków lub tradycyjną mizerię. Ogórek to także idealny produkt do kiszenia, ale podczas fermentacji zyskuje zupełnie inne prozdrowotne właściwości.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Lubię jeść zielone ogórki, ale też dodaję plasterki razem z gałązką rozmarynu i borówkami do cisowianki, żeby mieć pyszną wodę smakową. Jest fit, a dobrze nawadnia organizm :)
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet