Ciepłe dania na imprezę domową. Ciekawe przepisy na ciepłe przekąski na szybko

Alicja Hudzik
Ciasto francuskie to idealny składnik do przygotowania przekąsek na ciepło.
Ciasto francuskie to idealny składnik do przygotowania przekąsek na ciepło. Wow_Pho Pixabay.com
Poszukujesz ciekawych pomysłów na ciepłe dania na imprezę domową? Dobrze trafiłaś! W niniejszym artykule prezentujemy ciekawe przepisy na ciepłe przekąski na szybko, dzięki którym przyrządzisz raz-dwa ciepłe danie na przyjęcie imieninowe, urodzinowe lub tematyczną domówkę. Zapraszamy do lektury i kulinarnych inspiracji!

Ciepłe dania na imprezę domową to przekąski, których nie musisz gotować w dniu imprezy, możesz podzielić przygotowania cateringu na kilka etapów i zrobić potrawy wcześniej, a podczas imprezy jedynie je odgrzać. Jakie menu wybrać, w zależności od rodzaju imprezy?

Ciepłe dania na imprezę domową – jakie menu wybrać, w zależności od rodzaju imprezy?

Najlepszym sprawdzonym pomysłem na ciepłe dania na imprezę domową są przekąski z ciasta francuskiego – to tanie i szybkie w przygotowaniu jedzenie, które zadowoli każdego uczestnika imprezy. Ciepłe przekąski na szybko z ciasta francuskiego można wypełnić ulubionym farszem, można je zrobić z mięsem, a także w wersji bezmięsnej, dzięki czemu uczestniczący w imprezie wegetarianie także będą mogli ich skosztować.

Łatwe w przygotowaniu menu na imprezę domową to także przekąski na bazie pieczywa – wystarczy posmarować kromki chleba lub pokrojoną bagietkę masłem z dodatkiem czosnku i przykryć je szynką oraz serem, by w kilka minut wyczarować ciepłe i smaczne przekąski dla gości.

Przygotowując ciepłe dania na imprezę domową, warto także dostosować menu do tematyki imprezy. Jeśli organizujemy imprezę w stylu PRL, na stole powinien pojawić się żurek oraz mini przekąski z mięsa mielonego. Na imprezie sylwestrowej doskonale sprawdzą się uszka z barszczem na ciepło lub krokiety. Jeśli organizujemy imprezę w klimacie meksykańskim, dobrym wyborem będzie quesadilla, natomiast na imprezie w stylu hawajskim nie może zabraknąć dania w postaci minipizzy z szynką i ananasem.

Zupa z pokrzyw to jedno ze sztandarowych dań z chwastów. Ale jest ich znacznie więcej.

Nie tylko zupa z pokrzywy. Polecamy sprawdzone przepisy na p...

Ciekawe przepisy na ciepłe przekąski na szybko

Poniżej prezentujemy cztery ciekawe przepisy na ciepłe dania na imprezę domową i ciepłe przekąski na szybko. Sprawdź je i wybierz najlepszy pomysł na catering na swoją imprezę!

Warto przeczytać

Ciepłe dania na imprezę domową z ciastem francuskim – szaszłyki z kiełbasy

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • kiełbasa wiejska,
  • patyczki do szaszłyków,
  • przyprawy: majeranek, oregano.

Przygotowanie:
Pokrój ciasto francuskie na paski, tak, by można było w nie zawinąć kiełbasę. Po owinięciu kiełbasy pokrój rulony ciasta na plasterki, nadziej je po kilka na patyczki do szaszłyków, a następnie posyp przyprawami.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niej przekąski, tak, by szaszłyki nie stykały się ze sobą. Piecz około 25 minut, aż ciasto francuskie nabierze pięknego, złotego koloru. Podawaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do zupy.

Ciepłe przekąski na szybko na bazie pieczywa – bruschetta z pieczarkami

Składniki:

  • bagietka,
  • masło,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, zioła prowansalskie, natka pietruszki,
  • ser żółty,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:
Pokrój pieczarki w małe plasterki, a cebulę w delikatną kostkę. Duś razem na patelni na maśle. Dodaj sok z cytryny, a następnie przyprawy. Gdy farsz będzie gotowy, nałóż go na pokrojoną na małe kromki bagietkę, następnie każdą kromkę posyp startym serem. Zapiekaj kilka minut w temperaturze równej 200 stopni Celsjusza. Podawaj jako samodzielną przekąskę lub dodatek do zupy.

Warto przeczytać

Ciepłe przekąski na szybko – minipizze

Składniki:

  • mąka pszenna (2 szklanki),
  • drożdże (1 łyżeczka),
  • olej (2 łyżeczki),
  • woda (około 150 – 180 ml),
  • ketchup,
  • przyprawy: sól, cukier
  • ulubione dodatki: szynka, salami, cebula, papryka, pomidory itp.
  • ser żółty.

Przygotowanie:
Wyrób ciasto na minipizze – do szklanki z letnią wodą i cukrem dodaj drożdże, poczekaj, aż zaczną one pracować. Wymieszaj zaczyn drożdżowy z mąką i olejem, dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na cienko i pokrój za pomocą szklanki w kółeczka.
Wyłóż kółeczka z ciasta na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i posmaruj je ketchupem. Następnie udekoruj minipizze ulubionymi dodatkami, a następnie posyp startym serem. Zapiekaj przekąski w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut (aż ser stopnieje).

Ciepłe przekąski na szybko - błyskawiczne i efektowne spaghetti aglio e olio

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku,
  • parmezan,
  • papryczka chilli,
  • przyprawy: sól, pieprz, nać pietruszki,

Przygotowanie:
Ugotuj makaron spaghetti al dente (około 10 - 12 minut), w międzyczasie przygotowując pozostałe składniki. Na gorącej oliwie podsmaż czosnek i chilli, często mieszając, by uniknąć przypalenia. Odcedź ugotowany makaron i dodaj na patelnię, wymieszaj wszystko razem. Posyp natką pietruszki oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj spaghetti posypane startym parmezanem.

Ciepłe danie na przyjęcie imieninowe, urodziny, tematyczną domówkę – jak je podać?

Jak podać ciepłe danie na przyjęcie imieninowe? Wiele zależy od naszej inwencji oraz od rodzaju potrawy. Najlepszy i bardzo praktyczny sposób to zorganizowanie szwedzkiego stołu, z którego goście będą mogli sobie wybierać i nakładać porcje ciepłych przekąsek, w wybranej przez siebie ilości. Z tego też powodu warto przygotować dania tak, by można się nimi częstować gołymi rękami – np. podawać je na pieczywie, na małych talerzykach lub w formie dań nabitych na wykałaczki.

Zdrowa dieta to nie tylko wybór naturalnej żywności. Nawet najlepszy produkt może stracić swoje cenne właściwości, a nawet stać się źródłem szkodliwych związków, jeśli będzie nieodpowiednio przechowywany i przygotowany do spożycia.Dbanie o zdrową dietę zaczyna się już na zakupach, jednak to w kuchni mamy największy wpływ na to, czy wybrane przez nas produkty zachowają swoje wartości. Przyrządzając dania warto wybierać techniki i kuchenne sprzęty, które nie będą powodować rozpadu cennych składników żywności ani zanieczyszczać jej szkodliwymi substancjami.Sprawdź, jak unikać 10 najczęściej popełnianych kuchennych błędów!

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i spos...

Jakich dań unikać na imprezach domowych?

Jakich dań unikać by przygotowany przez nas catering spotkał się z dobrym odbiorem uczestników imprezy? Lepiej nie serwować gościom potraw z warzyw strączkowych (warzywa te powodują wzdęcia), ani też potraw na bazie produktów mlecznych (takie dania mogą być szkodliwe dla osób z nadwrażliwością na składniki mleka oraz dla osób z nietolerancją laktozy).

Przed przystąpieniem do przygotowań cateringu warto wypytać gości o ich preferencje kulinarne i wziąć pod uwagę, że mogą oni mieć alergię na niektóre składniki pokarmowe. Warto także zrezygnować z gotowania skomplikowanych dań oraz potraw egzotycznych. Ich przygotowanie może zająć dużo czasu i jest obarczone pewnym ryzykiem – jeśli nigdy nie przygotowywaliśmy danej potrawy, efekt końcowy może być daleki od naszych oczekiwań.

Przekąski na seans filmowy przed telewizorem

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet