Spis treści
55-letnia Anna Popek wygląda rewelacyjnie. Prezenterka pije ten napój
Anna Popek może pochwalić się gładką, pozbawioną przebarwień cerą. Stanowi przykład kobiety w średnim wieku, której wygląd jest godny pozazdroszczenia. Nie od dzisiaj wiadomo jednak, że prezenterka przywiązuje dużą wagę do swojego sposobu odżywiania. W 2021 r. gwiazda telewizji przeszła kontrowersyjną i rygorystyczną dietę – post Daniela, który stanowi jedną z form kontrolowanej głodówki. Dziennikarka nie tylko ograniczała spożywanie posiłków, ale też dbała o aktywność fizyczną: ćwiczenia, pływanie w basenie i spacery.
Dieta Daniela zakłada spożywanie zaledwie 600 kalorii dziennie przez krótki okres czasu, a w jadłospisie znajdują się przede wszystkim warzywa i owoce. Tym razem Anna Popek zdradziła mediom, że pije także inny produkt na bazie warzyw – zakwas z buraków.
Czym jest moda zamkniętego obiegu? To nowy trend, który ma wiele zwolenniczek
Moda zamkniętego obiegu zakłada ponowne wykorzystanie produktów służących do wytwarzania ubrań, stawianie na wysokiej jakości tkaniny i materiały biodegradowalne oraz zapobieganie wyrzucaniu odzieży. ...
Istnieją diety, które zalecają picie soku z kiszonej kapusty lub innych fermentowanych przetworów warzywnych. Jednak zakwas z buraków ma szczególnie wyrazisty smak, który nie każdemu może przypaść on do gustu. Jego spożywanie ma wiele walorów zdrowotnych. Napój pije regularnie i być może to właśnie on pomaga prezenterce zachować młodzieńczy wygląd.
Co może dać picie zakwasu z buraków?
Buraki są stosowane przez osoby, które chcą wspomóc układ pokarmowy i oczyszczać organizm z toksyn. Warzywo to stanowi cenne źródło:
- antyoksydantów,
- magnezu,
- żelaza,
- witaminy C,
- witamin z grupy B,
- witaminy K,
- witaminy A.
Sok wyciskany z kiszonych buraków, a także ich zalewa zwana zakwasem, ma jeszcze więcej cennych właściwości prozdrowotnych. Zakwas z buraków z powodzeniem można stosować w leczeniu schorzeń układu krążenia, a nawet w przypadku chorób nowotworowych. Aby zrobić zakwas z buraków należy:
- obrać warzywa,
- zalać obrane ze skórek bulwy osoloną wodą,
- dodać do smaku przyprawy,
- pozostawić do czasu, aż powstanie zakwas z roztworu solanki.
W ten sposób kisi się buraki.
Pyszne, pokrojone kiszone warzywa działają pozytywnie na naszą cerę, a przede wszystkim są niskokaloryczne. 100 g buraka dostarczają do organizmu zaledwie 38 kalorii. Smaczne i zdrowe buraki w tej postaci mogą stanowić składnik pożywnych sałatek, znakomicie smakują na kanapkach i są cennym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B9, czyli kwasu foliowego.