Dietetyk radzi: Czy na pewno powinniśmy całkowicie wyeliminować z diety gluten lub laktozę?

Nadzieja Szukała
Nadzieja Szukała, dietetyk
Nadzieja Szukała, dietetyk Archiwum Lekkostrawnia
Wiele osób rezygnuje ze spożywania produktów zawierających gluten czy laktozę. Czy słusznie?

Wiele osób rezygnuje ze spożywania produktów zawierających gluten czy laktozę. I wcale nie dlatego, że badania lekarskie wykazały u nich nietolerancję na jeden czy drugi składnik.

Niektórzy twierdzą, że po zmianie diety czują się o wiele lepiej, nie mają wahań nastroju, mają więcej energii. Nie podważam tych opinii, zachęcam jednak do tego, by mimo wszystko nie działać na własną rękę.

Na przykład u osób dorosłych z hipolaktazją po spożyciu produktów zawierających laktozę mogą występować zmienne dolegliwości, więc całkowite wyeliminowanie laktozy z jadłospisu nie zawsze jest konieczne – czasem wystarczy ją ograniczyć.
Pamiętajmy, że mleko i produkty mleczne są ważnym źródłem wapnia i witamin B2 i B12.

Układając dietę, trzeba zastąpić te produkty innymi, takimi, które dostarczą nam tych samych składników. Ułożenie prawidłowo zbilansowanej diety wymaga jednak nie tylko odpowiedniego doboru produktów, ale także ich ilości tak, by zawarte w nich składniki odżywcze pokrywały dzienne zapotrzebowanie konkretnej osoby. A żeby to zrobić, musimy mieć specjalistyczną wiedzę.

Podobnie musimy spojrzeć na spożywanie glutenu. Jeśli nie ma rzeczywistej, zdrowotnej konieczności jego eliminacji z diety, całkowicie z niego nie rezygnujmy. Zdrowa dieta, to dieta różnorodna.

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet