Słowo "nierafinowany" oznacza, że olej kokosowy nie został poddany obróbce termicznej, w związku z czym nie stracił swych właściwości zdrowotnych. Rafinacja oleju sprawia, że staje się on już zwykłym olejem, traci swoje właściwości oraz kokosowy aromat.
Strona www.naturalna-medycyna.com.pl mówi, że nierafinowany olej kokosowy
>zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywcza i właściwości lecznicze
może zwiększyć wydatek energetyczny ciała, pomagając spalić więcej tłuszczu
zawiera kwas laurynowy, który może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń
>może zmniejszyć łaknienie, powodować że mniej jesz nawet nie będąc tego świadomym
>zawiera kwasy tłuszczowe, które są włączone do ketonów, które mogą łagodzić napady padaczkowe i epilepsje
może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca
>może chronić włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem przeciwsłoneczny
zawiera kwasy tłuszczowe, które polepszają funkcje mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera
>może pomóc spalić tłuszcz, szczególnie ten w jamie brzusznej