Dieta Dukana
Dieta Dukana kilka lat temu była chyba najbardziej popularną dietą odchudzającą w Polsce. Do bycia na diecie Dukana przyznawały się gwiazdy i celebryci, portale plotkarskie pokazywały spektakularne efekty tej diety. Miała być dietą idealną: prostą w przygotowaniu, bez liczenia kalorii i przynoszącą widoczne efekty w krótkim czasie. Tak pięknie jednak nie było. Lekarze i dietetycy przestrzegali przed stosowaniem diety Dukana, ze względu na bardzo zły wpływ na organizm. Wysokobiałkowa dieta, jaką jest dieta Dukana, miała powodować spustoszenie w organizmie: obciążać wątrobę i nerki, a także zaburzać pracę przewodu pokarmowego. Dlatego dietę Dukana trzeba stosować bardzo ostrożnie i rozważnie, według ściśle określonych zasad, aby odchudzanie nie okazało się tragiczne w skutkach.
Dieta podczas odchudzania. Co powinno się jeść? [MENU, JADŁOSPIS]
Dieta Dukana jadłospis
Jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie Dukana? Co można, a czego nie można jeść? W diecie Dukana plusem jest to, że nie istnieje żaden ścisły jadłospis, nie ma konkretnie rozpisanych posiłków. Istnieją grupy produktów, które trzeba jeść i takie, których nie wolno wprowadzać do codziennego jadłospisu.
Wszystkim osobom, które chcą się odchudzać za pomocą diety Dukana zalecamy najpierw konsultację u lekarza i dietetyka, celem upewnienia się, że dieta ta nie będzie szkodliwa dla naszego organizmu.
Dieta Dukana co jeść
Co jeść w takim razie, będąc na diecie Dukana?
Przez pierwsze dni powinno się jeść jedynie produkty białkowe, czyli głównie mięso i chudy nabiał.
Po kilku dniach jedzenia jedynie nabiału można wprowadzać do diety warzywa (najlepiej surowe) w wybrane dni. Naprzemiennie można przez kilka dni jeść i warzywa i produkty białkowe, a następnie przez kolejnych kilka dni znów tylko produkty białkowe, i tak dalej.
Po osiągnięciu wymarzonej wagi dzięki diecie Dukana należy zadbać o to, by nie spowodować efektu jo-jo, czyli nie przytyć nawet więcej niż się schudło. W tym celu można rozszerzyć dietę o dodatkowe produkty, ale nie można jeść dowolnie. Dozwolone jest chleb pełnoziarnisty, owoce (z wyłączeniem: bananów, winogron, czereśni, orzechów i suszonych owoców) i produkty mączne (dwa razy na tydzień). Następnie można wrócić do normalnego odżywiania przez 6 dni w tygodniu, pamiętając, by na jeden dzień w tygodniu wracać całkowicie tylko do produktów białkowych.
Dieta Dukana przepisy
Zobacz przykładowe przepisy na potrawy dla osób na diecie Dukana:
CHLEB DUKANA
Składniki:
- 4 szklanki otrąb owsianych
- 2 szklanki otrąb pszennych
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 serki wiejskie lekkie po 250 gr
- 8 jajek /białka należy ubić na pianę/
- 0,5 litra maślanki niskotłuszczowej
- 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z serkiem, dodać ubite na sztywno białka. Potem dodać zmiksowane otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać i wlać masę do formy. Piec 30 min w temp 200 st (180 z termoobiegiem).
BURGERY Z ŁOSOSIA
Składniki:
- świeży łosoś (ok. 100 g)
- 1 małe jajko
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 mała cebulka (np. dymka)
- szczypta czosnku granulowanego, soli, pieprzu, bazylii i oregano
Dip:
- 1 kopiasta łyżka białego serka do smarowania 0-5% (ja używam Turek figura)
- 2 łyżki mleka 0-0,5%
- 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ze świeżego łososia wyciągną wszystkie kawałki ości. Łososia wraz z cebulą zmielić w mikserze. Dodać resztę składników i jeszcze raz wymieszać.
Masę łososiową wykładać łyżką na rozgrzaną patelnie - nieco spłaszczając każdy kotlecik. Smażyć przez ok 2 min. obracając każdy kotlet co 30 sekund.
Podawać polane dipem (wszystkie składniki dipu po prostu wymieszać).
DUKANOWSKI DESER Z COLĄ
Składniki:
- 1/2 szklanki coca coli light
- 2 łyzeczki żelatyny
- 1 tabletka słodziku bądź aromatu
Przygotowanie:
W garnuszku gotujemy coca cole light dodajemy do niej 2 łyżeczki żelatyny wraz z słodzikiem. Czekamy jak ostygnie. Następnie wkładamy do lodówki bądź zamrażalnika do całkowego stężenia i jemy jak pyszną galaretkę.
INDYCZE JEŻYKI Z SOSEM CZOSNKOWO-KOPERKOWYM
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- ½ jajka
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta pietruszki suszonej
- ¼ małej cebulki
- 2 łyżki serka homogenizowanego (0-5%)
- 2-3 łyżki mleka 0%
- 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
- mały ząbek czosnku
- koperek
Przygotowanie:
Ustawić piekarnik z termoobiegiem na 200 stopni – niech się grzeje.
Cebulę drobno pokroić wymieszać z mięsem, połową jajka i mlekiem w proszku. Doprawić słodką papryką i pietruszką oraz solą i pieprzem do smaku. Mięsna masa powinna się lekko kleić.
Z powstałej masy formować małe ruloniki (w wielkości paróweczek koktajlowych) i układać w odstępach na dużej brytfance (najlepiej takiej od piekarnika) na foli aluminiowej. Piec około 15-20 minut.
W trakcie pieczenia zrobić sos. Wycisnąć lub zetrzeć czosnek, wymieszać z serkiem i mlekiem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać więcej mleka – aż uzyska leistą konsystencję. Na końcu dodać koper – ilość wg gustu.
W fazie naprzemiennej – warzywnej do masy mięsnej można dodawać różne warzywa np. pieczarki, paprykę – co kto lubi.
Przepisy pochodzą ze strony: www.dukania.pl
Wideo: Czy zdrowa dieta musi być droga?
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!