„Czarny słoik” na odporność – syrop z czarnuszki z miodem łagodzi objawy przeziębienia i zapobiega rozwojowi infekcji

Monika Góralska
„Czarny słoik” to smaczny i aromatyczny produkt powstający ze zmieszania zmielonych ziaren czarnuszki, anyżu i goździków zalanych miodem naturalnym.
„Czarny słoik” to smaczny i aromatyczny produkt powstający ze zmieszania zmielonych ziaren czarnuszki, anyżu i goździków zalanych miodem naturalnym. pixabay.com
W obecnie trwającym okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura spada, a rośnie liczba zakażeń wirusowych i bakteryjnych zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci, warto wzmocnić odporność, stosując „czarny słoik”, czyli domowy syrop z czarnuszki z miodem. Taka mikstura działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Złagodzi więc kaszel, katar, duszności, ból gardła i zatok. Syrop z czarnuszki można również stosować profilaktycznie, aby zapobiegać infekcji. Sprawdź, jak zrobić „czarny słoik” i przygotuj go samodzielnie.

Spis treści

Właściwości lecznicze czarnuszki

Nazywana złotem faraonów czarnuszka siewna (Nigella sativa) to nasiona czarnego kminku. Roślina z rodziny jaskrowatych pochodzi z Turcji i Iraku, a znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie w grobowcu faraona Tutenchamona znaleziono dzbany wypełnione nasionami czarnuszki.

Czarnuszka to przede wszystkim źródło zdrowych tłuszczów, z jej nasion wytwarza się olej z czarnuszki, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zarówno olej z czarnuszki, jak i same nasiona czarnuszki zawierają kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotyna oraz składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, potas, selen, wapń, żelazo.

Dzięki zawartości związku, jakim jest tymochinon, czarnuszka ma właściwości przeciwutleniające i silnie przeciwzapalne. Składnik ten działa także przeciwnowotworowo, hamuje wzrost komórek nowotworowych oraz niszczy już istniejące. Zawarta w niej kwercytyna reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Nasiona z czarnuszki wspomagają leczenie dolegliwości górnych dróg oddechowych takich jak kaszel, katar, duszności. Olejki eteryczne w nich zawarte rozszerzają oskrzela, co ułatwia odprowadzanie zalegającej wydzieliny. Czarnuszka zmniejsza też objawy astmy takie jak świszczący oddech oraz niweluje objawy alergii m.in. katar sienny czy łzawienie oczu, ponieważ działa przeciwhistaminowo. Czarnuszka posiada również udowodnione w badaniach naukowych właściwości przeciwwirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne.

Nasiona czarnuszki, a także olej i syrop z czarnuszki można podawać już dzieciom powyżej 1. roku życia w celu wzmocnienia odporności, a także łagodzenia zmian skórnych towarzyszących alergii czy atopowemu zapaleniu skóry. Czarnuszka wzmacnia układ immunologiczny m.in. dzięki temu, że zwiększa liczbę limfocytów i makrofagów.

Zobacz także:

Jak zrobić „czarny słoik”, czyli syrop z czarnuszki?

Nasiona czarnuszki można dodawać do pieczywa, sałatek czy kanapek, a także dań mięsnych, a olej z czarnuszki pić lub dodawać do dań na zimno. Warto również przygotować słodki i smaczny ziołomiód, jakim jest „czarny słoik”, czyli syrop z czarnuszki, który oprócz samej czarnuszki zawiera również 3 dodatkowe składniki wspomagające odporność i łagodzące objawy infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Goździki dodane do mikstury działają antyseptycznie i przeciwbólowo, dzięki czemu złagodzą ból gardła i kaszel, a także ułatwią odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny i odblokują zatkany nos zatkany nos. Anyż spotęguje wykrztuśne działanie pozostałych składników deseru oraz zadziała antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ułatwi także trawienie. Natomiast miód, oprócz tego, że złagodzi specyficzny, gorzkawy smak czarnuszki, to również zadziała antyseptycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo.

Przepis na „czarny słoik” z czarnuszki z miodem
Składniki:

  • 100 g nasion czarnuszki,
  • 100 ml dobrej jakości miodu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 10-15 goździków.

Sposób przygotowania:
Nasiona z czarnuszki, anyż i goździki należy zmielić w młynku do kawy lub moździerzu. Następnie przełożyć do szklanego słoika, dodać do nich miód i dokładnie wymieszać.

Specyfik jest od razu gotowy do spożycia. Najlepiej przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Profilaktycznie należy przyjmować 3 łyżeczki dziennie, najlepiej podzielone na 3 porcje, czyli po jednej łyżeczce 3 razy dziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet