Co można jeść, karmiąc piersią noworodka? Czego nie jeść, karmiąc piersią, a co może jeść matka karmiąca

Alicja Hudzik
To, co powinna jeść matka karmiąca to dużo warzyw i owoców. Wskutek dobrego odżywiania się wytwarzane przez karmiącą mleko będzie pełnowartościowe, co zapewni maluchowi prawidłowy rozwój.
To, co powinna jeść matka karmiąca to dużo warzyw i owoców. Wskutek dobrego odżywiania się wytwarzane przez karmiącą mleko będzie pełnowartościowe, co zapewni maluchowi prawidłowy rozwój. Engin_Akyurt Pixabay.com
Co można jeść, karmiąc piersią noworodka – to pytanie zadaje sobie każda świeżo upieczona mama. Jest pewna grupa produktów całkowicie zakazanych i tych zalecanych. Jednak tutaj przede wszystkim powinien liczyć się zdrowy rozsądek. W artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, co jeść podczas karmienia piersią i czego nie może jeść matka karmiąca.

Dieta matki karmiącej ma ogromne znaczenie dla zdrowia przystawianego do piersi malucha. Substancje odżywcze, które znajdują się w posiłkach mamy, są bowiem pobierane z jej mlekiem przez dziecko.

Co jeść podczas karmienia piersią?

Jedno jest pewne – dieta karmiącej matki powinna być urozmaicona, zbilansowana i bogata w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Dzięki temu nie tylko maluch, ale także i karmiąca mama nie będą cierpieć z powodu niedoborów żywnościowych. Wskutek dobrego odżywiania się wytwarzane przez karmiącą mleko będzie pełnowartościowe, co zapewni maluchowi prawidłowy rozwój.

Warto przeczytać również:

Co powinna jeść matka karmiąca – najważniejsze zasady

Jak powinna wyglądać dieta karmiącej matki? Najważniejsze, żeby:

  • przynajmniej 2 razy w tygodniu jadła mięso tłustych ryb morskich,
  • przynajmniej 2 posiłki dziennie składały się z produktów zawierających żelazo,
  • dieta była bogata w tzw. węglowodany dobre,
  • spożywała regularne posiłki o stałych porach (około 4 – 5 dziennie),
  • spożywała około 2 – 3 litrów płynów dziennie – w postaci zup, wody mineralnej, herbatek owocowych i soków.

Co można jeść przy karmieniu piersią? Kaloryczność produktów

Co można jeść przy karmieniu piersią i jak bardzo kaloryczne powinny być posiłki? Dietetycy doradzają, by matki, które karmią, zwiększyły ilość kalorii w codziennych posiłkach o 500 kcal. Kalorie te powinny jednak pochodzić z produktów o wysokiej wartości odżywczej (np. chudego mięsa, pełnoziarnistego pieczywa i kasz, nasion, owoców oraz warzyw).

Co można jeść, karmiąc piersią noworodka – lista

Co można jeść przy karmieniu piersią? Tak naprawdę wszystko! Należy jednak zadbać o odpowiednią podaż ważnych dla zdrowia mamy i malucha składników odżywczych, w tym: tłuszczy, białek, węglowodanów, a także niezbędnych składników mineralnych, takich jak żelazo czy wapń.

Co jeść podczas karmienia piersią? Postawmy na zdrowe tłuszcze

Należy zwrócić uwagę, by dieta karmiącej matki była bogata w wysokiej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Znajdziemy je w takich produktach jak oleje roślinne, tłuste ryby oraz orzechy i nasiona.

Warto przeczytać

Białko w diecie matki karmiącej

W porównaniu z zapotrzebowaniem kobiety ciężarnej kobieta karmiąca piersią powinna spożywać więcej białka, najlepiej w postaci produktów mlecznych i ich przetworów, a także chudego mięsa i tłustych ryb.

Co powinna jeść matka karmiąca – węglowodany dobre

Zgodnie z powszechnie obowiązującymi piramidami żywienia niezbędne w naszej diecie są węglowodany. Ponieważ stanowią one główne źródło energii, powinny stanowić podstawę jadłospisu także w diecie karmiącej matki. Wcale jednak nie jest powiedziane, że dotyczy to wszystkich węglowodanów. Korzystne cukry, tzw. węglowodany dobre to cukry, które wchłaniają się wolno, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie glukozy w organizmie na stałym poziomie, bez gwałtownych spadków i wzrostów.

Co jeść podczas karmienia piersią, by dieta była bogata w dobre węglowodany? Znajdziemy je w takich produktach spożywczych jak:

  • owoce – wiśnie, truskawki, jabłka, brzoskwinie,
  • pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  • płatki jęczmienne i owsiane,
  • ryby,
  • warzywa - pomidory, marchew, ogórki, buraki, seler, warzywa strączkowe.

Żelazo w diecie mamy karmiącej

Zaleca się, by w okresie karmienia piersią zwiększyć podaż żelaza w diecie. Pierwiastek ten znajdziemy w czerwonym mięsie i zielonych warzywach. Odgrywa on bardzo ważną rolę, nie tylko w transporcie tlenu do komórek, ale i także dlatego, że warunkuje prawidłowy rozwój układu nerwowego malucha.

Jakim jesteś typem mamy według swojego znaku zodiaku? Sprawd...

Wapń a karmienie piersią

Ważnym pierwiastkiem w diecie karmiącej kobiety jest także wapń. Pierwiastek ten znajdziemy przede wszystkim w produktach mlecznych, a także w suszonych owocach i ciemnozielonych warzywach. Jeśli karmiąca matka jest na diecie eliminacyjnej (ponieważ jest uczulona na mleko krowie), należy rozważyć suplementację wapnia.

Kwas foliowy w jedzeniu, czyli co powinna jeść matka karmiąca

To, co powinna jeść matka karmiąca to produkty bogate w kwas foliowy. Tak samo w ciąży, jak i podczas karmienia piersią, do prawidłowego rozwoju malucha niezbędny jest właśnie kwas foliowy. W czasie karmienia piersią wzrasta bowiem zapotrzebowanie na ten związek organiczny. O ile niedobór kwasu foliowego nie grozi maluchowi, o tyle jest on niebezpieczny dla zdrowia karmiącej. Na szczęście taka sytuacja jest rzadka – kwas foliowy znajdziemy bowiem w takich produktach jak warzywa zielone, cytrusy oraz pełnoziarniste pieczywo, jest on więc łatwo dostępny dla karmiącej.

Czego nie może jeść matka karmiąca?

To, co przysparza najwięcej problemów świeżo upieczonym mamom, to kwestia, czego nie wolno jeść, karmiąc piersią. Nieprawidłowa dieta i w efekcie zbyt niska podaż odżywczych substancji może bowiem poskutkować zmniejszeniem ilości produkowanego mleka. W Internecie krąży wiele mitów, są one także przekazywane przez koleżanki i znajome. Jak to w końcu jest?

Łącznie roli matki i pracownicy nie jest proste. Wiele kobiet boi się zmierzyć z tym wyzwaniem. Podpowiadamy, co zrobić, żeby dać sobie radę w życiu prywatnym i zawodowym!

10 sprytnych sposobów na łączenie macierzyństwa z życiem zawodowym

Czego nie wolno jeść karmiąc piersią?

Nie istnieje coś takiego jak lista produktów zakazanych dla karmiącej matki. Lekarze i dietetycy ostrzegają, że dieta karmiącej matki nie powinna być w żadnym wypadku dietą eliminacyjną. Poza alkoholem, którego spożywanie w trakcie karmienia piersią jest całkowicie zakazane oraz papierosami, z których szkodliwe substancje smoliste mogą przenikać do mleka, nie ma takiego produktu, który należy wyeliminować z diety.

Z pewnością świeżo upieczona mama powinna ograniczyć ilość spożywanych produktów i potraw:

  • dostarczających duże ilości soli (zupy i sosy w proszku, słone przekąski),
  • smażonych,
  • typu fast food,
  • zawierających kofeinę,
  • zawierających sztuczne konserwanty i barwniki,
  • zawierających utwardzane tłuszcze (np. chipsy, frytki).

Obalamy mity związane z dietą kobiety karmiącej piersią

Na koniec obalamy kilka mitów, związanych z tym, co można jeść przy karmieniu piersią oraz czego nie może jeść matka karmiąca.

MIT NR 1 – karmiąca matka nie powinna pić kawy
Podczas laktacji należy ograniczyć ilość spożywanej kawy, co jednak nie oznacza, że trzeba całkowicie odstawić kawę. Wystarczy zmniejszyć ilość spożywanych filiżanek kawy tak, by nie przekraczać spożycia 300 mg kofeiny dziennie.

MIT NR 2 – czego nie wolno jeść, karmiąc piersią, należy to wyeliminować z diety
Dieta karmiącej matki nie powinna być dietą eliminacyjną, chyba że istnieją ku temu wyraźne wskazania (np. nietolerancja pokarmowa lub alergia pokarmowa). Wtedy alergizujące produkty należy wprowadzać do diety ostrożnie i w konsultacji z lekarzem.

MIT NR 3 – to, co je karmiąca, może wywołać u dziecka kolkę lub wzdęcia
Dieta karmiącej matki nie ma wpływu na to, czy u malucha wystąpi kolka lub wzdęcia. Kolka niemowlęca powstaje samoistnie, natomiast gazy u karmiącej matki powstają w jelicie, nie mogą więc one się przedostać do mleka matki (do którego trafia pożywienie z krwi). Z tego też powodu z diety matki karmiącej nie należy eliminować np. takich warzyw jak warzywa strączkowe.

MIT NR 4 – skład pokarmu produkowanego przez karmiącą jest zawsze taki sam
Skład pokarmu produkowanego przez karmiącą kobietę ciągle się zmienia, proces ten jest regulowany przez hormon – prolaktynę. Pierwsze mleko po porodzie to gęsta siara, która zawiera składniki odżywcze oraz przeciwciała chroniące noworodka. Następnie pokarm zmienia swój skład oraz wartość kaloryczną, tak, by zaspokoić potrzeby malucha.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet