Spis treści
Jak wygląda mól spożywczy?
Mole spożywcze to potoczna nazwa mklika mącznego i omacnicy spichrzanki. W swojej dorosłej postaci mól spożywczy wyglądem przypomina małą ćmę. Ma brązowo-szare ubarwienie, jego ciało ma przeciętnie centymetr długości, a rozpiętość skrzydeł wynosi około 1,5 cm.
Mole spożywcze przystosowały się do życia w naszych kuchniach, dlatego preferują temperatury pokojowe. Najczęściej pojawiają się w produktach sypkich, gdzie samice składają jaja. Są one okrągłe, w kolorze białym lub kremowym, a ich średnica może wynosić około 0,5 mm.
Następnie po ok. ośmiu dniach z jaj wylęgają się larwy mola spożywczego, które mają postać podłużnej gąsienicy o długości około 0,5 cm. W przypadku mklika mącznego mają one kolor brązowy, natomiast larwy omacnicy spichrzanki są białe i mają brązowe głowy, przez co łatwiej jest je zauważyć.
Sygnałem, że w naszym domu pojawiły się mole spożywcze są także niewielkich rozmiarów oploty z cienkiej przędzy, przypominającej pajęczynę. Mogą się one pojawić na przykład wewnątrz opakowań z produktami sypkimi (mąką, ryżem itp.). Jest to miejsce żerowania larw moli, gdzie znajdują się również posklejane grudki produktów sypkich.
Gdzie żyją mole spożywcze?
Mole spożywcze przede wszystkim szukają dogodnego dla siebie miejsca do złożenia jaj. Larwy, które się z nich wyklują muszą mieć optymalne warunki do rozwoju oraz dostęp do pokarmu. Idealnym zatem miejscem wydają się kuchnia i spiżarnia, w których panuje odpowiednia temperatura i jest mnóstwo produktów spożywczych.
Mole upodobały sobie ludzkie zapasy produktów sypkich. Najczęściej są to:
- wszelkiego typu kasze,
- mąki,
- ryż,
- przyprawy,
- płatki zbożowe,
- musli,
- rodzynki,
- orzechy,
- suszone owoce,
- nasiona,
- ziarna słonecznika,
- a nawet kawa i kakao.
Co ciekawe, stosunkowo często mole spożywcze można znaleźć również w suchej karmie dla zwierząt.
Skąd się biorą mole spożywcze w domu?
Mole spożywcze w większości przypadków przynosimy do domu sami. Ich jaja lub larwy wstępują wyjątkowo często w produktach spożywczych, które znajdują się w sklepach. Niestety, zarówno w niewielkich sklepikach, jak i dużych supermarketach zdarzają się sytuacje, gdy nawet małe niedopatrzenie ze strony pracowników, skutkuje inwazją moli spożywczych.
Owady te mogą trafić do produktów spożywczych znacznie wcześniej, na przykład w młynie czy fabryce. Larwy moli przede wszystkim lgną do orzechów, dlatego często można je znaleźć w produktach, które je zawierają. Dlatego, kiedy wracamy z zakupów, warto dokładnie przyjrzeć się wszystkim produktom, zanim włożymy je do szafek.
Inną drogą przedostania się moli do naszych domów są okna. Jeśli nasz sąsiad ma problem z tymi owadami, mogą one w łatwy sposób trafić również do naszego mieszkania właśnie przez otwarte okno. Zdarza się to przede wszystkim latem, dlatego, jeśli tylko zauważymy mole spożywcze latające po naszym domu, należy się ich pozbyć. Szukają one bowiem dostępu do produktów spożywczych, a gdy je znajdą, złożą jaja i po jakimś czasie będziemy mieć spory kłopot.
Czy mole spożywcze są szkodliwe dla naszego zdrowia?
Mole spożywcze w swojej dorosłej postaci nie stanowią dla nas żadnego zagrożenia, choć ich obecność w domu może być drażniąca. Większość osób najbardziej martwi się jednak obecnością jaj i larw moli w naszym pożywieniu, gdyż wyglądają one po prostu obrzydliwie. Ale czy są one groźne dla naszego zdrowia?
Zjedzenie mola spożywczego, jego larwy lub jaja, nie jest groźne dla życia i zdrowia osoby, która je spożyje. Mole spożywcze nie przenoszą bowiem żadnych chorób. Nie oznacza to jednak, że ich obecność w domu i produktach spożywczych jest zupełnie nieszkodliwa.
Mole zanieczyszczają żywność, która nie nadaje się już do spożycia. Poprzez wytwarzanie specjalnej oprzędy, zlepiają produkty sypkie w grudki, a ponadto zostawiają w naszym pożywieniu swoje odchody, wszelkie wydzieli i resztki jaj. W konsekwencji mole spożywcze nie zjadają zatem zbyt wiele pożywienia, ale są w stanie zanieczyszczać go w dużych ilościach.
Przeczytaj również:
Jak pozbyć się moli spożywczych z mieszkania?
Mole spożywcze potrafią się bardzo szybko rozmnażać i rozprzestrzeniać w naszym domu. Dlatego w momencie, gdy zauważymy dorosłe osobniki lub ich larwy czy jaja, musimy działać szybko. Jak zatem krok po kroku pozbyć się ich z naszego domu?
- Wyrzuć zainfekowane produkty
Kiedy zauważymy ślady moli spożywczych w jakimkolwiek produkcie znajdującym się w naszych szafkach kuchennych, należy go natychmiast wyrzucić. Biorąc pod uwagę to, jak szybko potrafią się rozprzestrzeniać te owady, powinniśmy się pozbyć także wszystkich produktów znajdujących się w szafkach. Na pierwszy rzut oka może nam się wydawać, że nie każdy z nich został zainfekowany, jednak jaja moli spożywczych są bardzo małe i trudno jest je zauważyć. Nie ma zatem sensu ryzykować. Takie produkty spożywcze umieszczamy w worku na śmieci, następnie szczelnie go zamykamy i od razu wynosimy z domu. - Starannie umyj szafki
W kolejnym kroku należy dokładnie umyć szafki, w których znajdowały się mole. Można do tego celu użyć ciepłej wody z płynem do mycia naczyń, ale też specjalnych płynów do mycia mebli, czy też chusteczek zawierających płyn antybakteryjny. Musimy skrupulatnie wyczyścić wszystkie, nawet najdalsze zakamarki i szczeliny szafki, a także powierzchnię z tyłu i pod nią. Jeśli gdzieś nie możemy dosięgnąć ręką, możemy skorzystać z odkurzacza, pamiętając jednak, aby od razu wyrzucić worek. Jeśli zostawimy go w odkurzaczu, mole mogą się z niego znów wydostać do mieszkania. Po umyciu szafek warto przetrzeć je roztworem wody z octem w proporcji 1:1 i pozostawić je do wyschnięcia. Ocet ma właściwości dezynfekujące, a jego zapach dodatkowo odstrasza mole. - Dokładnie umyj pojemniki na żywność
Jeśli produkty spożywcze, takie jak żywność sypka, były przechowywane w plastikowych lub szklanych pojemnikach, również należy je dokładnie wyczyścić. Nie skupiamy się w tym wypadku wyłącznie na opakowaniach, w których zauważyliśmy mole. Ich jaja są tak małe, że łatwo jest je przeoczyć. Dlatego należy wyczyścić wszystkie pojemniki na żywność. - Rozstaw pułapki na mole spożywcze
W sklepach dostępnych jest sporo produktów, które skutecznie wabią i wychwytują mole znajdujące się w naszych domach. Przed ich zakupem upewnijmy się jednak, że są one dedykowane właśnie molom spożywczym, a nie tym ubraniowym.
Mole odstrasza również zapach cytrusów, goździków i wanilii, dlatego możemy umieścić te przyprawy w szafkach kuchennych, aby owady te chciały się do nich zbliżać.
Jak chronić się przed molami spożywczymi?
Mole spożywcze bardzo łatwo się rozprzestrzeniają, dlatego warto wiedzieć, jakie działania możemy podjąć, aby zapobiec pojawieniu się ich w naszym domu. Dobrym pomysłem jest:
- Przechowywanie żywności w szklanych pojemnikach, które stanowią najlepszą barierę dla moli.
- Trzymanie produktów sypkich w zamrażalce przez kilka dni po ich zakupie – jaja i larwy moli giną w niskich temperaturach.
- Zamontowanie moskitier w oknach – zmniejszamy tym samym ryzyko przedostania się moli do domu przez otwarte okna.
Zdrowie
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!