Tani zamiennik syropu z apteki zrobisz w domu. Pomoże zwalczyć kaszel i chrypkę. Wypróbuj przepis na naturalny syrop z buraka

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Syrop z buraka to tani, a równocześnie zdrowszy i równie skuteczny zamiennik syropu na kaszel z apteki. Buraki są smaczne, zdrowe i łatwodostępne. Można z nich zrobić syrop z buraka, który łagodzi kaszel, ból gardła i chrypkę. Mogą go bezpiecznie stosować nawet kobiety w ciąży i dzieci, które polubią jego słodki smak. Przyrządzisz go w prosty sposób z tylko dwóch składników. Poznaj łatwy przepis na syrop z buraka!

Spis treści

Na co pomaga syrop z buraka? To źródło cennych składników

Syrop z buraka i buraki
Syrop z buraka posmakuje dzieciom, bezpiecznie mogą go również stosować kobiety w ciąży. Nungning20/gettyimages.com

Syrop z buraka można przygotować nie tylko z buraków czerwonych, ale równie dobrze sprawdzą się też buraki cukrowe. Sok z buraka ma te same właściwości, co same buraki. Warzywa te znane są ze swoich właściwości krwiotwórczych, ponieważ stymulują wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego polecane są w leczeniu anemii.

Jednak najcenniejsze składniki buraków to betanina i betaina. Betanina, czyli czerwony barwnik, jest antyoksydantem, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Betaina natomiast ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia również układ immunologiczny i układ krążenia, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL i usprawnia pracę wątroby oraz procesy trawienne.

Czytaj także: Pij na odchudzanie, nadciśnienie i anemię. Sok z buraka zaskoczy cię swoimi właściwościami. Sprawdź, dlaczego warto go pić codziennie

Poza tymi składnikami buraki są także źródłem cennych witamin i minerałów takich jak witamina C, A, E, żelazo, magnez, wapń, potas, które wpływają na wzmocnienie całego organizmu, a co za tym idzie również odporności.

Syrop z buraka wspiera odporność i hamuje rozwój infekcji, działa wykrztuśnie łagodzi więc kaszel, poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych ułatwiając oddychanie, nawilża i powleka gardło, dzięki czemu niweluje ból gardła, drapanie w gardle i chrypę.

Zobacz także:

Jak zrobić syrop z buraka cukrowego? Wypróbuj te proste przepisy

Do przygotowania syropu z buraka potrzebne są 2 składniki:

  • buraki,
  • cukier lub miód.

Jak zrobić syrop z buraka cukrowego gotowany?

  1. Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach kilka surowych buraków.
  2. Przełóż je do garnka i zalej wodą tak, by przykryła ona buraki, ale nie więcej.
  3. Gotuj je przez ok. 30 minut i odstaw do wystygnięcia.
  4. Następnie odcedź powstały syrop najlepiej do szklanej butelki.

Tak powstały sok z buraka, można pić samodzielnie albo dosłodzić cukrem lub miodem według uznania, można też dodać np. soku pomarańczowego, truskawkowego lub malinowego. Cukier można dodać do buraków jeszcze przed gotowaniem w proporcji 1 łyżeczka na 1 średniej wielkości buraka. Jeśli dodajesz miód poczekaj aż syrop ostygnie do temp. poniżej 40 st. C, aby nie zniszczyć enzymów w nim zawartych odpowiedzialnych za większość leczniczych właściwości miodu.

Syrop z wydrążonego buraka
Potrzebny do tego będzie duży burak, w którym należy wydrążyć niewielki otwór od góry i nasypać do niego cukru lub wlać miodu. Po ok. 1 godzinie w otworze zacznie zbierać się sok z buraka, który trzeba zlać do szklanej butelki. Aby przyspieszyć ten proces, można zrobić syrop z buraków pieczonych. Pamiętaj tylko, aby ich pilnować, by się nie przypaliły.

Czytaj także: Choroby, które osłabiają odporność organizmu. W przebiegu tych schorzeń zwiększa się ryzyko infekcji wirusowych i zakażeń bakteryjnych

Syrop ze zblendowanego buraka
Syrop z buraka można także w łatwy sposób przygotować w sokowirówce lub blenderze. Wystarczy za pomocą tych urządzeń rozdrobnić surowe warzywo, a następnie odcisnąć sok z buraka do szklanego naczynia i dodać do niego cukier lub miód do smaku.

Bez względu na sposób przygotowania syrop z buraka można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy go pić 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki dawkując go osobie dorosłej lub 1-2 łyżeczki w przypadku dzieci.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

n
niki
W sezonie grypowym profilaktycznie zażywam wysokie dawki wit.c, a co rano praktykuję tzw. oil pulling czyli ssanie oleju. Potem piję szklankę cisowianki z dwoma łyżeczkami naturalnego miodu i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dzięki temu nie mam chrypki ani nie kaszlę.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet