Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić? Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
14 czerwca 2024, 12:11
Miłość kontra kalorie – zdrowe jedzenie to zdrowy związek Powiedzenie „przez żołądek do serca” ma swoje drugie, kaloryczne dno. Zakochani często porzucają zasady prawidłowego odżywiania na rzecz wspólnych, późnych...
17 stycznia 2022, 12:34
Zbilansowana dieta – zasady i charakterystyka Dieta zbilansowana zapewnia składniki odżywcze niezbędne do zaspokajania potrzeb żywieniowych organizmu. Są to białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy,...
4 września 2020, 10:51
Choroby serca – jak ich uniknąć? Pracuje nieustannie przez 24 godziny na dobę, tłocząc krew i zapewniając jej przepływ przez wszystkie tkanki - serce to najważniejszy element naszego układu...
15 kwietnia 2018, 10:05
Cukier jest nałogiem silniejszym niż kokaina Zdarza Ci się zjeść obiad, a zaraz po nim skonsumować słodki deser popity napojem gazowanym? Uważaj – możesz poważnie przedawkowywać cukier! A jest on równie...
9 kwietnia 2018, 21:10
Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce to główne źródło witamin. Co robić, by ich nie straciły? Jak przygotować żywność?
13 lutego 2018, 9:52