Witamina D nie tylko na pochmurne dni. Poznaj jej wyjątkowe właściwości

opracowanie: imo
x-news
Krótsze dni, niższe temperatury powietrza i coraz mniej słońca – może to oznaczać tylko jedno, przed nami jesień. Gdy wyjmujemy z szafy czapki i szaliki, intensywnie myślimy też nad tym, jak wzmocnić odporność. Okazuje się, że witamina D jest równie ważna dla budowania odporności jak witamina C. W Polsce deficyt witaminy D jest zjawiskiem powszechnym, niedobory występują w każdej grupie wiekowej. Trudno się dziwić, skoro z badań wynika, że aż 75 procent niemowląt i 94 procent dzieci po 1. roku życia otrzymuje niewystarczającą ilość witaminy D wraz z dietą.

ZOBACZ TAKŻE: Witamina D ma u sportowców olbrzymie znaczenie. Sprawdź, dlaczego warto ją przyjmować

(Dostawca: x-news)

Wyjątkowe właściwości witaminy D

Do niedawna witamina D kojarzona była jedynie z korzystnym wpływem na kości i zęby. Naukowcy wykazali jednak, że pobudza ona także układ odpornościowy do walki z infekcjami. Bez niej limfocyty T pozostają uśpione i nie zapewniają odpowiedniej ochrony przed mikroorganizmami i wirusami. Witamina D ma szereg zalet – nie tylko wpływa na odporność, ma także znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, sercowo-naczyniowe, cukrzycę, nadciśnienie, choroby autoimmunizacyjne, metaboliczne, a nawet depresję.

Źródła witaminy D

W organizmie może pochodzić ona z trzech źródeł – pierwsze to synteza skórna, do której dochodzi pod wpływem promieni słonecznych. W klimacie, w którym znajduje się Polska, trudno o wystarczającą ilość syntetyzowanej witaminy D. Zwłaszcza że latem rodzice stosują u dzieci kremy z filtrem, unikają mocnego słońca, natomiast w okresie jesienno-zimowym słońca jest na tyle mało, że synteza witaminy D w skórze właściwie nie zachodzi. Drugim źródłem witaminy D jest dieta. Ta stosowana jesienią powinna być bogata w produkty zawierające witaminę D i nie powinno brakować w niej składników zawierających inne, cenne witaminy oraz składniki mineralne. Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach (takich jak makrela, łosoś, pstrąg, śledź), żółtku jaja oraz produktach wzbogaconych w witaminę D, takich jak mleczne kaszki dla niemowląt i małych dzieci czy mleko modyfikowane. Aby zapewnić dziecku dzienną dawkę witaminy D bez stosowania produktów wzbogacanych, musiałoby ono zjadać ogromne ilości wymienionych produktów – kilkaset gramów ryb morskich, kilkadziesiąt jaj kurzych, kilka kilogramów sera żółtego, kilkanaście litrów mleka krowiego dziennie. W związku z tym w celu uniknięcia niedoborów konieczne jest włączenie trzeciego źródła witaminy D, czyli suplementacji.

Uzupełnienie jesiennych deficytów

Według zaleceń dla Europy Środkowej niezależnie od sposobu karmienia i pory roku dzieci od urodzenia do 3. roku życia powinny mieć suplementowaną witaminę D w następujących dawkach:
• 400 IU (10 μg) dla noworodków i niemowląt do 6. miesiąca życia
• 400-600 IU (10-15 μg) dla niemowląt między 6. a 12. miesiącem życia, w zależności od dawki witaminy przyjmowanej z pożywieniem
• 600-1000 IU (15-25 μg) dla dzieci po 1. roku życia, zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień-kwiecień, a przez cały rok, jeśli nie jest zapewniona efektywna synteza skórna witaminy D w miesiącach letnich.

Witamina D nie tylko dla dzieci

Warto edukować rodziców o roli witaminy D. Wiele mówi się o tym, że stosowanie suplementów witaminowych nie zawsze jest korzystne dla zdrowia, jednak witamina D jest tutaj wyjątkiem. Z uwagi na to, że deficyty witaminy D dotykają wszystkich, zaleca się jej suplementację w każdej grupie wiekowej. Witamina D ma znaczenie dla zdrowia dziecka jeszcze w okresie ciąży, a nawet wcześniej. O suplementacji powinny pamiętać więc kobiety w ciąży, a nawet planujące ciążę. Zwłaszcza że kobiety ciężarne należą do grupy zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D.

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tatiana

Mi brak witaminy D nie grozi, bo uzupełniam swoją dietę witaminami w sokach z warzyw i owoców. Piję wyciskane samodzielnie soki wg. porad https://www.terapiasokami.pl/witamina-d-hormon-zycia. Jestem zdrowy i pełen energii. Soki piję głównie z buraka, selera, marchewki i jabłka. Dodaję też cytrynę i imbir. W wolnych chwilach chętnie korzystam z kąpieli słonecznych.

k
kasenka

wolę krople niż tabletki, mam uraz d tabletek od dzieciństwa (kiedyś o mało co się nie udławiłam :( ). Teraz biorę krople evital d1000, dwie krople do herbaty co rano i po sprawie

 

G
Gabinet kosmetyki i masażu

Pamiętajmy tylko, aby witaminy były dodatkiem do diety, stosowanym w razie potrzeby, a nie codzienną przekąską.

k
klara

evital d 1000 w formie kropelek to bardzo dobry suplement wreszcie jeden dla całej rodziny, wydajny, wygodny w użyciu, bezpieczny i w dobrej cenie.

 

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet