Dieta dr Budwig powstała w oparciu o obserwacje jej pomysłodawczyni. Johanna Budwig prowadziła badania w Federalnym Instytucie Badań Tłuszczu w Münster. Podczas analizy próbek krwi tysięcy chorych pacjentów zauważyła, że u większości z nich występują niedobory jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Po uzupełnieniu ich diety w produkty zawierające ich spore ilości, parametry krwi zaczęły się normować. Niemiecka biochemiczka dostrzegła również, że dochodziło do poprawy procesu dotleniania komórek oraz funkcjonowania błon komórkowych.
Na podstawie swoich wniosków z badań, dr Budwig opracowała dietę olejowo-białkową, którą zaczęła stosować u pacjentów z nowotworami. Po trzech miesiącach ogłosiła, że stan zdrowia osób stosujących się do jej zaleceń żywieniowych znacząco się poprawił. Dostrzegła u nich zmniejszenie się guzów nowotworowych, spowolnienie procesu powstawania przerzutów oraz lepsze ogólne samopoczucie. Johanna Budwig twierdziła, że jej dieta pomogła wrócić do zdrowia osobom w stanie paliatywnym, którym tradycyjna medycyna nie dawała szans na przeżycie.
Co można jeść na diecie dr Budwig?
Dieta dr Budwig polega na włączeniu do jadłospisu wysokolinolenowego oleju lnianego. Dr Budwig zalecała, aby był to nierafinowany olej tłoczony na zimno, pozyskany z ekologicznych nasion lnu. Produkt taki jest wyjątkowo bogaty w kwasy Omega-3. Jego regularne spożywanie pomaga zachować właściwe proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi a nienasyconymi. Autorka diety zalecała przyjmować 6-8 łyżek oleju lnianego dziennie w celu terapeutycznym oraz 2-4 łyżki w celu profilaktycznym. Produkt ten często jest oznaczany na opakowaniu jako „budwigowy”. Powinien on znajdować się w ciemnej butelce ze szkła, a także być przechowywany w chłodnym miejscu, z dala od światła. Po otwarciu należy umieścić go w lodówce, aby zapobiec utlenieniu się wrażliwych na temperaturę kwasów tłuszczowych omega-3.
Dieta Budwig opiera się także na spożywaniu pasty z mielonego siemienia lnianego, połączonej z twarogiem lub białym serem. Johanna Budwig konieczność takiego połączenia uzasadniała działaniem zawartych w nabiale protein siarkowych, które poprawiają przyswajanie kwasów Omega.
Dr Budwig zalecała również częste spożywanie produktów roślinnych – najlepiej świeżych, ekologicznych i bogatych w błonnik. Jej uznaniem cieszyły się szczególnie:
- kasza gryczana,
- kasza jaglana,
- świeżo wyciskane soki – z ananasa, marchwi oraz papai,
- płatki owsiane,
- spożywane na surowo warzywa i owoce,
- orzechy.
Autorka diety budwigowej rekomendowała również pacjentom, aby spożywali miód, drożdże liofilizowane, a także wino, będące bogatym źródłem polifenoli. Johanna Budwig podkreślała ponadto, aby każdego dnia pić 2 litry wody, co jest szczególnie istotne w przypadku diety tak bogatej w błonnik. Zaniedbanie tego zalecenia mogłoby narazić na ryzyko problemów z układem pokarmowym, takich jak zwłaszcza bóle brzucha i biegunka. Podczas diety dr Budwig można ponadto pić zieloną herbatę oraz napary ziołowe.
Czego nie spożywać przy diecie dr Budwig?
Osoby na diecie dr Budwig nie powinny natomiast spożywać wysoko przetworzonych produktów, a także bogatych w tłuszcze nasycone, cukier i konserwanty. Należy wyłączyć z diety mięso i jego przetwory, a także inne źródła tłuszczu zwierzęcego, takie jak np. masło czy śmietana. Autorka diety szczególnie przestrzegała przed jedzeniem mięsa z hodowli przemysłowych, w którym znajdują się antybiotyki oraz hormony. Dopuszczała natomiast spożywanie tłustych ryb morskich, które stanowią cenne źródło kwasów omega-3.
Inne produkty, które nie są wskazane na diecie dr Budwig to m.in.:
- słodycze,
- ciasta, ciasteczka i inne wyroby cukiernicze,
- fast foody,
- produkty z białej mąki (pierogi, makarony, kluski, pieczywo),
- cukier,
- pasteryzowane napoje,
- rafinowane oleje.
Komu dieta dr Budwig jest zalecana i na co może pomóc?
Dieta budwigowa, dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, sprzyja przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym. Kwasy te wykazują również działanie przeciwzapalne, a także poprawiają pracę układu nerwowego oraz krwionośnego. Dobroczynny wpływ diety dr Budwig wiąże się również z wysoką zawartością błonnika, witamin, minerałów i enzymów. Wszystkie te składniki można dostarczyć do organizmu wraz z dietą bogatą w produkty roślinne.
Johanna Budwig swoją dietę zalecała zwłaszcza osobom chcącym leczyć oraz zapobiegać takim chorobom jak m.in.:
- cukrzyca typu II,
- nowotwory,
- insulinooporność,
- różnego typu zespoły metaboliczne,
- nadciśnienie tętnicze,
- miażdżyca,
- otłuszczenie wątroby,
- depresja,
- migotanie przedsionków,
- astma oskrzelowa,
- artretyzm,
- wrzody żołądka,
- depresja,
- choroba wieńcowa,
- kłopoty trawienne,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- otyłość,
- problemy z koncentracją i pamięcią,
- choroby dermatologiczne.
Dieta Budwig – przeciwwskazania
Pomimo wielu potencjalnych korzyści ze stosowania diety dr Budwig, może ona również być niebezpieczna dla zdrowia. Powinny jej unikać zwłaszcza osoby z nadwagą, kobiety w ciąży, pacjenci z chorobami układu hormonalnego, a także zmagający się z hipoglikemią reaktywną.
Osobom cierpiącym na choroby przewlekłe i przyjmującym leki, zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem diety. Warto również podkreślić, że dieta dr Budwig nie powinna być traktowana jako wyłączna metoda leczenia nowotworów.
Badania naukowe do tej pory nie potwierdziły, że dieta ta pozwala pokonać raka. Dlatego zaleca się jej stosowanie jedynie w celu przeciwdziałania nowotworom oraz spowolnienia rozwoju komórek rakowych. Nie należy natomiast rezygnować z konwencjonalnych metod leczenia, takich jak chemioterapia czy radioterapia. Osoby z diagnozą nowotworu powinny jak najszybciej poddać się terapii medycznej i kontynuować ją zgodnie z zaleceniami lekarza. Stosowanie w zamian jedynie diety dr Budwig może drastycznie zmniejszyć ryzyko wyzdrowienia, a nawet narazić na śmierć.
Dieta dr Budwig może być niebezpieczna zwłaszcza wtedy, gdy jest stosowana w sposób długotrwały. Naraża wtedy na ryzyko powstania niedoborów składników odżywczych – zwłaszcza witaminy B12, żelaza oraz wapnia. Wzorcowe stosowanie tej diety bywa zarazem kłopotliwe, ponieważ zakłada spożywanie jedynie ekologicznej żywności, która jest kosztowna i trudno dostępna.
Jak zrobić pastę dr Budwig
Dieta dr Budwig opiera się głównie na spożywaniu pasty bogatej w kwasy tłuszczowe omega 3. Prezentujemy przepis na jej wykonanie.
Składniki:
- 150 gramów białego sera,
- 2 łyżki nierafinowanego oleju lnianego,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka miodu.
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować za pomocą blendera w celu uzyskania jednolitej masy. Gotową pastę można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 doby. Zaleca się jej spożywanie w połączeniu z posiłkami na bazie warzyw i owoców – np. dodanie do sałatki, owocowej owsianki czy koktajlu. Nie należy pasty dr Budwig poddawać działaniu wysokiej temperatury, ponieważ doprowadziłoby to do szybkiego utlenienia nienasyconych kwasów omega-3. Wówczas pasta utraciłaby swoje prozdrowotne właściwości.
Szeremeta odrzuciła pół miliona
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zapytaliśmy, czy ma dziewczynę! Zagadkowa reakcja Aleksandra Sikory
- Kaczorowska i Pela rozstali się PRZEZ ROMANSE?! Pikantne szczegóły tylko u nas!
- Dowbor już dawno po 60-tce, a cera jak u młódki. Tylko spójrzcie na tę szyję
- Gwiazdy "Żon Miami" przetrwały horror huraganu. Ich historie mrożą krew w żyłach