Święta poprzedza Wielki Piątek – to dzień postu, postarajmy się więc, zgodnie z tradycją, tego dnia zjeść mniej lub przeprowadzić jednodniową dietę warzywną, a nawet płynną, aby przy okazji oczyścić organizm.
Dietetyczne dania na święta
W sobotę jeszcze nie ucztujmy, mimo że świąteczne smakołyki są już gotowe radzi Maria Fall-Ławryniuk. A uroczyste niedzielne śniadanie warto rozpocząć od potraw najmniej kalorycznych: warzyw, sałatek, kolorowych faszerowanych jajek, chudych wędlin oraz bazylii, chrzanu, natki pietruszki, które to nadadzą smakowitości, a także ułatwią trawienie i dostarczą cennych witamin i minerałów.
Pamiętajmy, że bardziej kaloryczne są potrawy smażone, panierowane, z dodatkiem gęstych sosów, zasmażek, postarajmy się więc przygotować je w nieco lżejszej formie: w piekarniku, naczyniu żaroodpornym, na parze, duszone i koniecznie serwujmy je w towarzystwie kolorowych świeżych warzyw, sałatek, surówek.
Zdrowe przepisy na święta wielkanocne
Z umiarem należy podchodzić do dań cięższych: kiełbas, pasztetów, mięs zapiekanych na słoninie, w cieście francuskim, panierce, gdyż przejedzenie często kończy się bólem jamy brzusznej, kolką wątrobową, przeciążeniem jelit, zaburzeniem trawienia. Mięsa przygotujmy zatem w marynatach z dużą ilością mielonego kminku, majeranku, oregano, z dodatkiem soku z cytryny, listków bazylii, czubrycy zielonej, kawałkami tartego świeżego imbiru. Zrezygnujmy z dodatków, takich jak: ziemniaki, kasze, makaron, gdyż nie należą one do oryginalnych świątecznych produktów, a stanowią dużą dawkę kilokalorii.
Jak jeść, żeby nie przytyć w święta:
- Nakładaj na talerz małe ilości.
- Delektuj się wszystkimi potrawami, nie objadaj się tym, co bardzo ci smakuje.
- Rozpocznij jedzenie od dań, które lubisz najbardziej. Gdy zaspokoisz pierwszy głód, łatwiej będzie rezygnować z pozostałych potraw lub zjeść ich naprawdę minimalną ilość.
- Do wysokokalorycznych mięs zawsze podaj chrzan lub ćwikłę, które ułatwiają trawienie.
- Nie dosalaj dań - sól zatrzymuje w organizmie wodę, która także jest przyczyną tuszy, powoduje obrzęki i wzmaga pragnienie.
- Do doprawiania doskonale nadają się świeże i suszone zioła - królową jest czubryca zielona łagodna.
- Desery i inne słodkości, w tym ciasta, zjedz, popijając kawą. Dzięki cukrom i kofeinie tłuszcze będą szybciej strawione.
- Pij dużo wody mineralnej. Unikaj słodkich i wysokokalorycznych alkoholi: likiery, ajerkoniaki, piwo - to prawdziwe bomby kaloryczne. Jeżeli już masz ochotę na porcję procentów, zamiast drinka wypij kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
- Dzień zakończ filiżanką zielonej herbaty lub mięty.
Dieta w święta jest możliwa - jak jeść, aby nie przytyć w święta
Chrzan
Uznawany jest za źródło wielu cennych składników zajmujących priorytetowe miejsce w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, takich jak: potas, wapń, żelazo, sód, magnez, fitoncydy, witaminy - C, B, E, flawonoidy, enzymy i aminokwasy. Świeże liście i korzenie chrzanu wykazują działanie bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójcze. Ponadto dodanie chrzanu do posiłków pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, usprawnia pracę wątroby i nerek, dlatego właśnie należy o nim pamiętać nie tylko przy wielkanocnym stole.Najbardziej cenny i wartościowy jest chrzan przygotowany przez nas samych, bez octu i innych sztucznych składników, utarty na tarce z dodatkiem soku z cytryny, jogurtu, szczypty cukru, pieprzu i czubrycy zielonej łagodnej.
Babki i baby
Dostarczają dużej ilości kilokalorii, dlatego trzeba je jeść z umiarem, gdyż spożycie potraw tłustych lub bardzo słodkich i do tego w dużej ilości powoduje przeciążenie przewodu pokarmowego i żołądka, wydłuża czas zalegania treści pokarmowych w jelitach, prowadzi do zaparć i dyskomfortu okolic żołądka i wątroby.
Kminek
Do ciężkostrawnych dań podawaj zmielony kminek, aby wspomóc pracę układu pokarmowego po całodziennym biesiadowaniu. Tego typu zmiany pozytywnie wpłyną na samopoczucie, a przy okazji uchronią przed niekontrolowanym wzrostem masy ciała.
Na następnej stronie - przepisy na dietetyczne, świąteczne sałatki
Kolorowe, dietetyczne sałatki na wielkanocnym stole
Brokuły z fetą i migdałami
Składniki:
duży brokuł, 80 g fety light (żółte opakowanie), 50 g migdałów, 3 łyżeczki płatków migdałowych, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, czubryca zielona, 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
sparz migdały i wystudź, obierz ze skórek, upraż na złoto na suchej patelni razem z płatkami migdałowymi. Brokuł podziel na różyczki i sparz. Brokuł rozłóż na półmisku, na nim kosteczki fety i prażone migdały.Delikatnie polej oliwą i sokiem z cytryny, posyp płatkami migdałowymi.
Sałatka z pomidorów
Składniki:
3 pomidory, 50 g świeżego imbiru, 1 cebula, sok z 1 cytryny, pół łyżeczki soli, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, świeże zioła do smaku.
Przygotowanie:
obrany imbir pokroj w cienkie paseczki, dodaj cienko pokrojoną cebulę, sok cytrynowy i sól. Dobrze wymieszaj. Pomidory pokroj w plastry, dodaj cebulę z imbirem, oliwę i wymieszaj. Podawaj dobrze schłodzone, prosto z lodówki, do pikantnych dań.
CZYTAJ TEŻ: Jak pomalować jajka na Wielkanoc? Sposoby na pisanki - zobacz nasze porady
Sałatka pomarańczowa
Składniki:
2 pomarańcze, 15 czarnych oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz, papryka mielona słodka, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kolendry mielonej, 1 zielona cytryna, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pomarańcze umyj w cieplej wodzie, osusz, obierz ze skorki tak, by odciąć również białą błonkę pokrywająca cząstki. Wytnij nożem cząstki spomiędzy białych błonek i włóż do salaterki. Ząbki czosnku dokładnie posiekaj i dodaj do pomarańczy. Do tego sól, pieprz, cynamon, mielona papryka i kolendra oraz oliwa. Delikatnie wymieszaj. Wyciśnij sok z cytryn i skrop nim pomarańcze, dodaj oliwki i wymieszaj całość. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj ochłodzoną.
Sałatka z kiełkami
Składniki:
Tacka (120 g) różnych kiełków, 4 łyżki kukurydzy i 4 łyżki czerwonej fasoli w zalewie, nieduży ogórek sałatkowy, 2 plastry sera żółtego, ¼ główki kapusty pekińskiej. Sos winegret.
Przygotowanie:
Ser i ogórek pokroj w kostkę (kawałek ogórka zostaw do dekoracji). Kukurydzę i fasolę osącz z zalewy, kapustę cienko posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, polej sosem, odstaw na ok. godzinę. Udekoruj cząstkami zielonego ogórka.
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
¼ główki czerwonej kapusty, ½ cebuli, 2 winne jabłka, pietruszka nać, 10 orzechów włoskich, sól, ocet balsamiczny 1/3 łyżki , oliwa 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, cukier trzcinowy – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj bardzo drobno, wygnieć z solą, sokiem z cytryny, dodaj posiekaną cebulę, jabłka utarte na grubej tarce. Wymieszaj kapustę z jabłkami i cebulą, dopraw oliwą, octem, solą i cukrem. Dodaj posiekane orzechy włoskie i natkę.
Na następnej stronie - dietetyczne, zdrowe przepisy na jajka
Jajka na różne sposoby
Jajka w pomidorach:
Składniki:
4 jajka gotowane na twardo, 2 łyżki majonezu sojowego lub sosu (2 łyżki jogurtu naturalnego, odrobina musztardy, kilka kropli z cytryny), 4 duże pomidory 50g ostrego sera podpuszczkowego, sól, pieprz, papryka
mielona, kiełki (lucerny lub rzeżuchy), szczypiorek, oliwki, łatki migdałowe.
Przygotowanie:
Jajka należy przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Pomidory umyć i przekroić na 1/3 wysokości, wybrać miąższ łyżeczką, żółtka utrzeć widelcem, dodać przetarty miąższ pomidorowy, majonez sojowy lub sos, utarty ser, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, przyprawy do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jajek napełniamy masą, składamy ze sobą i umieszczamy w wydrążonych i lekko posolonych pomidorach. Układamy na półmisku, na kiełkach, dekorujemy natką i płatkami migdałowymi.
Jajka z krewetkami
Składniki:
4 jajka, 150g krewetek królewskich gotowanych (lub w zalewie), pomidory bez skóry z puszki, czerwona papryka, cebula, 5 łyżek zielonego groszku, 3 ząbki czosnku, bulion warzywny, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki natki, świeży imbir – około 3cm, sos tabasco, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać posiekany imbir z czosnkiem, krewetki i podsmażyć, mieszając 3 minuty. Krewetki wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tej samej oliwie zeszklić posiekaną cebulką, dodać pomidory łącznie z zalewą, pokrojoną paprykę, bulion i dusić około 15 minut. Przed końcem duszenia dodać groszek i krewetki. Doprawić tabasco, solą, pieprzem. W płaskim, szerokim garnku zagotować litr wody z dodatkiem soku cytrynowego. Zmniejszyć ogień i do lekko wrzącej wody ostrożnie zsunąć kolejno wbijane na talerzyk jajka. Jajka gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, ostrożnie odwracając je łyżką. Na półmisek wyjąć łyżką cedzakową jajka, posypać solą, pieprzem, natką oraz obłożyć nadzieniem krewetkowym.
Jaja w łódeczkach z cykorii
Składniki:
4 jajka na twardo, 4 duże plastry łososia, 2 cykorie, 8 zielonych oliwek, marynowana papryka, łyżka posiekanego szczypiorku, gałązki kopru, jogurt naturalny „bałkański” light – 4 łyżki, estragon, czubryca zielona, tymianek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jaja przekroić wzdłuż na połowy, listki cykorii posmarować jogurtem i przyprawić czubrycą, na każdym położyć połówkę jajka, w żółtka wcisnąć po oliwce, plastry łososia przekroić na połowy i owinąć nimi połówki jaj w taki sposób, aby ich całkiem nie zakryć, jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami. Na łososiu położyć po łyżce sosu i po małej gałązce sosu. Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem, posypać połówki jaj, udekorować pozostałymi listkami cykorii.
Jajka z pastą z awokado i kiełkami
Składniki:
4 jajka, 1 awokado, 1 ogórek konserwowy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz, czubryca zielona, kiełki lucerny lub rzeżuchy, kilka orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Jajka ugotować, obrać, przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka, przetrzeć z posiekanym awokado i jogurtem naturalnym, ogórek posiekać, wymieszać z masą, natką, sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Pastą wypełnić połówki jajek, a jajka umieścić w „gniazdach” z kiełków. Proszę podawać z kawałkami orzechów włoskich.
Fregaty na liściach sałaty
Składniki:
4 jajka gotowane, liście sałaty, plasterki sera żółtego, plasterki szynki gotowanej, plasterek łososia, wykałaczki, kiełki, szczypiorek koperek, paseczki kolorowej papryki
Przygotowanie:
Jajka przecinamy wzdłuż, układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami, z sera żółtego, szynki i łososia wycinamy trójkątne żagle i za pomocą wykałaczek przymocowujemy do jajecznych łódeczek, obkładamy kolorowymi kawałkami papryki.
Jajka - muchomorki na sałacie
Składniki:
4 jajka na twardo, 100g zielonego groszku, 100g kukurydzy z puszki, 4 małe pomidory, strąk czerwonej papryki, kilka liści zielonej sałaty, sól, pieprz, czubryca zielona, jogurt naturalny, odrobina musztardy, sok z cytryny – miksujemy na sos.
Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekroić wszerz na pół, paprykę pokroić w paseczki, połączyć z groszkiem i kukurydzą, doprawić do smaku. Pomidory przekroić na połówki, układać na jajkach, tak aby powstały grzybki, udekorować kapelusze kropkami z jogurtu, ustawić na liściach sałaty, obłożyć warzywami i polać sosem.
CZYTAJ TEŻ: Jak zrobić mazurek wielkanocny - przepis krok po kroku
Jajka z kawiorem
Składniki:
4 jajka na twardo, ½ słoiczka kawioru, 2 plastry wędzonego łososia, 2 łyżki homogenizowanego twarożku, rzeżucha, koperek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka przekroić na pół, na jajkach położyć po odrobinie przyprawionego twarożku, kawałku łososia i po trochę kawioru, ozdobić zieleniną.
Jajka nafaszerowane szynką
Składniki:
4 jajka na twardo, 50g szynki gotowanej, 2 łyżki jogurtu naturalnego (śródziemnomorski light), łyżka posiekanego szczypiorku, ziarenka słonecznika, listki sałaty, paseczki papryki czerwone, sól, pieprz, czubryca zielona.
Przygotowanie:
Obieramy jajka i odrobinę ścinamy spody, aby móc je postawić. Odciąć czubki, wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z jogurtem, dodać posiekaną szynkę, szczypiorek, przyprawy i wymieszać. Jajka ustawić pionowo, napełnić farszem i przykryć odciętymi czubkami, obłożyć listkami zielonej sałaty, ozdobić paseczkami papryki czerwonej i posypać uprażonymi ziarenkami słonecznika.
Jajka z farszem łososiowym
Składniki:
4 jajka na twardo, 100 g wędzonego łososia, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka „benecol”, pomidor, sól, biały pieprz, zioła, pietruszka
Przygotowanie:
Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia pokroić w paski. Żółtka utrzeć z „benecolem”, dodać jogurt i łososia, zmiksować na gładką masę. Farsz przyprawić solą, białym pieprzem, ziołami. Pastę nałożyć do białek (można szprycą do masy tortowej – końcówka gwiazdka), ozdobić pokrojonym w paseczki pomidorem i pietruszką.
Jajka z farszem ziołowym
Składniki:
4 jajka na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego, pęczek bazylii, natki pietruszki lub bazylii, ¼ papryki czerwonej, sól, biały pieprz, zioła
Przygotowanie:
Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Zielenina – drobno posiekać, żółtka zmiksować z jogurtem i zieleniną. Pastę przyprawić pieprzem, solą, ziołami, wypełnić nią białka (również można użyć szprycę do mas tortowych). Ozdobić pokrojoną w paseczki papryką i zieleniną, jajka ułożyć na liściu sałaty.
Polecamy:
Zobacz jak zrobić paschę!
Jajka z farszem twarogowo-ziołowym i kaparowymi jabłuszkami
Składniki:
4 jajka, 150g twarogu chudego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, po łyżce posiekanego koperku, natki i szczypiorku, 8 kaparowych jabłuszek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, czubryca zielona, 2 łyżeczki czerwonego kawioru do dekoracji.
Przygotowanie:
Jajka przekroić na połówki, twarożek utrzeć z jogurtem naturalnym, ziołami, przyprawiać do smaku, skropić sokiem z cytryny. Na każdej połówce jajka ułożyć łyżkę kremu twarogowego, udekorować kawiorem, podawać na liściach sałaty, dodać do każdej połówki jabłuszko kaparowe i gałązki kopru.
Jajka z kaparami
Składniki:
4 jajka na twardo, 1 cytryna, sok z cytryny, 2 sztuki anchois, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, natka pietruszki, 2 łyżki kaparów, czubryca do smaku.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, pokroić w grube plastry, cytrynę przekroić na połowę, z jednej wycisną sok, drugą pokroić na plasterki. Pietruszkę posiekać z anchois i kaparami, doprawić sokiem z cytryny i czubrycą, skropić oliwą, wymieszać. Na półmisku wyłożonym sałatą lub listkami świeżego szpinaku układamy plasterki cytryny, na cytrynie układamy plaster jajka, a na nim łyżeczkę masy kaparowej, dekorujemy natką.
Jajka z farszem musztardowym z curry
Składniki:
4 jajka na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy (ostra), curry, sól, pieprz, zioła, pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
żółtka rozetrzeć z musztardą i curry, przyprawić do smaku, wypełnić masą białka, udekorować pietruszka.
Jajka w galarecie
Składniki:
3 jajka na twardo, 300 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wina, 6 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek zielonego groszku, ¼ strąka czerwonej papryki, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, bazylia, natka), 2 dag żelatyny, 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Jajka przekroić na połówki, groszek zblanszować, pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę posiekać. Bulion zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać wino, sos sojowy oraz posiekane zioła (część odłożyć do dekoracji). Tężejącą galaretką pokryć dno i ścianki 6 małych foremek lub miseczek, gdy stężeje , do miseczek nakładamy po połówce jajka, układamy pomidorki, wsypujemy groszek i paprykę, zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu proszę wyjąć z miseczek, przed podaniem udekorować pomidorkami i ziołami.
Poznaj przepis na wyjątkowy żurek wielkanocny!
Zobacz, jak udekorować stół na Wielkanoc:
POLECAMY NA STRONIE KOBIET:
Kulinaria
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!