W zimie mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw prosto z krzaka ogrzewanego słońcem i często sięgamy po produkty wyhodowane w szklarni. Przednówek to czas, gdy miłośnicy aromatycznych zielonych ogórków muszą zadowolić się ich szklarniowymi substytutami, których smak niestety odbiega mocno od walorów ich letnich odpowiedników.
Dlaczego ogórki są pakowane w folię?
Długie szklarniowe ogórki, które zimą goszczą na sklepowych półkach, są szczelnie zapakowane w folię. To jedno z nielicznych warzyw, które kupujemy w takiej formie. Wiele osób zastanawia się, czemu ma służyć folia na każdym ogórku? Wydaje się to dosyć dziwny i archaiczny sposób pakowania, który ma niewiele wspólnego z modną obecnie ekologią i próbą redukcji ilości plastiku m.in. w sklepach i gospodarstwach domowych.
Jak przechowywać warzywa i owoce
Największym wrogiem owoców i warzyw przechowywanych w domu jest folia. Radzimy, jak przechowywać produkty spożywcze, by długo były świeże. Czy lodówka to najlepsze miejsce na trzymanie warzyw i owoców...
Folia ma za zadanie zredukować parowanie wody, z której ogórek składa się aż w ponad 90 procentach, a co za tym idzie – znacznie wydłużyć jego świeżość i przydatność do spożycia. Takie opakowanie chroni też warzywo podczas wielogodzinnego transportu z innych krajów, zapobiegając jego uszkodzeniom mechanicznym.
Tworzywo sztuczne zabezpiecza ponadto ogórki przed destrukcyjnym działaniem etylenu, na który te warzywa są szczególnie wrażliwe i który może znacznie przyspieszyć ich dojrzewanie, a co za tym idzie zepsucie. Gaz ten wydzielają inne produkty, m.in. jabłka, banany, mango czy dojrzałe pomidory, przy których mogą być składowane ogórki podczas magazynowania, transportu i w sklepie.
Na co zwrócić uwagę, kupując ogórki w folii?
Ogórki zapakowane w folię należy przed zakupem bardzo dokładnie obejrzeć i sprawdzić, czy pod szczelną powierzchnią opakowania nie rozwija się pleśń. Zwróćmy też uwagę, czy skóra danego okazu jest ciemnozielona i nie ma żółtych ani jasnozielonych przebarwień, które świadczą o niezbyt dobrej kondycji warzywa. Ogórek powinien być też twardy, co jest gwarancją jego świeżości i jędrności.
Jak przechowywać jedzenie w lodówce, żeby było świeże? Te kluczowe zasady warto znać
Właściwe przechowywanie jedzenia w lodówce jest kluczowe, żeby żywność nie psuła się i zachowała wszystkie wartości odżywcze. Dania przygotowane ze świeżych produktów smakują najlepiej i są zdrowe. Ut...